Blue Fox fick på pälsen av FoSu

Blue Fox åkte på en försmädlig förlust när Forssan Suupparit besökte Stjärnhallen på söndag kväll. Matchen slöt 2-6 till förmån för gästerna. 40-årige Petri Mäkeläinen var en riktig påle i köttet för hemmalaget med sina personliga poäng 2+2.

Tommi Ahola har bjudit oss på många konststycken på innebandyplanen.

Publiken i Stjärnhallen bjöds på ett nytt intro i samband med hemmamatchen mot FoSu. Det var ny musik och ny presentation av spelarna. Tyvärr hade nymodigheten inte önskad effekt. Blue Fox började matchen rätt så bra och redan efter 38 sekunders spel hade Tommi Ahola en bra chans. Jori Isomäki slängde en långpass mot Ahola som tog emot bollen och slog till den på volley. Tyvärr var Jarno Prihtis hjälm i vägen och ställningen förblev 0-0. Den första anteckningen i protokollet kom istället vid tiden 7.52 när Mikael Nyvall i Blue Fox och Aki Vihreäsaari i FoSu blev utvisade för farligt spel. Spelarna hade kommit ihop sig i hörnet och hade svårt att sluta gruffa. FoSu var bättre att utnyttja de större ytorna som erbjöds och vid tiden 9.49 spelade Petri Mäkeläinen fram till Sami Romu i slottet. Romu svängde sig om och sköt på samma gång bollen i mål. Vid 10.20 blev Janne Karvonen utvisad för slag på klubba. FoSu plockade in sina fem poängfarligaste spelare och det tog bara 35 sekunder före bollen var i mål. Juha Laitila fick bollen i vänstra offensiva hörnet och passade en crosspass till Petri Mäkeläinen som kunde direkskjuta in bollen i mål. Mikael Enlund i Blue Fox målet hade ingen chans att hinna med i sidledsförflyttningen. Vid 14.16 åkte FoSu på en utvisning för felaktigt byte. Aleksi Kanninen utsågs att sitta av straffet. Johnny Ojala fick skottläge från sin position på backplats och Janne Karvonen kunde vid tiden 14.48 peta in returen som innebar ställningen 1-2. Vid tiden 19.24 kom periodens sista protokollanteckning när Matti Moisander i FoSu åkte ut för obstruktion. Blue Fox lyckades inte kvittera matchen och fick således inleda den andra perioden i numerärt överläge.

Blue Fox kunde inte utnyttja det numerära överläget i början på den andra perioden. Vid 23.31 blev Mikael Nyvall utvisad för slag på klubba, men inte heller FoSu kunde utnyttja sitt läge. Vid 27.12 kunde FoSu utöka sin ledning. Petri Mäkeläinen hade bollen i egen zon längs med vänsterkanten. Han passade in till slottet för att försöka nå Sami Romu. Sami Saari bröt passningen, men istället för att få kontroll över bollen så studsade den fram till Juha Andersson som bara hade att nypa till. Ställningen var därmed 1-3. Vid 34.46 kom nästa mål. Tomi Heirola i FoSu hade bollen på vänsterbackplats i offensiv zon. Han skickade iväg en sorkdödare mot mål som den notoriske målskytten Juha Laitila lyckades styra in. I bytet efter blev Thomas Enkvist utvisad för farligt spel, men Blue Fox kunde freda sitt mål.  Ställning efter två perioder var 1-4.

Redan från starten av den andra perioden gick Blue Fox ner på två femmor, men vid 43.53 kom nästa spik i kistan när FoSu utökade sin ledning till 1-5. Blue Fox pressade motståndarna högt i offensiv zon, men FoSu lyckades spela sig ur pressen och Juha Andersson och Petri Mäkeläinen kom ensamma mot Jori Isomäki i Blue Fox-försvaret. Andersson drev bollen mot vänstra hörnet och spelade snett bakåt till Mäkeläinen som fick tomt mål att sätta bollen i. Blue Fox kunde reducera vid tiden 46.23. Tommi Ahola hade bollen i vänstra hörnet, han spelar snett bakåt till Kim Nyström som drar iväg bollen mot mål. Johnny Ojala är först på returen och petar in reduceringen till 2-5. Vid knappt 48 minuters spel kommer tredje femman igen in i spel. Anton Kallvik har tagit Thomas Enkvists plats. Blue Fox är på väg att skapa tryck i anfallszon, men då stiger domarna in i matchen. Först utvisas Janne Karvonen vid tiden 52.40 för hög klubba. FoSu kan inte utöka sin ledning, men det sätter effektivt stop för Blue Fox forcering. Vid 55.20 blev Jonathan Sjöblom utvisad i en situation som i normala fall inte ens blir avblåst. Motståndaren föll i princip på eget grepp, men domaren såg något som publiken inte kunde se. Blue Fox klarade igen ut situationen, men tiden började nu bli knapp. Vid 59.13 tog hemmalaget time out. Tyvärr kändes det som om time outen kom för sent. Blue Fox tog nästan omgående ut målvakten och spelade 6 mot 5. Vid ett frislag i offensiv zon åkte Jusa Lindström i FoSu på en utvisning för felaktigt avstånd vid tiden 59.36 och hemmalaget fick chansen att spela 6 mot 4. Blue Fox fick två skottchanser, men det andra skottet knep Jarno Prihti i FoSu-målet. Juha Laitila rusade mot mål och Prihti kastade bollen till honom. Laitila hade en enkel uppgift att rulla in bollen i tomt mål. Matchen slutade därmed 2-6 till FoSu.

Det skulle har varit viktigt för Blue Fox att vinna denna toppmatch, men det offensiva spelet blev aldrig till något för hemmalaget. Blue Fox hade svårt att komma med fart in i anfallszon och när man kom så långt så hade man svårt att komma till avslut. De avslut man hade var sen ännu av dålig kvalitet. Markus Åbb konstaterade efter matchen att FoSu spelade det bästa försvarsspelet han sett dem spela. I normala fall brukar ju FoSu vara vassa i anfallszon och mindre vassa i försvaret. Han tyckte också att det egna laget borde ha kommit till flera avslut och att göra 6 mål mot FoSu inte skulle ha varit en omöjlighet. FoSu hade spelat en tuff match mot OLS dagen innan där man förlorade knappt med 8-9 och det märktes att man var ute efter revansch. FoSu drog ned på tempot och spelade förståndigt. Tränaren Tomi Sirén tackade hela laget efter matchen och tyckte det var laginsatsen som var nyckeln till segern. Jori Isomäki konstaterade att Blue Fox inte har spelat sitt bästa spel i många matcher denna säsong. Matchen mot Steelers var den som han kom ihåg som lagets bästa insats och tredje perioderna mot OLS och Indians har varit bra. Däremellan har det varit ganska jämntjockt, men laget har trots det lyckats knipa segrar. För Tommi Ahola blev det inget hejdundrande avsked från Blue Fox eftersom han fick lämna planen poänglös, men Ahola belönades med en Blue Fox-mössa för sina insatser i den blå spelskjortan. Vi kommer att komma ihåg Tommis spelstil med glädje. Hans nästan nonschalanta bollbehandling som invaggade motståndarna i en falsk trygghet. I nästa sekund ryckte han ifrån dem och satte bollen i bortre krysset. Tommi sa själv efter matchen att det var i Nykarleby som han utvecklades till ligaspelare och att han varmt kan rekommendera Blue Fox till andra som vill bli ligaspelare. Vi önskar Tommi all lycka och välgång i framtiden!