Sibbolaget ÅIF besöker Nykarleby

Efter två bortamatcher är det äntligen dags för hemmamatch igen. För motståndet står ÅIF från Sibbo. ÅIF slutade senaste säsong på en fjärde plats i division 1 östra.

Kim Nyström leder +-statistiken för Blue Fox, men vi väntar ännu på första målet.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


ÅIF har spelat 4 matcher i årets serie och det har blivit två vinster och två förluster. Laget lyckades något överraskande vinna mot OLS på bortaplan i seriestarten, sen slog man tippade topplaget Blackbirds United av bara farten. Mot FoSu och Steelers blev det däremot stryk. ÅIF ligger på en 11:e plats i tabellen. Om inget oförutsett händer under säsongen så kommer ÅIF att sluta i mitten av årets Divari-tabell. ÅIF har ett erfaret lag med några profilspelare. Lagets bäste poängplockare under förra säsongen var Wilhelm Wainio med 32+21=53 poäng på 25 matcher. Han följdes av Atte Huovinen med 25+13=38 poäng på 28 matcher, Janne Holopainen med 20+15=35 poäng på 26 matcher och Matias Kuisma med 19+15=34 poäng på 23 matcher. Alla dessa spelare finns kvar i truppen. Kvar finns även Jan Qvickström som har ett förflutet i Blue Fox. Qvickström representerade Blue Fox säsongen 1999-2000 i Salibandyliiga där han på 26 matcher gjorde 4+3=7 poäng. Blue Fox-bekante Jimmy Sved spelade senaste säsong även han för sin moderförening ÅIF, men inför den här säsongen flyttade han över till FBC Elit i Raseborg.

Av ÅIF:s nyförvärv är anfallaren Miro Herlin det mest intressanta. Miro Herlin har spelat 155 matcher i Salibandyliiga för HIFK, Erä och AC HaKi. Poängsaldot i ligan för Herlin är 55+35=90. Herlin var även med om att vinna guld i junior-VM för Finland 2003. På anfallssidan är även Keni Rautio ny i ÅIF. Rautio har ganska unika meriter i innebandysammanhang. Rautio har de tre senaste säsongerna representerat tre olika lag och varje gång har laget degraderats. Senaste säsong spelade Rautio med AC HaKi i Salibandyliiga, säsongen 2009-2010 spelade han för Rangers i division 1 och säsongen 2008-2009 för HIFK i division 1. Rautio har totalt spelat 37 matcher i ligan med saldot 5+10=15 poäng. På backsidan kan ÅIF visa upp ett stort nyförvärv i den estniske landslagsspelaren Rando Kramm som senaste säsong representerade Woodcutters. Kramm är stor i ordets rätta bemärkelse eftersom han är en av de längsta spelarna i Divari. I målet har nyförvärvet Tommi Niemi från Blackbirds United tagit över platsen som förstemålvakt.

Senaste säsong möttes Blue Fox och ÅIF en gång. I den matchen kunde Blue Fox knipa båda poängen på övertid efter att Kim Nyström gjort det avgörande målet. ÅIF kom den gången till spel med bara 11 utespelare, men lyckades trots det bjuda upp till en bra kamp. Markus Åbb påtalade efter matchen mot Papas att ÅIF är ett lag som kan spela jämnt med topplagen när de har en bra dag, men de kan också förlora mot seriens sämre lag när de har en sämre dag. Vi får hoppas att ÅIF har en sämre dag på lördag och att Blue Fox kan bygga vidare på sitt spel. Lördagens match mot ÅIF blir viktig om hemmalaget ska kunna hänga med i toppstriden. Matchen börjar kl. 16.00 i Stjärnhallen. Visa ditt stöd, klä dig i blått!