Inget att hämta i södern

Inget att hämta i Sibbo och inget att hämta i Helsingfors. Blue Fox åker hem med noll poäng i bagaget efter ett tungt veckoslut i södern. Lördagens match mot ÅIF i Sibbo slutade i förlust med siffrorna 7-6 och söndagens match mot M-Team i Helsingfors slutade i förlust med 8-3 (2-1, 3-1, 3-1).

Mikael Nyvall var igen en av de bättre i Blue Fox.

Matchen mot M-Team började i högt tempo och det var gästande Blue Fox som hade de första riktigt farliga målchanserna. Särskilt bortalagets andra formation gav ett piggt intryck från början med Kallvik, Holländer och Nyvall i anfallstrio. Men det var inte den anfallskedjan som skulle göra matchens första mål. Vid tiden 5:34 tog M-Teams Iiro Kinnunen en utvisning för slag på klubba och det utnyttjade Blue Fox på bästa sätt. Blue spelade bra passningsspel i numerärt överläge och Johnny Ojalas passning från dirigerande position vid mittlinjen når Jukka Keskisipilä i slottet som i sin tur skjuter mål. Förutom Ojala och Keskisipilä fanns Jori Isomäki, Tero Saaristo och Johnny Fredriksson i powerplay-formationen. Fredriksson gör ett piggt inhopp i powerplay och är överlag i matchen en av spelarna i Blue Fox som både försöker skapa farliga anfall framåt och samtidigt försvara och täcka bra defensivt. Det defensiva behövdes i matchen. M-Team visade direkt att de kommer att utnyttja varje misstag som gästande Blue Fox gjorde. Vid tiden 13:47 visades detta med ett kvitteringsmål. Felpass från Ville Rynnäs i eget defensivt hörn, M-Teams Riku Reunamäki bryter och skjuter. På returen finns Visa Rikala som slutligen gör 1-1. M-Team skulle något senare få chansen att utöka sin ledning i numerärt överläge efter att Jakob Klingenberg i Blue Fox, som så många andra också under matchen, slagit på en motspelares klubba. Mål skulle det också komma, och återigen på pass av Reunamäki. Janne Makkonen gör målet från perfekt skottposition i slottet.

M-Team vinner första perioden med 2-1, trots att Blue Fox har de farligaste målchanserna. Det finns helt klart problem i Blue Fox för tillfället med målgörandet. Blue Fox gör på inget sätt en dålig period. Man spelar i högt tempo, satsar på att skapa kontringar, man har flera riktigt bra målchanser och man gör ett mål i numerärt överläge.

När den första perioden bestod av högt tempo, slag på klubban och många kontringar skulle söndagens andra period komma att se lite annorlunda ut. M-Team tog större kontroll om matchen, började styra tempot och spela fler passningar mellan egna spelare i egen zon. Framförallt gör M-Team också mål. I början av andra perioden går det undan. Först gör M-Teams vana målgörare Antti Itkonen 3-1 med endast femton sekunder spelade i den andra perioden. Itkonens mål var ett välplacerat skott från sidan. Målet assisterades av Mikko Malinen. Två minuter senare, 22.27, gör Itkonen sitt andra mål i matchen. Då på passning av Jens Riska. 4-1 åt M-Team efter bara två och en halv minut in i andra perioden. Men Blue Fox svarade. Direkt efter Itkonens andra mål kontrade Mikael Nyvall, Anton Kallvik och Robin Holländer i Blue Fox andra kedja in bollen i mål genom hög press direkt efter tekning. Ställningen nu 4-2 och den kom att vara det i cirka tjugo sekunder. Tills M-Team var på målhumör igen. Sampo Laukkala gör 5-2 på något som man kanske kunde kalla för ett skott på halvvolley. I det här skedet har M-Team gjort tre mål på Blue Fox inom loppet av tre minuter. Mikael Enlund som inlett matchen mellan stolparna byts ut i och med M-Teams femte mål. Enlund gör inga riktigt tydliga misstag i målet men är helt klart osäker, vilket också är en av orsakerna till att Blue Fox får en dålig start i matchen. Efter andra periodens måltäta inledning kommer det inga fler mål i perioden. Istället blir spelet mer och mer styrt av M-Team. Robin Holländer tar en utvisning för slag på klubba. Ett numerärt underläge som Blue Fox formation med Ojala, Mountassir, Saaristo och Isomäki lyckas spela bort. Roope Mutka gör några riktigt viktiga räddningar i andra perioden och gör vid tre tillfällen totalt avgörande räddningar som gör att Blue Fox inte redan i andra perioden tappas helt av vagnen i matchen. Henry Backman kommer in i tredje formationen istället för Joni Lehtinen på spetsplats och gör vad både Lehtinen och Backman är kända för att göra: springer. Men sen så händer det inte så mycket mer än så. Perioden avslutas med att Niko Mäkinen i hemmalaget slår på klubba och bestraffas med en två minuters utvisning. Blue Fox får chans att inleda tredje perioden med en man mer på plan. M-Team vinner den andra perioden med 3-1.

