Små marginaler i kvalet

När jag tänker tillbaka på vårens kval för både damer och herrar är det bara att konstatera att det är små marginaler. Både damerna och herrarna höll på att snubbla redan i gruppspelet. För båda lagen avgjordes det i sista matchen om de skulle gå vidare.

Damerna firar ett av målen i matchen där man säkrade avancemang.

Damerna hade inte ens allt i egna händer när två matcher återstod. SPV hade säkrat fortsatt kval med två matcher att spela. Om KaPa-65 hade vunnit sin näst sista match mot SPV så hade Blue Fox varit ute ur kvalet, men nu gick det inte så. SPV vann efter straffar vilket gjorde att den sista matchen mellan Blue Fox och KaPa-65 blev helt avgörande. Blue Fox vann med 8-3 och säkrade fortsatt kval eftersom man blev tvåa i kvalgruppen.

Damerna jublar efter att man besegrat KaPa-65 i den sista gruppspelsmatchen.

För herrarna var situationen liknande. Hade Classic United vunnit sin näst sista match, så hade de knipit andra platsen i gruppen, men de förlorade med 12-3 mot Merikoski SBT. Inför den sista matchomgången var det därför tre lag som kämpade om andra platsen, Blue Fox, Merikoski SBT och Classic United. Alla fyra matcher den sista matchdagen började kl. 15.00, men eftersom de två andra avgörande matcherna slutade före Blue Fox bortamatch mot Santa’s United kunde man spela på resultat.

Christoffer Lassanders vinstmål vid tiden 55.42 och Johannes Vähäkangas 8-6-mål vid 59.38 var helt avgörande. Det sista målet med 22 sekunder kvar att spela kom i numerärt överläge och utan målvakt. De som såg sändningen från Rovaniemi kunde höra spelarna fråga Robin Holländer i båset om 8-6 räcker? Holländer hade under matchen kontakt med Jori Isomäki som på hemmaplan hade kontroll på läget och fick därifrån positivt besked. Ja, det räcker var därmed Holländers svar.

Johannes Vähäkangas gjorde det viktiga 8-6-målet mot Santa's United.

För damerna följde en matchserie i bäst av tre matcher mot Northern Stars. På grund av pågående studentskrivningar valde Blue Fox att spela de två första matcherna i Esbo och en möjlig tredje och avgörande match skulle spelas i Nykarleby. Blue Fox ledde den första matchen med 4-2 när tio minuter återstod. Northern Stars reducerade till 3-4, plockade ut målvakten, men lyckades inte kvittera.

I den andra matchen blev det ännu jämnare. Hemmalaget Northern Stars ledde matchen med 5-4 i tredje perioden. Vid tiden 58.12 utvisades Simone Blom och det kändes som att loppet var kört. Hur skulle Blue Fox lyckas göra mål med en spelare färre, men det var just precis vad man lyckades med. Lina Nyby sköt ett skott som studsade via sargen till bortre stolpen där Sofia Holm fick slå in bollen i tomt mål.

Matchen gick till en mållös förlängning och därefter till straffar som Blue Fox vann med 4-2 efter fina parader av Hannah Pekkarinen och mål av Emma Vähäkangas, Victoria Blomqvist, Sofia Holm och Lina Nyby. Därmed var Blue Fox klara för kvalfinal där SS Nova skulle stå för motståndet.

För herrarna innebar andra platsen i kvalgruppen att man fick möta SalBa från Raumo i bäst av tre matcher, där vinnaren skulle säkra en plats i Divari. Blue Fox spelade fantastiskt bra i 45 minuter i den första matchen. Man ledde med 8-3 på bortaplan och såg ut att gå mot en klar vinst. När hemmalaget reducerade vid 45.53 fanns det ingen oro, men när man prickade in 5-8 och 6-8 inom en och en halv minut från 53.08 började oron sprida sig. SalBa spelade utan målvakt med tre och en halv minut kvar av ordinarie matchtid och det gav utdelning. Kvitteringen kom med 50 sekunder kvar. Hemmalaget hade naturligtvis ångan uppe och kunde avgöra vid tiden 67.10.

Jhonny Fredriksson och William Sundelin firar ett mål mot SalBa.

I damernas kvalfinalserie mellan Blue Fox och SS Nova följde man samma recept som i matchserien mot Northern Stars. Det betydde att de två första matcherna skulle spelas i Esbo, medan en tredje och avgörande match var inplanerad i Nykarleby. Blue Fox var ute med en smal trupp med endast 13 utespelare och en målvakt den första helgen. Efter 56 spelade minuter ledde Blue Fox matchen med 4-2, men SS Nova kvitterade under sex ödesdigra sekunder mellan 56.27 och 56.33. Matchen gick till förlängning och där avgjorde Jasmin Paloniemi för hemmalaget vid tiden 68.40.

Om Blue Fox varit i förarsätet i den första matchen så var det omvända roller i match två. Hemmalaget ledde med 5-3 i början av den tredje perioden. Efter två mål av Emma Vähäkangas lyckades Blue Fox kvittera matchen och igen var det dags för förlängning. Den här gången blev förlängningen bara 23 sekunder gammal innan Viola Värränkivi avgjorde för SS Nova som därmed säkrade en plats i F-liiga B. Andreas Nyby konstaterade efter matcherna att om han hade haft hela truppen till förfogande så hade han nog resultatet varit ett annat i finalserien. Trots förlusten så väntade ännu ett kval mot LoSB som slutat sist i F-liiga B.

Besvikna damer efter förlusten mot SS Nova.

När herrlagets returmöte mot SalBa skulle spelas en vecka efter första matchen så var det vinna eller försvinna som gällde. Blue Fox fick en bra start på matchen, men trots att man ledde med 4-2 i början på andra perioden så kändes det som att SalBa var det farligare laget. Gästerna spelade med ett starkt självförtroende och gjorde fem mål i mittperioden. När SalBa gjorde tre mål i slutperioden och Blue Fox bara ett var det tack och god natt. SalBa säkrade avancemang till Divari och Blue Fox får fortsätta i Finlandsserien. Man kan naturligtvis fråga sig hur matchserien hade slutat om Blue Fox lyckats knyta åt säcken i den första matchen, men det får vi aldrig veta.

Gästerna jublar över säkrat avancemang medan Blue Foxarna hänger med huvudet.

För damerna väntade en matchserie i bästa av fem matcher mot LoSB från Lojo. Redan efter första helgen var Blue Fox i förarsätet. Man vann den första matchen på bortaplan med 6-2 och match nummer två på hemmaplan ännu mera övertygande med 10-2. När damerna åkte ner till Lojo för den tredje matchen så var känslan att det här grejar de på bortaplan och det gjorde de också. Precis som i den första matchen var slutställningen 6-2 och Blue Fox var igen på ligakartan efter en paus på 21 år!