Blue Fox/Jeppis FBC P17

Inför säsongen 2021-2022 slog Blue Fox och Jeppis FBC ihop sina 2006 födda pojkar till ett samarbetslag och spelade sin första säsong i P16 Pohjanmaa/Pohjois-Suomi distriktet. Samarbetet fungerade bra och när säsongen var över på våren 2022 började det diskuteras ifall det skulle finnas intresse för att göra en nationell satsning. Spelarantalet var i minsta laget men en anmälan till nationella serien gjordes ändå. 

Men när hösten närmade sig började lagpuzzlet vara på plats och vi kunde börja tänka på lagets första match för säsongen. 

Med en hel del nervositet bland spelare och tränare blåstes första matchen igång i Stjärnhallen den 15 september. Pojkarna gjorde en strålande första insats i serien och första segern var ett faktum redan i premiären. Hösten fortsatte med jämna och spännande matcher vilket gav en 8:nde plats i grundserien. Målet att sluta bland de 4 bästa för att få vara med och kvala till FM-serien var endast 4 poäng bort. Så vi fick ändå vara helt nöjda med hur höstsäsongen gick.

 

Nu fortsätter säsongen i Division 1 där 9 matcher väntar innan säsongen är slut. 2 matcher har vi hunnit med och ligger nu på en tredje plats efter en vinst på ordinarie tid och en vinst på övertid.

Nu blir det 3 hemmamatcher på raken så kom till Stjärnhallen och Rettig Sport Center för att heja fram laget till flera vinster.

Chans att se laget kommer redan nu på lördag den 14.1 kl. 15:00 när det är hemmamatch mot FBC Turku.

 

Under bussresan hem efter bortasegern mot SalBa passade jag på att fråga pojkarna hur de tycker att samarbetslaget och satsningen på nationella serien har varit.


På frågan vad de hade för förväntningar inför säsongen var alla inne på samma linje. Trodde vi skulle bli slaktade och inte kunna vinna en enda match. Självförtroendet var kanske inte på topp men iom segern i första matchen kändes det bättre och var lättare att gå in i nästa match.

 

Nu efter halva säsongen så känns allt betydligt bättre och serien är helt rätt för oss. Roligt att få spela mot bra motstånd.

Hur tycker spelarna att samarbetslaget och det faktum att vi även är både svensk- och finskspråkiga spelare och tränare?

Bara positiva svar hörs om samarbetet och dessutom roligt att få lära känna flera spelare. Språkbadet ser man också har gett resultat för när jag ställer frågan på svenska så behövs ingen översättning utan Roope är den som svarar direkt på frågan. Även Antti tycker att allt fungerat bättre än vad han kunde föreställa sig. Nå hur är det med de svensktalande då, har de lärt sig någon finska. Roope inflikar att åtminstone Joel har börjat tala finska.


Hur känner man för dessa långa bussresor och övernattningar då? Theo hade nog förväntat sig att det skulle ha varit tyngre, men det går hur bra som helst, vilket även de andra intygar. Det är mest bara roligt än så länge med både bussresor och hotellövernattningar.


Nå själva matchupplevelserna då? De flesta är överens om att det var lite ovant till först, men mycket roligare med 3 * 20 min och bara en match. Joel tycker att de längre pauserna också är bra med tanke på att man kan gå igenom spelet innan nästa period kör igång.


Vilka lag och matcher har varit roligast då? Kim säger direkt Blackbirds, Benjamin håller på att LASB var roliga att spela mot. Max tycker SPV var en bra match vilket flera håller med om, så fastän man reser land och rike runt så är ändå en derbymatch något man ser fram emot.


Vi har ju även ett par 07-08 födda med i vårt lag och jag passar på och frågar hur det har varit. Lennart tycker det inte har varit något problem alls utan bara roligt att få vara med.


Vad har lagets kapten Nico att säga om sin roll i laget? Viktigaste uppgiften som kapten är nog att hålla alla på bra humör! Det blir ju en hel del översättande också när man får förklara vad domarna har för åsikter, men det har ju sina fördelar att vara kapten för man får ju prata med domaren utan att bli utvisad, vilket ju hände ett par gånger under förra säsongen.

 

Nyast i laget är vår ishockeyback Kimi som gjorde sin första match mot SalBa nu i januari. Nervöst var det inför matchen men sedan gick det nog bra när man kom igång. Enklare att komma igång med innebandy när man inte behöver bry sig om offside regler. Han kan nog rekommendera innebandy för dem som vill pröva på med det också!


Vad ger laget för råd och tips åt yngre lag som kanske också funderar på spel i nationella serier? Rohkeasti mukana, bara att anmäla sig, är de svar jag får från allihopa. Tips på förberedelser är att göra en bra sommarträning, spela som ett lag. Theo inflikar att det är viktigt att träna fysik på sommaren för det kommer att behövas.

Följ oss på Instagram @bluefox_jeppisfbc_p17 ifall ni veta hur det går för oss.

Senast uppdaterad fredag, 13 januari 2023 09:14