Första vinsten i F-liiga

Blue Fox damerna knep på lördag sin första vinst i F-liiga när man besegrade Helsinki United med 4-3 efter straffar. Periodsiffrorna skrevs 2-1, 0-0, 1-2 och 0-0. Matchhjältar blev Pia Juhala som gjorde två mål i straffläggningen och Hannah Pekkarinen med fyra straffräddningar.

Första vinsten i F-liiga smakade bra för damerna.

Det var synd att det vara bara drygt hundra personer i publiken när det bjöds på så högklassig innebandy som det gjordes i lördag i Stjärnhallen. Matchen bjöd på högt tempo från första perioden. Blue Fox tog ledningen efter 7.13 efter ett inslag. Mette Weckstén hittade luckan mellan benen på Satu Pekkarinen i Helsinki Uniteds mål efter en inövad variant där Suvi Luomaranta stod för assisten. Det var samtidigt första gången som Blue Fox gjort första målet i en match i F-liiga. Blue Fox bjöd på flera farliga kontringar i matchen.

Vid 11.38 utvisades Sofiina Sutinen för en tvivelaktig hands. Knappt 20 sekunder hann gå innan bollen var i mål, men det var inte gästerna som kvitterade utan det var Blue Fox som gjorde mål. Alma Hedman vann boll i eget hörn och skickade iväg en lång passning i mitten. Sofia Holm vann spurttävlingen mot sin back med 100-0 och rullade in bollen i mål med en backhand under motståndarmålvakten.

Sofia Holm har precis rullat in bollen i mål i numerärt underläge.

Helsinki United reducerade till 2-1 i periodens slutminut. Lagets första femma, som spelade mera än vart annat byte, visade prov på sin skicklighet och frispelade Hanna-Ritta Tölli i slottet där hon fick skjuta in bollen i tomt mål förbi en överspelade Hannah Pekkarinen. Passningen kom av Riina Latvakoski, men den öppnande andra passning kom av Anni Rainio.

I den andra perioden skapade båda lagen en hel del målchanser, men perioden förblev trots det mållös. Precis som tränare Andreas Nyby spekulerade inför match slängde gästerna en hel del bollar på mål, sen försökte man vara först på returerna, men Blue Fox försvar stod upp bra genom hela matchen och rensade föredömligt framför eget mål.

Den tredje perioden hann bara bli 19 sekunder gammal innan Blue Fox utökade sin ledning. Milla Koskenniemi i Helsinki United vann sina vana trogen första tekningen i tredje perioden. Hon var verkligen säkerheten själv i alla tekningssituationer, men Blue Fox vann bollen i eget hörn efter press av Sofia Lahti och Alma Hedman. Lahti avancerade med bollen och passade till Veera Kosonen. Kosonen spelade vidare till Sofia Holm som med backhand snyggt lämnade över bollen till Sofia Lahti. Lahti fick fritt skottläge och bollen satt stenhårt i krysset.

Hannah Pekkarinen gjorde en bra match i hemmamålet.

Halvvägs in i tredje perioden hade Blue Fox en svag sekvens och man släppte in två mål på 55 sekunder. Först fick Anni Rainio lite för lätt trampa in i mitten av hemmalagets försvar och där avlossade hon ett skott som gick in lågt vid stolpen. Jasmin Paloniemi antecknades för assisten.

I det följande bytet kom så kvitteringen till 3-3. Milla Koskenniemi sköt ett skott från höger backplats. Skottet ändrade riktning via en Blue Fox-spelare och for i en båge över Hannah Pekkarinen i mål. Jasmin Paloniemi antecknades igen för assisten. Inga fler mål kom under ordinarie matchtid och matchen gick därmed till en förlängning som även den förblev mållös.

Straffar var följande skede i matchen. Sofia Holm tog den första straffen, dribblade och vippade in bollen med backhand. De följande tre straffarna räddades av målvakterna Pekkarinen och Pekkarinen. Pia Juhala gjorde mål på den femte straffen. I den följande straffen gjorde Ella-Maria Ahtiainen mål. Sen följde igen tre mållösa försök, två för Blue Fox och ett för gästerna. När Laura Jääskeläinen dribblade och rullade in den femte straffen för Helsinki United var straffläggningen kvitterad till 2-2. Nu skulle det följa sudden death straffar. Pia Juhala som lyckats med sin första straff fick nytt förtroende. Hon lyckades ännu en gång. Laura Jääskeläinen fick förtroendet från gästernas sida, men hennes skott gick i stolpen och matchen var avgjord till Blue Fox fördel.

Pia Juhala gjorde två mål i straffläggningen.

Det var en mycket lättad Andreas Nyby efter matchen.

- Idag spelade vi bra. Vi följde vår matchplan och vår taktik till punkt och pricka. Jag är mycket nöjd med hur vi spelar idag.

Assisterande tränare Sofia Caldén var också nöjd.

- Vi släpper bara in tre mål och då tycker jag att vi kan vara nöjda. Släpper man in så lite mål i innebandy så ska man kunna vinna matchen.

Inkommande helg har damerna inga matcher, men helgen 23-24.10 blir det dubbla hemmamatcher mot Steelers från Tavastehus och Pirkat från Birkala.