I början av tredje perioden spelar matchen på små marginaler. Blue Fox inleder med spel i powerplay och ser ut att kunna reducera matchen. Spelet löper bra och Johnny Ojala noteras för ett skott i målramen. Inget mål i numerärt överläge. I bytet efter skapar andra formationen och främst Mikael Nyvall några riktigt vassa målchanser, men Tuomas Ruippo i M-Team räddar både ett, två och tre riktigt farliga skott. Sen händer det som så ofta brukar hända i innebandy: gör man inte mål på sina målchanser så gör motståndarna det istället. M-Team utökar sin ledning till 6-2 vid tiden 43:27. Målgörare är Sampo Laukkala och passningen slår Mikko Malinen. Resultatet kunde här lika bra varit 5-3 istället.

Blue Fox har i mitten av tredje perioden fler målchanser än sina motståndare, man skapar kontringar, försöker hitta skottlägen, men man lyckas inte göra mål. Till sist lyckas det dock. Blue Fox sista mål i matchen gör Tero Saaristo efter ett kyligt och snyggt placerat dragskott i krysset från läktarsida. Ett riktigt typiskt Saaristo-mål. 6-3 vid tiden 47:59. I två minuter höll sig den ställningen innan M-Team utökade sin ledning till 7-3. Ett lågt skott i högra stolproten från distans med många spelare i vägen för Mutkas sikt. Alexi Urho sköt skottet. Mutka gör för övrigt ett bra inhopp i matchen och är en av spelarna i gästande Blue Fox som kan vara nöjd med sin insats. Fler spelare med riktigt pigga prestationer är Anton Kallvik, Mikael Nyvall och Johnny Fredriksson. Jori Isomäki spelar en riktigt bra match också och spelar stundtals fantastiskt särskilt i spel i numerärt underläge. Sami Saari som säsongen 2013-2014 spelade i M-Team, kämpar riktigt bra i matchen och springer kanske mest av alla försvarsspelare i Blue Fox. Saari är en spelare som vill mycket. Men det gäller hela laget egentligen. Blue Fox spelar inte en dålig match. Man kämpar, vill skapa målchanser, försöker verkligen vinna. Vill vinna. Men det räcker inte med bara vilja i en innebandymatch mot M-Team i Divari. Det måste hända något också. Tyvärr händer det för lite i den här matchen. Innan slutsignalen sätter ännu Riku Reunamäki en boll i tom målbur vid tiden 56:32. Reunamäki är M-Teams, matchens och möjligen hela Divaris bästa spelare. I Blue Fox är andra kedjan bäst. Den tredje perioden vinns av M-Team med 3-1.

Det avgör matchen:

M-Team vinner alla tre perioder (2-1, 3-1, 3-1).
M-Team gör mål på sina målchanser, Blue Fox gör inte det.
Blue Fox målvaktsspel är inledningsvis osäkert.
Många slag på klubborna från båda lagen gör att matchen blir aningen stökig, vilket i den här matchen gynnar M-Team, som är duktigare på att lugna ner spelet och hålla bollen inom laget.

Reality Check

Blue Fox befinner sig efter veckoslutets matcher på en sjätteplats i tabellen. Serieledarna Steelers har 34 poäng med 21 matcher spelade. Blue Fox har 23 poäng och har spelat en match mindre. M-Team hittar vi på en tredjeplats med 28 poäng och 19 matcher spelade. ÅIF som Blue Fox mötte på lördag finns på åttondeplats i tabellen och är för tillfället alltså sista lag att rymmas med i ett stundande slutspel. ÅIF har spelat 21 matcher och har samlat ihop 22 poäng så här långt, endast en poäng mindre än blårävarna. Divaris mittenlag i tabellen är väldigt jämna.

Det börjar närma sig slutspel och många kanske undrar nu, efter fyra förluster i de fem senaste matcherna: hur ska det riktigt gå för Blue Fox? Här är en liten reality check inför de sista grundspelsmatcherna.

Nästa match spelas i Stjärnhallen den 14 februari mot seriens näst-sämsta lag PSS från Borgå. PSS har så här långt endast lyckats vinna två matcher i serien. Dagen efter spelar Blue Fox igen på hemmaplan, då mot Blackbirds, vilka också de finns under slutspelsstrecket. Blackbirds hittar vi på en trettonde plats i tabellen. Matchen efter det spelar Blue Fox borta mot allas slagpåse SBS Masku. Masku har vunnit endast en match och ligger sist i tabellen. Utöver dessa tre matcher spelar blårävarna mot topplaget LaSB på bortaplan och Lovisa Tor på hemmaplan. Sista matchen i grundserien spelar Blue Fox mot bottenlaget LNM den 7 mars hemma i Stjärnhallen.

Det här betyder att resterande sex matcher i serien spelas mot fyra av seriens för tillfället sämsta lag. Det här ger goda förutsättningar för Blue Fox att vinna sina kommande matcher inför slutspelet och också förbättra spelet - kanske främst i anfallszon. Blue Fox har spelat några sämre matcher nu men det betyder inte att spelet i de resterande matcherna ska se dåligt ut. Det betyder inte heller att slutspelet är i fara. Det som måste hända är att effektiviteten blir bättre i anfallszon och att målvaktsspelet förbättras. Blue Fox kan bättre än så här.