Blue Fox förorsakade första förlusten för Erä

Blue Fox blev ikväll det första laget att denna säsong besegra Erä Akatemia. Vinsten kom på bortaplan och skrevs 8-3 efter perioderna 5-2, 1-0 och 2-1. Trots vinsten säger Jori Isomäki att detta var den värsta matchen han upplevt någonsin och då syftar han på domarnivån.

Tero Saaristo var bästa poängplockare i Blue Fox med 4+2.

Jag har aldrig varit med om en så crazy match som den här fortsätter Isomäki. – Domarna råddade till matchen och blåste sönder den. Våra motståndare var av helt samma åsikt när vi diskuterade efter matchen.

Blue Fox fick inte världens bästa start på matchen. Redan efter 31 sekunder hade Jussi-Petteri Mäkinen öppnat målskyttet för Erä Akatemia. Blue Fox kom snabbt igen och Anton Kallvik kvitterade dryga minuten senare på pass av Tero Saaristo. När Didrik Lillas gjorde 1-2 vid tiden 2.27 var Blue Fox uppe i en ledning som man inte skulle släppa ifrån sig. Kvällens första utvisning kom vid tiden 3.44 och drabbade Kevin Söderling i Erä Akatemia. Blue Fox behövde en minut på sig för att utnyttja det numerära överläget. Niklas Paul målskytt på pass av Tero Saaristo .

I den tolfte matchminuten åkte båda lagen på varsin utvisning och det blev spel fyra mot fyra. Hemmalaget var bättre på att utnyttja detta och Mika Majalahti reducerade till 2-3. I slutet på den första perioden gjorde Tero Saaristo sina två första mål för kvällen och ställningen var därmed 2-5.

Den andra perioden var målfattig, men utvisningarna haglade som aldrig förr. Tre utvisningar till Blue Fox och en till Erä Akatemia. Trots att Blue Fox åkte på flera utvisningar gjorde man periodens enda mål. Johnny Fredriksson prickade in 2-6 på pass av Jonatan Tynkkynen.

Matchen fick en något märklig vändning vid tiden 41.26 när Roope Mutka utvisades 5+20 minuter vilket är det samma som matchstraff. Matchprotokollet visar dessutom att Mutka tilldömts PR 3, vilket betyder minst en match avstängning, möjligen flera.

Isomäki berättar om händelserna kring Roope Mutkas matchstraff. – En motståndare ramlar på Roope i samband med en tilltrasslad situation framför mål. Roope knuffar undan honom och för det får han matchstraff.

Roope Mutka åkte på ett matchstraff i matchen mot Erä Akatemia.

Vi hade det här samma domarparet i vår andra match för säsongen när vi spelade mot LNM i Limingo. – Där kom domargranskaren efter matchen och bad om ursäkt för domarnas insats. Jag får nog ta ett samtal med domarchefen och diskutera nivån på domararbetet.

Mutkas utvisning innebar att Anton Kronqvist fick hoppa in i mål. Jori Isomäki var mycket nöjd med Kronqvists insats mellan stolparna. – Anton har haft feber i veckan och inte tränat. Nu fick han hoppa in kall i målet och gör en 5-6 riktigt bra räddningar och släpper in bara en boll bakom sig.

Tero Saaristo utökar Blue Fox ledning till 2-7 vid tiden 46.34 på pass av Jonatan Tynkkynen. Därmed har Saaristo fullbordat sitt hattrick. Hemmalaget tar time out vid tiden 50.06 i samband med utvisning för Miika Iskanius. Bara 44 sekunder senare är bollen i mål, men tyvärr i fel mål. Jussi-Petteri Mäkinen har reducerat till 3-7 på pass av Aaro Koski. Från 52.29 och framåt tar Erä Akatemia ut målvakten så fort som tillfälle ges för att spela med sex utespelare. Blue Fox fortsätter sitt uppoffrande försvarsspel och Erä Akatamia lyckas inte reducera flera gånger. Istället är det Tero Saaristo som fastställer slutresultatet till 3-8 med sitt fjärde mål för kvällen i tomt mål.

Jori Isomäki säger efter matchen att på de tre senaste säsongerna har Blue Fox inte försvarat på det här sättet. – Alla avstånd i försvaret fungerade till hundra procent och vi rör oss på helt rätt sätt. Våra utespelare täckte minst lika många skott idag som målvakterna om inte flera.

Jori Isomäki var mycket nöjd med försvarsarbetet i det egna laget.

Det här var två steg framåt från Vasa-matchen fortsätter Isomäki. – Nu vågar pojkarna igen och allt stämmer för oss.

Isomäki berättar att han och Kenneth Björkholm kollade igenom SB Vaasa matchen. – Vi kollade främst på försvaret och vad vi hade för brister där. Idag lyckades vi förbättra de sakerna.

Kallvik – Saaristo – Vähäkangas
Brännbacka – Nyman

Paul – Fredriksson – Tynkkynen
Isomäki – Klingenberg

Nyvall – Sjöblom – Lillas

Mutka

Blue Fox spelade matchen igenom med 13 utespelare. Kronqvist kom in istället för Mutka vid tiden 41.26. På bänken fanns Ojala, Hedman, Sundelin och Nilsson som oanvända avbytare.