Blue Fox tog viktig vinst mot ÅIF

Herrarna tog en viktig vinst i dagens match mot ÅIF från Sibbo. ÅIF kunde gå ifrån till 0-2 i början av första perioden, men Blue Fox visade prov på fint spel och kunde vända till 4-2. I den andra perioden ökade hemmalaget på till 7-3. Trots att ÅIF reducerade till 7-4 i början på tredje perioden kändes det aldrig som att de riktigt kunde hota Blue Fox.

Janne Karvonen utsågs till matchens spelare mot ÅIF.

Period 1

ÅIF inledde den första perioden starkt och kunde vid 5.57 ta ledningen. Rando Kramm får bollen längs med vänster kanten. Han lyckas tråckla sig vidare och drar upp bollen i främre krysset. Här var det frågan om precision av den estniske landslagsmannen. Jan Qvickström stod för framspelningen. Drygt en halvminut senare kunde ÅIF utöka sin ledning. Matias Kuisma får bollen längs med vänsterkanten, han vänder om och skjuter på samma gång. Bollen går i mål mellan benen på Mikael Enlund i Blue Fox-målet. När drygt 9 minuter av matchen har spelats får ÅIF en avvaktande utvisning. Blue Fox plockar ut sin målvakt och får igång sitt power play-spel. Johnny Ojala på vänstra kanten ser att Janne Karvonen sökt sig till borte stolpen. Ojala slår en bra pass och Karvonen pangar in reduceringen till 1-2. Matchuret har då tickat fram till 9.33. Vid 14.33 kan Blue Fox kvittera. Kim Nyström är bakom mål med bollen och spelar in till Tommi Ahola som befinner sig i slottet. Ahola slår in bollen i mål. Vid tiden 15.17 blir Jan Qvickström utvisa för fasthållning av klubba. Johnny Ojala spelar fram till Tommi Ahola på backplats som drar till direkt och bollen går i mål vid 16.46. Blue Fox har därmed tagit ledningen i matchen med 3-2. Vid 18.13 utökas ledningen till 4-2. Kim Nyström får bollen i egen zon och frispelar Johnny Ojala med en långboll. Ojala slår in bollen på första studsen.

Period 2

Vid 23.14. iden andra perioden blir Sami Saari utvisad för slag på klubba i en situation där han ser ut att falla på motståndarens klubba. Blue Fox klarar av att stå emot i det numerära underläget. Vid 26.52 kan Blue Fox utöka sin ledning till 5-2. Johnny Fredriksson bakom mål spelar fram till Anton Kallvik till vänster om målet. Kallvik skjuter direkt och Mikael Nyvall kan slå in returen. Vid 31.24 kommer Tommi Ahola halvt fri på högerkanten. ÅIF-målvakten Tommi Niemi försöker komma ut för att ta bollen, men Ahola lättar den över honom in i bortre krysset. Ahola har fullbordat sitt hattrick och utökat hemmalagets ledning till 6-2. ÅIF tar samtidigt time out. Vid tiden 36.18 blir Johnny Ojala utvisad för fasthållning av klubba. ÅIF visar prov på bra passningsspel i numerärt överläge. Backen slår bollen till Janne Holopainen i offensiva vänstra hörnet. Holopainen passar direkt vidare till Wilhelm Wainio på högerkanten som direkskjuter bollen i mål. Enlund i Blue Fox-målet är nära att nå bollen, men sidledsförflyttningen blir för lång. Matchklockan stannar på 37.50. Vid 38.14 blir Martin Illman utvisad för fasthållning. Blue Fox plockar in sin specialformation för numerära överlägen och den här gången bjuds vi på en godbit. Janne Karvonen får bollen bakom mål och låtsas visa att han tänker passa, men istället lyfter han upp bollen och sätter den i mål med en zorro-fint. Jori Isomäki spelar fram till målet. Blue Fox kan därmed gå till pausvila med en 7-3 ledning. I mitten av den andra perioden skadar Mikael Nyvall sig. Han stiger snett samtidigt som han täcker ett skott. Nyvall stiger av och återkommer inte i matchen.

Period 3

Vid 43.08 kan Rando Kramm igen göra mål från vänsterkanten. Denna gång skjuter han in bollen vid bortre stolpen. Kenri Rautio står för framspelningen. Vid 51.38 blir Jussi Hankkio utvisad för fortsatt felaktigt spel. Vid 54.19 kommer matchen sista anteckning i protkollet när tjecken Matej Vacek blir utvisad för hakning. ÅIF kommer trots bra passningsspel i anfallszon aldrig åt att riktigt hota Blue Fox ledning.

Matchkommentarer

I inledningen av matchen såg Blue Fox backspel aningen osäkert ut. Bollen studsade och stundvis hade man svårt att få till bra uppspel. Att de ordinarie backarna Sami Hillu och Tobias Brännbacka saknades hade säkert betydelse. Det var trots allt väldigt starkt av laget att komma tillbaka från ett 0-2 underläge. Janne Karvonen gjorde det viktiga reduceringsmålet till 1-2 som öppnade målkranarna för hemmalaget. Tommi Ahola visade vilken måltjuv han är när han gjorde tre mål på helt olika sätt. Första målet gjorde han hårt trängd i slottet, det andra med ett skott från backplats i numerärt överläge och det tredje med en elegant lyftning över en mötande målvakt. Johnny Ojala visade sin klass genom att göra 1+2 och han gick samtidigt upp i ledning i poängbörsen. Nu har Blue Fox en matchpaus på två veckor innan man lördag 5.11 möter Steelers i Stjärnhallen.