Vilma Kosonen tar steget till Blue Fox

Vilma Kosonen född 1997 är följande nya spelare i damlaget att bli presenterad. Kosonen är ursprungligen från ISB Ilmajoki, men har de senaste säsongerna spelat i SPV. Nu tar hon steget över till Blue Fox för att spela i F-liiga B.

Vilma Kosonen till vänster i kamp med Evelina Rudnäs i vårens ligakval.
Foto: Nikko visual

När jag får tag på Kosonen så har hon precis avslutat sin arbetsdag som familjearbetare på Neljä Astetta i Parkano och är på väg att sätta sig i bilen för att köra hemåt mot Seinäjoki.

- Ja, det blir en hel del kilometrar i bil på en vecka medger Kosonen som ännu samma dag ska på träning till Nykarleby.

Kosonen har ISB från Ilmajoki som moderklubb.

- ISB är en bra förening. Där kunde jag spela i flera olika flicklag och i damlaget på samma gång. Det var ett bra sätt att utvecklas. Sen är jag tacksam att man i ISB är öppna för att släppa iväg de spelare som vill pröva sina vingar på en högre nivå.

De tre senaste säsongerna har Kosonen spelat i SPV.

- Jag har trivts väldigt bra i SPV. Vi hade väldigt bra sammanhållning i SPV trots att vi var spelare i olika åldrar.

Hur länge har du spelat innebandy?

- Jag tror att jag gick på sexan och var 12 år när jag började med innebandy. De två första åren spelade jag med de som var ett par år äldre. Det var en hård skola att spela med de som var äldre säger Kosonen med ett skratt. Efter ett par år fick vi ett eget lag i min åldersklass.

Hur känns det då att komma till Blue Fox?

- Det känns bra, men det känns nog också väldigt spännande. Allt kommer att vara hårdare. Det blir tuffa matcher och jag hoppas att vi kommer att utvecklas som lag. Vi är många nya i laget och jag hoppas att vi kan göra varandra bättre. Jag känner mig väldigt ivrig inför det som komma skall.


Vilma Kosonen i SPV:s rödblåa speldräkt.
Foto: Nikko visual

Kosonen har spelat både i anfallet och försvaret så jag ber henne berätta vad som är hennes favoritplats.

- Från början är jag center. Under min tid i ISB så spelade jag alltid center. När jag flyttade till SPV så ville de pröva mig på andra platser och jag har spelat center, ytter och back. Senaste säsong tror jag att jag bara spelade som back och på något sätt känns det som att den platsen har blivit min. Trots det är jag flexibel och spelar där laget mest behöver mig.

När jag ber Kosonen beskriva sig själv som innebandyspelare, så behöver hon inte söka länge efter orden.

- Jag är en speluppläggare och en tvåvägsspelare. Jag kämpar och jag ger inte upp, men jag är också en som vill se till att alla i laget har det bra. Ibland tar jag på mig lite av en mammaroll säger Kosonen med ett skratt.

Finns det något du behöver utveckla?

- Snabbheten svarar Kosonen utan att fundera. Jag vet att jag behöver utveckla min snabbhet, men jag jobbat med det under våren och sommaren.

Har du någon personlig målsättning för den kommande säsongen?

- Det där är lite svårt. Det är först nu som jag börjat förstå att jag kommer att spela i ligan kommande säsong. Jag hoppas kunna bli mångsidigare som back. Vi har i laget pratat om att vi måste gå med i anfallen och det är en bit som jag vill utveckla. Andreas Nyby har också uppmanat oss att anfalla från backplats och att också ta skott och att tänka att vi kan göra mål från backplats.

Vi kommer samtidigt in på att prata om lagets målsättning för säsongen.

- Jag vill att vi ska klara oss bra som lag och jag hoppas att vi ska vara bland de fem bästa lagen i serien. Jag förväntar mig att vi ska lära oss spela tillsammans som ett lag.

Vilken spelare i laget tycker du att man ska hålla ett extra öga på?

- Vi har nu tränat tillsammans nu i några månader och jag tycker att Hannah Pekkarinen är en otroligt bra målvakt. Hon är snabb och följsam, men har också en väldigt bra kastarm. Hon har allt som man kan önska sig i en målvakt.


Andreas Nyby ser Vilma Kosonen som en ledande back.
Foto: Nikko visual

Hur är det då med svenskakunskaperna?

- Jag tycker att jag förstår bra det som sägs. Det är lite spännande att prata svenska. Jag skulle kanske ge mig själv en åtta i vitsord. En av mina målsättningar är att våga prata mera.

Kosonen behöver inte fundera länge på vad hon skulle göra en ledig dag på sommaren.

- Då packar jag ryggsäcken med en riktigt bra picknick med jordgubbar och kakao. Jag drar nog iväg till någon vandringsled och kanske har jag tältet med mig och övernattar i skogen.

Hon har inte heller något problem med att välja favoritglass och favoritsommarlåt.

- Ben & Jerry Half baked och “Mikä Kesä” med Valvomo.

Vad har du för hälsning till fansen?

- För det första hoppas jag att coronan tillåter oss att ha publik på matcherna. Jag har hört mycket om publiken i Nykarleby och jag hoppas verkligen att vi får uppleva dem under säsongen. Jag hoppas att det blir mycket publik i hallen.

Andreas Nybys kommentarer om Vilma Kosonen

- Jag ser henne i dagsläget som en ledande back i laget. Jag tycker hon har utvecklats till det. Hon är bra med boll och läser spelet bra. Kommer att vara en av våra toppbackar. Sen är hon också en väldigt bra typ som alltid har glimten i ögat.

Säsong Lag Nivå Matcher Mål Pass Totalt
2014-2015 ISB Division 2 15 8 2 10
2015-2016 ISB Division 2 18 2 11 13
2016-2017 ISB Division 2 15 7 7 14
2017-2018 ISB Division 2 14 8 1 9
2018-2019 SPV Division 2 18 6 5 11
2019-2020 SPV Division 2 20 11 4 15
2020-2021  SPV Division 1  2 0 0 0
2020-2021 SPV Ligakval 8 2 1 3
Senast uppdaterad tisdag, 10 augusti 2021 21:27