Ineffektiviteten fällde herrarna i derbyt

Efter två perioder ledde Blue Fox matchen i Stjärnhallen på lördag. Men i den sista perioden var Sb Vaasa effektivt och kunde gå förbi och vinna derbyt med 6-4. Blue Fox tränare Mikael Nyvall säger att: - Laget gjorde en bra match och vi hade dukat för oss efter två perioder. Vi gör för lite mål och Vaasa går förbi. Det tär på självförtroendet med dessa knappa förluster.

Anton Kallvik gjorde sitt första mål för säsongen.

Sb Vaasa tog ledningen i början av matchen efter en lyckad kontring med 3-2. Bollen kom efter tre snabba passningar fram till Isak Laukkonen, som var helt ledig framför mål och inte gjorde något misstag. För den sista passningen stod Eerotapio Sormunen. Efter målet höll SB Vaasa mycket boll men kom inte till några heta lägen. När halva perioden var spelad åkte Sb Vaasa på en utvisning för farligt spel när Kim Sand skickade Mario Knutar över sargen. Blue Fox spelade bra i det numerära överläget och sköt flera farliga skott. Åtta sekunder efter att det numerära överläget var slut  kunde Ronnie Ludén kvittera till 1-1 på Jack Nylunds passning. Blue Fox fick upp trycket på det unga Vasa-laget efter målet och bollen började hoppa lite för motståndarna. Blue Fox fick nu flera fina kontringar och på en av dem kunde Mikael Nyvall frispela Simo Korpitie vid bortre stolpen och 2-1 var ett faktum. - Det är just i det här läget som vi borde gå upp i en ledning med fler mål än ett. Vi skulle behöva vara effektiva och dra upp en lucka som skulle ge oss trygghet, säger Nyvall.

Ronnie Ludén stod för kvitteringen till 1-1.

I den andra perioden hade SB Vaasa igen mycket boll. Bland annat för att  hemmalagets Anton Kallvik utvisades för slag på klubba redan efter 26 sekunder. Sb Vaasas passningsspel i numerärt överläge var långsamt och Blue Fox täckte skotten och de som kom igenom tog Slakke Enlund hand om. SB Vaasas kvittering kom sedan vid ett frislag nära mål. En petning till vänster och Veeti Kuusjärvi hittade en lucka, där han prickade in kvitteringen till 2-2. SB Vaasa fick en till chans i numerärt överläge vid tiden 31.35 när Mario Knutar visades ut för slag på klubba. Igen var spelet långsamt och Blue Fox redde ut situationen. Med tre minuter kvar av perioden fick hemmalaget spela numerärt överläge efter att Ilari Partanen dragit på sig en utvisning för hårt spel. Blue Fox hade ett bättre spel i numerärt överläge och när Jhonny Fredriksson spelade ut bollen till Anton Kallvik kunde han stänka in ledningsmålet från vänsterkanten med ett precist skott.

Även Jhonny Fredriksson hittade rätt mot SB Vaasa.

Den tredje perioden började jämt. SB Vaasa gick direkt ner på två kedjor. Vid tiden 44.52 kom Blue Fox svarta halvminut. Först tappade man bollen på egen planhalva och Veeti Kuusjärvi passade fram Kim Sand kunde som kvitterade. I bytet efter får Rasmus Mäkinen slå en passning genom två Blue Fox-spelare fram till Anton Bystedt som sätter bollen i måltaket och vips leder SB Vaasa 3-4. Nu hamnar hemmalaget att jaga igen. Blue Fox kvitterar i mitten av perioden när man får spela numerärt överläge då Kim Sand tacklar omkull Mikael Nyvall vid sargen. Snabbt passningspel leder fram till att Jhonny Fredriksson skjuter bollen i krysset på Anton Kallviks passning. Med tio minuter kvar av matchen står allt och väger. Det blir SB Vaasa och Riku Korpi som gör det förlösande 4-5-målet när han får fritt skottläge i slottet, efter en markeringsmiss, och skjuter in bollen bakom en välspelande Mikael Enlund. Med två minuter kvar tar Blue Fox time-out och tar ut målvakten. Denna gång slutar det med att Riku Korpi kan slå in slutresultatet i tomt mål, 4-6.

Simo Korpitie var yngst av lördagens målgörare för hemmalaget.

- Det är tungt. Vi behöver en vinst så att självförtroendet kommer tillbaka, säger Nyvall. Det stämmer verkligen, plus det att man kunde ha avgjort matchen redan i första perioden genom att gå upp i en 4-1 ledning med de chanser man skapade då. Alla tre femmor gav järnet och kunde skapa chanser i matchen men för många skott gick förbi ur bra lägen. Slakke Enlund var bra i målet och gav laget chansen att vinna. Lagkapten David Krokvik betonar att: - Nu är det viktigt att träna bra under julpausen. Upp med huvudet och stöd varandra, det finns bara en väg, uppåt.

Herrarna tar nu julpaus och på trettondagen kommer seriens nästjumbo MLT till Stjärnhallen och då ser vi fram emot ett fyrverkeri.