Summering av halva säsongen

Blue Fox herrarna spelade två bortamatcher i helgen och det blev vinst i båda. Jag ringde på måndag kväll upp Jori Isomäki för att få hans kommentarer kring helgens matcher och säsongen så här långt.

Jori Isomäki säger att lagets jämhet har varit bäst så här långt under säsongen.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

På lördag spelade Blue Fox mot SBS Wirmo och det blev vinst med 8-5. Trots vinsten var Jori inte nöjd med spelet. – Det var en dålig match av oss. Vi blir alldeles för stillastående i det offensiva spelet och har för dåligt bolltempo. Vi har jobbat mycket med bolltempot under de senaste säsongerna och jag tycker vi har blivit bättre, men i den här matchen kändes det som om vi var ett par-tre säsonger tillbaka i tiden. Vi vinner matchen mycket tack vare vårt stabila försvarsspel. Vi har ett grundspel med ett bra försvar.

Jonatan Tynkkynen i andra femman var stor segerarkitekt i matchen med 4+2=6 poäng. Johnny Ojala, även han i andra femman, stod för tre mål. – Andra femman avgjorde den här matchen till vår fördel säger Jori. Tynkkynen gjorde en väldigt bra match, det var hans bästa match i Blue Fox så här långt. Jag och Kenneth Björkholm har bara gått och väntat på när han skulle smälla till med en sådan här match, vi har hela tiden vetat att han har det i sig och nu lossnade det. Det har synts de senaste veckorna på träning att han är på gång så det var ingen överraskning. Vi ska däremot komma ihåg att Jonatan ännu är en ung spelare och nivån kan variera ganska mycket.

På söndag spelade Blue Fox mot Lovisa Tor och då blev det vinst med 4-3 i förlängning. – Det var en klart bättre match av oss säger Jori. Jag tror att hela vårt lag väntade mera på den matchen. Det blev lite svårt att koncentrera sig på lördagens match när vi visste att det var bättre motstånd på söndag. Det var lite samma känsla som helgen när vi mötte Pirkat och Karhut. Då såg alla fram emot matchen mot Karhut.

– I matchen mot Lovisa vill jag lyfta fram Mikael Enlund fortsätter Jori. Han gjorde en riktigt bra match och belönades också med priset som matchens bästa spelare. Didrik Lillas och Timo Salo i tredje femman gjorde också en kanonmatch.


Mikael Enlund utsågs till matchens bästa spelare mot Lovisa Tor.

Ville Rynnäs saknades i matchen mot Lovisa, men det har sin naturliga förklaring. Jori berättar att Ville och hans fru väntar sitt första barn och frun hade varit tvungen att åka till BB under natten till söndag. Ville tog därför tåget från Åbo till Seinäjoki på söndag morgon. Enligt Jori har familjen Rynnäs inte fått någon tillökning ännu på måndag kväll när vi pratar med varandra. – Jag har varit i kontakt med Ville och ännu har han inte blivit pappa.


Publikfavoriten Ville Rynnäs väntar tillökning och därför saknades han i söndagens match.

Jori berättar att han och Kenneth Björkholm var tvungna att hitta en ersättare för Ville i första femman och ganska snart kom man fram till att flytta ner Tero Saaristo på backen. – Vi ville ha en back som var bra med boll bakom första femman. Därför valde vi att flytta ner Tero som också tidigare spelat back i bland annat Woodcutters. Tero var genast med på noterna och kunde tänka sig att spela back. Vår första femma spelade mycket bra i matchen och hade mycket spel med boll. När de var på plan så behövde de inte försvara så mycket utan det var mest spel med boll. Vi såg att motståndarna spelade med smal trupp och att de började tröttna i slutet på matchen. Vår tanke var att pressa högt under tredje perioden, men vi fick några utvisningar emot oss vilket störde vår rytm. Hade vi fått spela med hög press i tredje perioden tror jag att vi vunnit matchen under ordinarie tid.

Blue Fox har nu spelat 12 matcher och efter en match till är man halvvägs i säsongen. Jori tycker att laget stått för en enormt bra insats. – Jämnheten har varit bäst. Alla tre kedjor spelar bra och båda målvakterna spelar bra. Som det ser ut nu så har vi säkrat slutspelsplatsen före jul. Det blir lite annorlunda och vi får ta oss en funderare på hur vi ska jobba vidare. Förra säsongen fick vi slita ända till sista matchen för att säkra slutspelsplatsen, men nu blir det annorlunda. Det måste jag däremot säga att Divari är en väldigt jämn serie denna säsong och det kommer att vara ett par riktigt bra lag som blir utan slutspelsplats.


Jori Isomäki säger att Blue Fox försöker vara aktivare med boll.

Blue Fox har fått en betydligt bättre start på säsongen än vad alla experter trodde och alla undrar förstås vad det beror på. Har man ändrat på spelsättet? – Vi försöker vara aktivare med boll säger Jori. Tidigare var vi kanske lite fegare med boll. Det finns fortfarande lag som är skickligare än oss, men jag tycker att vi är topp fem med boll. Sen har det fungerat fantastiskt bra med de nya killarna. Vi har en bra blandning av unga och gamla spelare. Att alla i laget vet sina roller och är nöjda med dem tror jag också är viktigt.

Jag har reagerat på att ni åker med en betydligt större trupp till de helger när ni har dubbla bortamatcher. Tidigare åkte ni kanske med 15-16 utespelare, men nu är ni 18-19 utespelare, är det ett medvetet val? – Jag tycker att så länge truppen är hel och alla är friska så ska vi använda alla spelare svarar Jori. Man kan inte toppa för mycket i det här skedet av säsongen. Vi har bra tränade killar i truppen och det är många som har lätta fötter för tillfället. Det märks att killarna i truppen tränar på egen hand och det är en sund kamp om spelplatserna.

Herrlaget gör ganska lite mål i numerärt överläge och där måste vi naturligtvis få tränarens synpunkter. – Som jag ser det så är det bolltempo och för lite rörelse som är orsaken till det. Vi spelade dåligt power play på lördag när vi annars också spelade dåligt. På söndag fick vi chans att spela power play i 1,5 minut och då skapade vi bra chanser. Power play är inget vi sätter för mycket energi på i det här skedet av säsongen, men det är klart att till våren måste det fungera.

Blue Fox har ledigt inkommande helg, fram till derbyt mot SB Vaasa söndagen 29.11. SB Vaasa spelar två matcher inkommande helg och har också match på lördag 28.11. Vilket lag har fördel av det matchprogrammet? – Jag skulle gärna spela matcher varje helg. Det är bättre rytm om man spelar matcher varje helg. Nu blir det lite ryckigt för oss och vi kommer säkert att vara ringrostiga i början av derbymatchen, men jag tror inte något av lagen har fördel av det här matchprogrammet.