Två noll i matcher

Blue Fox damerna leder matchserien i kvalet till F-liga B med 2-0. Man vann på lördag med 6-2 mot LoSB på bortaplan. På söndag kväll körde man över LoSB med 10-2 på hemmaplan. Blue Fox är därmed bara en vinst från en plats i F-liga B.

Emma Vähäkangas var poängbäst i helgens matcher med 5+1.

Blue Fox inledde lördagens match starkt, men lyckades inte få hål på Kia Nevander i motståndarmålet. Vid 6.22 tilldömdes Blue Fox en straff, men Emma Vähäkangas lyckades inte förvalta den. I stället var det hemmalaget som tog ledningen med bara sju sekunder kvar av perioden. Julia Eskonen var målskytt på Elina Laaksonens passning.

När 23.35 spelats av matchen utvisades Pia Juhala för slag på klubba, men hemmalaget kunde inte utöka sin ledning utan istället var det Blue Fox som utjämnade till 1-1. De blåa tilldömdes en ny straff vid tiden 25.17 och Sofia Holm satte bollen i mål i numerärt underläge. En stund senare utvisades Silja Collin i LoSB och det kunde Blue Fox utnyttja. Emma Vähäkangas prickade in 2-1 med bara fyra sekunder kvar av utvisningen. Sofia Holm antecknades för assisten.

Pia Juhala gjorde vinstmålet på lördag och mål i numerärt underläge på söndag.

Hemmalaget gav sig inte ännu och kvitterade till 2-2 vid 32.07 genom Elina Laaksonen på passning av Tilda Manninen. Sen följde ett veritabelt målfyrverkeri där Blue Fox på en minut och 47 sekunder gjorde tre mål. Först prickade Pia Juhala in vinstmålet på Johanna Strömsholms passning. 4-2 gjordes av Lina Nyby och 5-2 av Emma Vähäkangas.

Simone Blom fastställde i den tredje perioden slutresultatet till 6-2 på passning av Emma Nordström. Victoria Blomqvists utvisning vid 53.37 blev matchens sista protokollsanteckning. Kia Nevander i hemmalaget antecknades för 24 räddningar, medan Hannah Pekkarinen hade 17 räddningar.

Söndagens match blev en riktig överkörning där Blue Fox redan från ett tidigt skede var det bättre laget. Dagens första mål kom när fyra minuter hade spelats. Simone Blom hittade Johanna Strömsholm med en lång passning längs med vänsterkanten in i anfallszon. Strömsholm passade genast in bollen i mitten där Pia Juhala rusade fram och stötte in bollen i mål.

Drygt en minut senare ökade Sofia Holm på till 2-0 på Emma Nordströms passning. Efter det tog Emma Vähäkangas över handlingen även om nästa mål lät vänta på sig till den elfte matchminuten. Vähäkangas första mål var ett riktigt viljemål där hon tryckte in bollen köksvägen. Pia Juhala antecknades för assisten. Vähäkangas andra mål kom två minuter senare på en snabb spelvändning där Pia Juhala frispelade Johanna Strömsholm. Strömsholm spelade snett bakåt till Vähäkangas som fick stöta in bollen i tomt mål. Knappt tre minuter senare fullbordade Vähäkangas sitt hattrick när hon med ett skott i slottet gjorde 5-0 för Blue Fox. Johanna Strömsholm var igen den som spelade fram.

Hannah Pekkarinen var säkerheten själv i båda matcherna och stod för räddningsprocenten 88,24%.

När gästerna en stund senare gjorde två mål inom två minuter blev det aningen ängsligt i hemmalaget. Målskyttar för gästerna var Silja Collin och Elina Laaksonen på passning av Paula Jordman respektive Julia Eskonen. När Jessica Storskrubb dessutom utvisades vid 25.17 såg det lite oroväckande ut för hemmalaget.

Dessbättre var det inte gästerna som reducerade utan Blue Fox kunde utöka sin ledning i numerärt underläge. Pia Juhala bröt en passning, avancerade över mittplan och passade till Noora Lapinkoski. Lapinkoski fortsatte framåt och spelade tillbaka till Juhala som fick slå in bollen i tomt mål.

Drygt tre minuter senare gjorde Alma Hedman 8-2 på ännu en snabb spelvändning. Det var Jessica Storskrubb som knep bollen i egen zon och spelade vidare till Alma Hedman som avancerade in i anfallszon för att väggspela med Storskrubb. Hedman var sist på bollen.

Cecilia Johansson i LoSB utvisades vid tiden 31.02 och det kunde Blue Fox dra nytta av. Efter att man spelat bollen bakom motståndarmålet passade Emma Vähäkangas till Lina Nyby på vänsterkanten och Nyby pricksköt bollen i mål vid bortre stolpen.

Eftersom den tredje perioden slutade 0-0 så blev Jessica Storskrubbs mål i slutet av den andra perioden matchens sista. Storskrubb fick stöta in bollen från slottet på passning av Emma Nordström. Med början från slutet av den andra perioden plockade tränaren Andreas in spelare från bänken och gav alla utespelare speltid. Hannah Pekkarinen i hemmamålet hade 13 räddningar mot Jenni Sassis 16 räddningar i det gästande laget.

Emma Nordström som avstått spel under studentskrivningarna var tillbaka och stod för tre assist.

Det var naturligtvis en nöjd Andreas Nyby som sökte sig upp på läktaren efter söndagens match.

- Vi har jobbat mycket med snabba spelvändningar den senaste tiden, så det var jag nöjd över att vi kunde göra tre mål på idag.

- Vi hade nog vunnit lördagens match med större siffror om vi inte varit lite spända. Idag släppte det och nu tror jag LoSB har svårt att stoppa oss.

Det får vi nog hålla med om. Det ska mycket till för att LoSB ska vända den här matchserien. LoSB hängde inte alls med i Blue Fox matchtempo och de blåa vann de mesta av närkamperna. Det har hunnit gå 21 säsonger sen Blue Fox herrarna spelade i landets högsta serie. Ska det nu bli damerna som för upp Blue Fox i rampljuset? Inkommande helg får vi kanske svar på det.