Förlust i derbyt

Blue Fox avslutade innebandyåret med en förlust i lokalderbyt mot SB Vaasa. Matchen slutade 5-7 efter perioderna 0-3, 2-4 och 3-0. Poängbäst i hemmalaget var Sami Saari med 2+1 och Tero Saaristo gjorde 2 mål.

Sami Saari var poängmässigt den bästa spelaren i hemmalaget.

Matchen började med chanser i båda ändar av planen, men det skulle bli SB Vaasa som tog ledningen vid tiden 9.45. Joona Kukko drog till med ett långskott och bollen gick i mål förbi en skymd Roope Mutka i Blue Fox-målet. Två minuter senare kunde Valtteri Nurmi utöka till 2-0 på pass av Kari-Matti Viinamäki. Chansen föregicks av ett osportsligt inslag där bollen i första läget tagit på domaren efter skott av en Vasa-spelare. Domaren dömde tekning i hörnet, men han önskade att SB Vaasa skulle slänga bollen över sargen. Vasa-spelarna valde dock att ta tekning och den vann man och Viinamäki kunde direkt efter tekningen spela fram till Nurmi. 3-0-målet var en riktig markerningsmiss av Blue Fox andra femma. SB Vaasa hade fått frislag strax innanför mittlinjen i anfallszon. Valtteri Nurmi ställde sig vid bollen och passade till Kari-Matti Viinamäki på högerkanten. Viinamäki drog iväg ett lågt skott med första beröringen och bollen gick in vid bortre stolpen. Där borde markeringen ha varit betydligt närmare Viinamäki. I den första periodens sista spelminut rann hemmalaget igenom med en bra kontring. Mikael Nyvall förde upp bollen längs med vänsterkanten och såg Sami Saari på väg mot bortre stolpen. Med en perfekt genomskärare hittade Nyvall fram till Saari som till och med hann lyfta blicken och placera bollen.

Efter två spelade minuter i den andra perioden åkte Robin Holländer ut för fasthållning. Hemmalaget rede upp den situationen, men vid tiden 24.57 kom följande kalldusch. Juuso Pietilä sköt ett dragskott från halva plan som gick i mål via en Blue Fox-spelare. Joona Kukko fick assisten. Dryga sex minuter senare kom 1-5. Mikko Kuusisto drev upp bollen längs med vänsterkanten. Han passade in bollen i mitten till Kari-Matti Viinamäki, men hans skott misslyckades och bollen studsade bakom mål. Där kämpade Petteri Mäki-Jokela och Ronnie Ludén om bollen och plötsligt studsade den över målet till Viinamäki som slog in den på volley. Vid 33.06 mislyckades hemmalaget med sin höga press. Valtteri Nurmi spelade sig ur situationen med en hög boll till vänsterkanten åt Pekka Kontturi. Kontturi tog ner bollen och spelade den vidare till en framåtrusande Janne Karvonen på högerkanten. Karvonen blev helt ensam med Roope Mutka i Blue Fox-målet och med en målgörares kyla hann han lyfta på blicken och satte därefter bollen högt. En och en halv minut senare sköt Jukka Keskisipilä ett skott från halva plan som studsade via sargen till Tero Saaristo vid bortre stolpen. Järvinen i Vasa-målet räddade Saaristos första skott, men det andra kunde han inte ta. Det kändes igen som att hemmalaget var på gång, men tyvärr var det bara temporärt. 36 sekunder efter föregående mål fick Sami Kujala bollen i höga slottet i anfallszon. Kujala svängde om och passade till bortre stolpen, där Ville Rynnäs oturligt styrde in bollen i eget mål.

I den tredje perioden inledde hemmalaget med hög press. Man hade ju allt att vinna och inget att förlora. Efter 3 minuter och 45 sekunder gav det utdelning. Mikael Nyvall drev upp bollen längs med vänsterkanten och passade in till mitten där Henry Backman kom rusande. Trots att bollen kom i luften kunde Backman slå in den i mål. Vid 45.42 utvisades Backaman den äldre i SB Vaasa för obstruktion, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget. Vid 49.21 kunde däremot Sami Saari med sitt andra mål för dagen reducera till 4-7. Saari lade bollen på mål från höger backplats och via en Vasa-spelare gick den i mål. Vid 53.57 drog Mikael Nyvall på sig en onödig utvisning för obstruktion. Situationen började med att Thomas Backman i SB Vaasa trängde Sami Saari över sargen. Domarna blåste av spelet, men Mikael Nyvall fullföljde sin tackling och fällde Janne Karvonen över sargen. Som tur var kunde Blue Fox freda sitt mål, men man tappade viktiga minutrar i jakten på en kvittering. Mikael Nyvall hann prescis in på planen igen för att bevittna Blue Fox redeucering till 5-7. Johnny Ojala drev upp bollen och försökte hitta Tero Saaristo med en pass, bollen studsade istället till Sami Saari på vänsterkanten och han hittade Saaristo på bortre stolpen som fick sätta bollen i tomt mål. Vid 58.08 tog Blue Fox time out. Blue Fox plockade ut målvakten och tog in en extra utespelare, men det räckte inte till denna gång.

SB Vaasa var bättre på att hålla i bollen i de två första perioderna. Man skapade bättre chanser och man förvaltade dem bättre.
Blue Fox fick inte till ett enda långt anfall under de två första perioderna. Det blev bara långa uppspel från hemmabackarna och dessa bröt SB Vaasa varje gång. Sen rullade SB Vaasa boll i ett par minuter för att komma till ett bra avslut.
SB Vaasa hade den för dagen bättre målvakten i Pasi Järvinen. Roope Mutka övertygade inte och har för tillfället för stor nivåskillnad på när han är som bäst och när han är som sämst.
Blue Fox bättrade på avsevärt till den tredje perioden och den vann man med 3-0, tyvärr räckte det inte idag, men det är något att bygga vidare på.
Oroväckande är att Blue Fox har 4 vinster och 4 förluster på hemmaplan. Man har inget som helst flyt på hemmaplan för tillfället. Efter matchen sa Markus Åbb till och med att han snart får börja önska att de kommer femma eller sämre i tabellen så att laget får börja på bortaplan i slutspelet.
På bortaplan har Blue Fox däremot varit seriens starkasta lag med 6 vinster, 1 oavgjord match och bara 1 förlust.