Blue Fox siktar på toppen

Blue Fox herrar arrangerade på onsdag kväll en presskonferens i Stjärnhallen. Närvarande från Blue Fox var Markus Åbb, Johnny Ojala, Robin Holländer och Alexander Nyman.

Blue Fox är redo för den nya säsongen och siktar på en topplats i Divari.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg

Representationslaget har i dagsläget en trupp på 18 utespelare och 2 målvakter. Därutöver tränar också 5 juniorer med representationslaget och de kan tack vara att ett farmavtal slutits med Blue Fox II, representera båda lagen i tävlingsmatcher.

 

Det senaste tillskottet i truppen är Ronnie Ludén. Markus Åbb berättar att Ronnie har varit med på prov under sommaren och efter träningsmatcherna mot OLS i Uleåborg beslöt man att erbjuda Ronnie kontrakt. – Ronnie kommer att ta plats med Tero Saaristo och Johnny Ojala i första femman berättar Markus. Eftersom Kim Nyström har en jobbhöst där han kommer att var mycket på resande fot, var vi tvungna att se på alternativ. Vi bestämde då att Ronnie var det bästa alternativet. Ronnie är nu i ett helt annat fysiskt skick än han var för två år sedan när han gjorde ett kort inhopp representationslaget.

- Det är klart att det är en omställning säger Johnny Ojala om situationen att få nya kedjekompisar. Jag har spelat så länge med Kim Nyström att vi inte behöver säga så mycket till varandra. Vi vet var vi har varandra. Ronnie har jag också spelat med tidigare, så det borde inte bli något problem att spela med honom. Det är klart att vi har inte hunnit träna så mycket tillsammans, så vi har en bit till toppformen för vår kedja.

Markus berättar att det var stämningen i Stjärnhallen under kvalmatcherna som förde både Ronnie Ludén och Janne Karvonen tillbaka till Blue Fox. – Som jag ser det kan en förlust i ett kval påverka ett lag på två olika sätt. Antingen splittras laget eller så knyter man handen i fickan och tar ny sats för att göra allting ännu bättre. Vårt lag har valt det senare. Vi har en mycket bra träningssommar bakom oss och känner oss starkare än förra säsongen.

 

Johnny säger att han lyfter på hatten åt alla andra lag i Divari som har bättre fysik än Blue Fox.

Vi kommer också att vara ett bollmässigt bättre lag än förra säsongen säger Markus. Vi har blivit säkrare med boll under sommaren och kan nu hålla i boll mot även tuffare motstånd. Vi kan trötta ut motståndaren genom att rulla boll och sen slå till när de är trötta. Det har vi bevisat i träningsmatcherna mot Umeå City och OLS.

Jag sa redan förra säsongen att vårt försvarsspel är på liganivå fortsätter Markus. - Nu börjar vi också vara där i spelet med boll. Vi vågar nu spela med boll på ett helt annat sätt. Nu måste vi bara bevisa det i seriespelet.

 

Frågan om backbesättningen kom naturligtvis upp. Har Blue Fox en lika bra backbesättning som förra säsongen. Borta är tre backar, Brännbacka, Saari och Pahkakangas.

Jag anser att vi har lika bra backar som förra säsongen säger Markus Åbb. – Det enda bekymret är om vi får skador, då har vi inte samma bredd som förra säsongen. Vi har fått in Ville Rynnäs som ny back och 15-årige Alexander Nyman kommer att spela från start på lördag.

Jag är verkligen imponerad av Alexander säger Johnny Ojala. – Han spelare otroligt moget för sin ålder.

Johnny var 16 år när han debuterade i ligan säger Markus. – Nu får vi se Alexander debutera som 15-åring i Divari.

Alexander själv säger att han nog är en aning nervös inför derbymatchen, men att det finns många bra förebilder i truppen. – Jag har fått spela med Ville Rynnäs i träningsmatcherna och det har fungerat riktigt bra. Skulle någon ha sagt åt mig för ett år sedan att jag kommer att spela i Divari denna säsong så skulle jag inte ha trott dem. Det här bevisar att hårt arbete lönar sig.

 

Robin Holländer berättar att han är redo för spel på lördag. – Jag tränade för fullt i torsdags och det är klart att jag har lite sjukt ännu, men det är inte något jag inte kan hantera. Jag tycker vi har ett hungrigare lag den här säsongen än förra säsongen. Vi var verkligt taggade under sommaren och alla gjorde ett bra jobb. Vi var många på plats på alla träningar.

Markus har svårt att utse favoriter i Divari. – Det är verkligen svårt att säga vem som kommer att finnas med i toppen den här säsongen. Jag vet att vi kommer att finnas med där, det enda som kan fälla oss är skador. Jag tror att Karhut kan blir farliga, de hade väldigt många skador under förra säsongen och nu har de spelarna tillfrisknat. SB Vaasa tror jag också kommer att finnas med där i toppen och kanske Blackbirds om tränarna får dem att spela som ett lag. Det kommer att bli en jämn serie och det är bra för oss. Många resultat kommer att gå i kors.

Johnny vill ännu höja ett varningens finger för M-Team och SB Welhot. – Nykomlingarna kommer att få det svårt även om det fått en del bra förstärkningar. Däremot tror jag inte att det finns någon riktig slagpåse i serien.

 

En viktig kugge i Blue Fox är naturligtvis Mikael Enlund i målet. – Enlund forsatte på samma nivå som han avslutade förra säsongen på säger Markus. Både i matcherna i Sverige och mot SPV bevisade han att han konserverat formen.

På tränarsidan har vi fått förstärkning av Veijo Virtanen från Vasa berättar Markus. – Veijo kommer att analyser spelet under matchens gång. Han ska också kolla på motståndarnas spel. Kenneth Björholm kommer också att finnas med på ett hörn och kolla mera på individnivå och ge feedback till spelarna.