Blårävarna tvålade till koltrastarna

Nu är vi med i matchen igen. Efter helgens två vinster är Blue Fox med i matchen igen. Blue Fox är nu på tredje plats i tabellen och har allt i egna händer. Blackbirds besegrades idag med 10-7 efter perioderna 3-3, 5-2 och 2-2.

Tero Saaristo stod för 4+1 i matchen mot Blackbirds.

Den första perioden var en jämn historia där lagen turades om att göra mål. Målgörandet startade vid 2.31 när Jyri Laine på vänsterkanten passade till Mikko Piippo på högerkanten. Piippo drog till direkt och ställningen var 1-0. Vid 9.31 utvisades målgöraren Piippo för farligt spel. Blue Fox plockade in sin power play-formation. Vid 10.53 passade Johnny Ojala från backplats till Janne Karvonen på bortre stolpen och han styrde in bollen i mål via en Blackbirds-spelare. Exakt en minut senare kunde Blackbirds återta ledningen. Mikko Piippo passade in till Jyri Laine i slottet och Laine sköt ett lågt skott som gick in under Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Redan i följande byte kunder Blue Fox kvittera. Allt startade med att Jori Isomäki täckte ett skott i egen zon. Bollen studsade till Johnny Ojala som avancerade på vänsterkanten. Ojala passade över till Tero Saaristo på högerkanten som direktsköt bollen i mål. Vid tiden 18.05 utvisades Tobias Brännbacka för obstruktion. En och en halv minut senare sköt Blackbirds ett skott mot Blue Fox-målet som Mikael Enlund fångade. Enlund kastade ut bollen till Johnny Ojala som avancerade mot anfallszon. Ojala fortsatte att hålla i bollen och till slut avlossade han ett skott som gick in under armen på Tero Kuusinen i Blackbirds-målet. 3-2 vid tiden 19.38. Tyvärr lyckades Blue Fox inte hålla ledningen perioden ut, för 11 sekunder senare kvitterade Jyri Laine på pass av Petri Raitala.

Blue Fox fick en bra start på den andra perioden. Vid 21.20 fick Robin Holländer skottläge och han gjorde inte något misstag. Bollen gick in under armen på Blackbirds-målvakten. Rami Isomäki anteckande för passningen. Vid 22.55 kastar Mikael Enlund ut till Janne Karvonen på högerkanten. Karvonen avancerade över mittlinjen och drog på ett slagskott som gick spikrakt i mål. Enlunds andra assist för dagen. Vid tiden 23.43 utvisades Tom Blomqvist i Blackbirds för slag på klubba. Minuten senare får Tero Saaristo skottläge, Tero Kuusinen räddar skottet, men Pekka Kontturi kan slå in returen. Blue Fox hade därmed gått från 3-3 till 6-3 på mindre än fem minuter i den andra perioden. Vid 25.22 utvisas Petri Raitala för hindrande av spel. Blue Fox spelar igen ett bra numerärt överläge och Johnny Ojala passar fram till Tero Saaristo som skjuter ett stenhårt skott upp i nättaket. Halvvägs in i matchen, vid tiden 30.12 utvisas Mikko Piippo för farligt spel. Igen är det Johnny Ojala som spelar fram till Tero Saaristo som skjuter in bollen från backplats. Matchuret har då hunnit fram till 30.33. Vid 31.41 utvisades Rami Isomäki för slag på klubba. Jyri Laine spelar fram till Mikko Piippo som skjuter ett skott från högerkanten. Bollen går in vid närmsta stolpen. Vid 36.04 misslyckas Jori Isomäki i en brytning och Maunu Jääskeläinen rinner igenom. Jääskeläinen rundar Mikael Enlund och sätte rbollen i tomt mål. Ställningen efter andra perioden var därmed 8-5.

Vid tiden 45.19 åkte Jakob Klingenberg på en utvisning för farligt spel, men Blue Fox kunde freda sitt mål. Vid 48.43 kan Blue Fox utöka ledningen till 9-5. Jori Isomäki spelar fram till Tero Saaristo som drar till ett slagskott. Vid 50.18 kommer ett inspel av Markus Pittisjärvi till slottet där Iiro Kinnunen kan peta in bollen under Mikael Enlund och ställningen var 9-6. Vid tiden 52.33 utvisades Robin Holländer för fortsatt feltaktigt spel. Vid 52.51 tilldömdes Blackbirds ett straffslag. Jyri Laine fick förtroendet, han tackade för det och rundade Mikael Enlund och satte bollen i tomt mål. Vid 57.18 tog Blackbirds time out. Efter det plockade man målvakten så fort man fick chansen. Vid 58.48 kommer så det avgörande målet. Blackbirds har tvingats ta in sin målvakt igen. Johnny Ojala slänger iväg en långpass till Janne Karvonen vid motståndarmålet. Karvonen slår till bollen på uppstuds, men målvakten räddar. Karvonen är först på returen och denna gång är Tero Kuusinen i Blackbirds-målet överspelad.

Markus Åbb konstaterade efter matchen att man tog de poäng som krävdes. – Vi var nästan tvingade att ta fyra poäng för att hänga med i toppstriden. Nu spelar vi på den nivå som krävs, vi jobba och sliter. Vi hade idag också en svagare stund när vi släppte in Blackbirds i matchen. Jag tror att vi framöver måste minimera antalet instläppta mål under våra svaga stunder i matcherna. Lyckas vi göra det så är vi med där i toppstriden, för svaga stunder kommer att komma i varje match. Jag är mycket nöjd med första femmans spel idag. När man ser på poängbörsen så ser man vilket potential som finns i den femman. Det är nästan så att det borde bli mål i varje byte. Jag valde att spar på Kim Nyström idag eftersom han igår spelade sin första hela match sedan ligakvalet mot OLS. Vi har nu många anfallare på benen och det är jag mycket nöjd med. Det blir tävling om spelplatserna och man måste visa på varje träning att man vill spela i nästa match.

Ojala – Saaristo – Karvonen
J.Isomäki – Brännbacka

Fredriksson – Holländer – Kallvik
R.Isomäki – Klingenberg

Nyvall – Sjöblom – Ludén
Rynnäs

Efter halva matchen kom Kontturi in istället för Fredriksson i andra femman. Ludén steg då av och Nyvall tog hans plats. Fredriksson kom istället in på vänsterkanten i tredje femman. Blue Fox spelade hela matchen med fem backar. På bänken fanns ännu Backman, Nyman, Nyström och Blomqvist.