Jumbon på besök

På lördag kommer Divaris jumbolag, Rangers från Kyrkslätt, på besök. Rangers tog den här säsongen steget upp tillbaka till Divari efter några år i division 2, men tyvärr har laget inte lyckats så bra.

Jori Isomäki gör kanske sin sista match för Blue Fox, men Jarno Pahkakangas gör sin första för säsongen.
Foto: Glenn Hägg

Rangers är fast förankrade på en jumboplats i Divari. På 18 matcher har laget endast lyckats samla på sig 6 poäng. Det har så här lång under säsongen blivit 2 vinster, 2 oavgjorda matcher och hela 14 förluster. Målskillnaden på 69-119 talar också sitt klara språk, Rangers gör helt enkelt inte tillräckligt med mål. Det finns till och med 5 lag i serien som släppt in mera mål än Rangers, men inget lag har gjort så lite mål. 69 gjorda mål ger ett snitt på 3,8 mål/match och det vinner du inga innebandymatcher med. Att Woodcutters som är näst sist har 12 poäng gör saken inte lättare för Rangers. ÅIF som är ovanför kvalstrecket har 14 poäng. Det är alltså 8 poäng upp till säker mark för Rangers.

I de tre senaste matcherna har Rangers spelat en oavgjord match och förlorat i två matcher. I sista matchen före juluppehållet lyckades Rangers spela oavgjort 4-4 mot Tiikerit. Efter uppehållet har det blivit förlust mot både Blackbirds och FoSu. Alla tre matcherna spelade Rangers dessutom på hemmaplan.

Blue Fox ligger för tillfället på andra plats i tabellen med 26 poäng, men det är tre lag som flåsar blårävarna i nacken. Ilves har 25 poäng och FoSu och Indians har 24 poäng. OLS i toppen med 34 poäng ser ut att ha rymt, men de har spelat tre matcher mera än Blue Fox. Årets Divari spelas på det sättat att ettan stiger direkt till Salibandyliiga, medan tvåan och trean får kvala mot Salibandyliigas 12:e och 13:e lag. Blue Fox målskillnad, 107-93, är förvånansvärt blygsam med tanke på tabellplaceringen, men laget har lyckats vinna alla jämna matcher.

I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för Blue Fox. Vinsterna kom på bortaplan mot ÅIF och PSS. Förra söndagen blev det som bekant förlust mot FoSu med 2-6 på hemmaplan. Jori Isomäki konstaterade efter den matchen att Blue Fox väldigt sällan kommit upp till sitt bästa kunnande denna säsong. Det är det sista som fattas. Laget har trots att spelet inte fungerat lyckats försvara sin plats i toppen av tabellen.

Rangers-spelarna är av förståeliga skäl inte värst högt uppe i poängbörsen. Chris Starck är bäste Rangers-spelare på 74:e plats med 9+6=15 poäng på 18 matcher. Han följs närmast av Miro Ranta med 9+4=13 poäng på 17 matcher och Christos Kutsumbaris med 7+5=12 poäng på 18 matcher. Den mest kände spelaren i Rangers är Sebastian Fager-Pintilä som förra säsongen spelade med Lovisa Tor i Salibandyliiga. Före det representerade han SSV i fyra säsonger som alla slutade med guld. Fager-Pintilä har totalt spelat 235 matcher i högsta serien med poängen 47+35=82. Rangers kallar sig för Kylien jätkät eller grabbarna från byn för att visa att laget består av spelare från Kyrkslätt. Till våromgången har man plockat in ett par yngre spelare i truppen, så som Santeri Fager-Pintilä född 1993 och Ville Alkki född 1994. På målvaktssidan har man förstärkt med den nygamle målvakten Tommi Kekkonen som tidigare också spelat med Indians.

Johnny Ojala är fortfarande trea i poängbörsen för Divari med 20+27=47 poäng på 18 matcher. Poängbörsen toppas av Juha Laitila från FoSu med 44+19=63 poäng på 18 matcher. Tommi Ahola är näst bäst i blårävarna med 26+10=36 poäng på 14 matcher. Sen följer Janne Karvonen med 17+7=24 poäng på 18 matcher och Jori Isomäki med 3+19=22 poäng på 17 matcher. Om Rangers är Kylien jätkät så kan man helt klart säga att Blue Fox är ett hemgrott gäng. Räknar man snabbt igenom laguppställningen så är 15 av spelarna i Blue Fox hemma från Nykarleby, Jakobstad eller Pedersöre. En del av dem bor på grund av studier i Vasa, men de är ursprungligen från nejden.

Tommi Ahola har spelat sin sista match för denna säsong i Blue Fox, eftersom SPV på lördag möter Oilers i Seinäjoki, men istället stiger allas vår favoritback Jarno ”Ruuvi” Pahkakangas in i truppen. Pahkakangas återkomst är en välkommen förstärkning i backledet. Denna match mot Rangers kan samtidigt bli Jori Isomäkis sista match i Blue Fox. Farmspelare måste bestämma var de ska spela slutet av säsongen senast fredag 10.2 och Blue Fox spelar sin följande match lördag 11.2. Det blir garanterat inget lätt beslut för Nykarlebys bästa innebandyspelare genom tiderna. Ska han satsa på att föra Blue Fox till ligakval eller på att försöka ta sin första FM-medalj med SPV. Juho Väisänen kommer att spela med Blue Fox på lördag, men Jalo Kouvonen är förhindrad på grund av match med SPV:s A-juniorer medan Tommi Hakalas medverkan är beroende av hur det går för SPV i fredagens match mot Erä. Mikael Enlund har ju varit klar etta mellan stolparna i Blue Fox denna säsong, men matchen mot Rangers kan vara ett ypperligt tillfälle att testa Tony Jumppanens eller Daniel Blomqvists matchform. Hur som helst blir det en intressant match på lördag och nu skulle det sitta fint med en vinst för de våra. Välkommen på matchen mot Rangers som börjar kl. 16.00. Visa ditt stöd, klä dig i blått!