Tung förlust i Kervo

Det blev en tung förlust för herrarna i Kervo på söndag kväll. Efter att ha legat under med 8-3 i den andra perioden lyckades man kvittera till 8-8 i tredje perioden. Blackbirds gick då ifrån till 10-8, men Blue Fox lyckades på nytt kvittera och matchen gick till förlängning. I förlängningen kunde Blackbirds avgöra matchen och knipa två poäng.

Daniel Blomqvist fick göra sin första start i Blue Fox-målet när Mikael Enlund hade insjuknat i maginfluensa. Vid tiden 5.11 drog Samir Mountassir på sig en utvisning för salg på klubba. Blackbirds behövde dryga minuten på sig för att utnyttja läget. Jyri Laine var målskytt och Mikko Piippo spelade fram. Vid 10.40 kunde Jori Isomäki kvittera med ett skott från backplats på pass av Kim Nyström. Exakt en minut senare åkte Jarno Pahkakangas ut för fasthållning. Den här gången tog det 55 sekunder för Blackbirds att göra mål i numerärt överläge. Målskytt var Perttu Raitala på pass av Petri Pyysing. Vid tiden 15.10 kunde Jyri Laine utöka ledningen till 3-1. Perttu Raitala agerade framspelare. 28 sekunder senare var det igen dags för ett Blackbirds-mål när Marco Uusimaa gjorde 4-1 på pass av Tom Blomqvist. Vid tiden 16.18 utvisades Petri Pyysing för farligt spel och Blue Fox kunde på det efterföljande frislaget reducera till 4-2 genom Johnny Ojala. Robin Holländer fick passningspoängen.

Matchuret hade hunnit fram till 25.34 när Petri Pyysing kunde utöka Blackbirds ledning till 5-2 på pass av Joni Hassinen. Vid tiden 26.18 utvisades Pekka Konttur för slag med klubba. Den utvisningen klarade Blue Fox av, men vid tiden 28.48 utvisades Kim Nyström för slag på klubbaoch då kunde Petri Pyysing utöka hemmalagets ledning till 6-2 på pass av Mikko Piippo. Vid tiden 31.00 var det Keni Vilhunens tur att göra mål och ställningen var 7-2. Tom Blomqvist passade till målet. Vid tiden 33.29 slängde Sami Saari iväg en långboll mot motståndarmålet och Henry Backman kunde styra in reduceringen till 7-3. Dryga minuten senare gjorde Jyri Laine sitt tredje mål för dagen och förde upp hemmalaget i en 8-3 ledning. Vid tiden 35.33 gjorde Saari och Backman en repris på det föregående Blue Fox-målet. Saari slängde iväg en långboll mot mål och Backman styrde in den. Vid tiden 39.01 utvisades Pekka Lipponen i Blackbirds fem minuter för hög klubba. Blue Fox behövde endast två sekunder för att utnyttja läget. Johnny Ojala fick fritt skottläge och gjorde inte något misstag. Jori Isomäki stod för framspelningen.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge och behövde bara 38 sekunde för att reducera till 8-6. Målskytt Johnny Ojala som därmed hade fullbordat sitt hat trick på pass av Jarno Pahkakangas. Vid 45.43 drog Marco Uusimaa i Blackbirds på sig en utvisning för slag på klubba. Blue Fox var inte sena att utnyttja läget. Denna gång med Robin Holländer som målskytt på pass av Jori Isomäki. Ställningen i matchen var nu 8-7. Isomäkis passningspoäng var hans 400:e poäng i Blue Fox genom tiderna. Endast Johnny Ojala och Andreas Haglund har tidigare passerat den magiska gränsen. 38 sekunder senare drog Blackbirds på sig ännu en utvisning. Denna gång var det Mikko Piippo som fick uppsöka syndabänken för farligt spel. Det var läge för en kvittering för Blue Fox, men det ville sig inte. Kvitteringen lät vänta på sig till 52.47 när Jarno Pahkakangas fick utrymme för sitt grymma slagskott på pass av Robin Holländer. Matchen var utjämnad till 8-8. Tyvärr kunde Blackbirds återta sin ledning vid 54.52 när Jyri Laine gjorde 9-8. Dryga minuten senare vid 55.54 åkte Tobias Brännbacka ut för hindrande av spel. Vid tiden 56.28 spelade Petri Pyysing fram till Jyri Laine som med sitt femte mål för kvällen förde upp Blackbirds i en 10-8 ledning. I det här läget kändes det som att matchen verkligen var körd, men Blue Fox gav inte upp. I det följande bytet reducerade Anton Kallvik med ett skott från vänsterkanten. Samir Mountassir antecknades för passningspoängen. Endast 10 sekunder senare var matchen kvitterad när Johnny Ojala med sitt fjärde mål för dagen såg till att ställningen blev 10-10. Jori Isomäki fick passningspoängen. Trots farliga chanser så var ställningen efter ordinarie matchtid 10-10.

Förlängning

Vid 62.05 i förlängningen kom avgörandet. Denna gång fick Jyri Laine agera framspelare och Maunu Jääskeläinen kunde trycka in bollen i mål.