Likabehandling, mångfald och inkludering inom idrott

På onsdagskväll ordnades det första av två utbildningstillfällen med fokus på likabehandling, mångfald och inkludering inom idrott. Utbildningen arrangeras i samarbete med WELLcome-projektet vars syftet är att integrera och engagera flyktingar i samhället med hjälp av idrott.

Foto: Iida Laitila

Över 25 personer samlades i Rådhuset på onsdagskvällen. Bland deltagarna fanns tränare, lagledare och styrelsemedlemmar från föreningen men även Nykarleby stads motionsrådgivare David Backlund och Nykarleby flyktingvänner rf:s ordförande Tony Forsbacka fanns på plats för att delta i utbildningen.

Deltagarnas erfarenheter är tyvärr att bland annat kränkningar, blickar, osakliga kommentarer och muntliga påhopp förekommer inom innebandyn i Finland, vilket bekräftar att den här utbildningen behövs. Deltagarna fick under kvällen tillsammans fundera på varför idrotten är ett bra sätt att integrera, vad som påverkar och förhindrar inkludering samt hur man kan göra idrotten ännu mera inkluderande.


Foto: Iida Laitila

Många positiva kommentarer kom från deltagarna under kvällen. ”En mycket bra och intressant föreläsning som väckte många tankar och funderingar. Inte bara om rasism och integrering, utan också om medmänsklighet och vänligt och mänskligt bemötande.”

”Tack. Var lite skeptisk till att sätta en hel kväll på detta ämne. Men det gav mycket och väckte många tankar.” Var en annan kommentar efter det första utbildningstillfället.

Om två veckor, den 31 januari, ordnas det andra utbildningstillfället. Man kan delta även om man missade första tillfället. Fokus under det andra utbildningstillfället är kartläggning av nuläget i föreningen, önskemål och målsättningar inom föreningen samt implementering av åtgärder.

Är du intresserad av att delta? Kontakta Michelle Björkholm på tel. +358 50 516 1879 eller via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad fredag, 19 januari 2024 17:30