Blue Fox öppnar säsongen mot Ilves

Blue Fox startar säsongen i nya Divari med att möta Ilves från Tammerfors. Ilves har de senaste säsongerna varit ett topplag i division 1 trots att man år efter år tappat sina bästa spelare till andra lag.

Målfirande av det här slaget hoppas vi uppleva många gånger under säsongen.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Ilves hör även i år till en av favoriterna i Divari. Trots att laget år efter år tappar sina bästa spelare till ligalagen i Tammerfors och Divarilag runt om i Finland så lyckas man plocka in nya intressanta spelare. Borta är två av lagets fyra bästa poängplockare från säsongen 2010-2011. Kalle Tiitinen och Janne Viitala har försvunnit till Indians. Nya i Ilves är bland andra målvakten Eero Makkonen med fem säsonger i Classic bakom sig. Förra säsongen spelade Makkonen i Nokian Krp. Sammanlagt har Makkonen varit omklädd till 40 matcher i Salibandyliiga. Backen Joel Vataja har även han flyttat över från Nokian Krp. Vataja som ursprungligen är från Björneborg har spelat 77 matcher i Salibandyliiga. Anfallaren Tommi Merto är det tredje anmärkningsvärda nyförvärvet. Merto gör comeback i Ilves efter två säsonger i Salibandyliiga med Nokian Krp. Kvar i Ilves från förra säsongen finns spelare som Ilari Taskinen som toppade den interna poängligan med 15+17=32 poäng på 28 matcher samt Eetu Pättiniemi med 17+9=26 poäng på 17 matcher.

I Tammerfors är det ingen brist på skickliga innebandyspelare trots att det finns tre ligalag i närregionen: Classic, Koovee och Nokian Krp. Det finns även spelare så att det räcker till ett topplag i Divari. Ilves brukar alltid bjuda på ett tekniskt spel med fina passningskombinationer, men laget kan ha problem i inledningen av säsongen på grund av omsättningen på spelare. Huvudtränaren Risto Koljonen har varit med länge och han är en innebandyfostrare av rang. Förra säsongen gick Ilves ända till Cup-final där det blev stryk mot SPV. På vägen till final slog man ut ligalagen Nokian Krp och AC Haki.

Blue Fox gjorde senaste säsong en av sina bästa säsonger någonsin i division 1. Laget fick en bra start på säsongen med Jukka Keskisipilä och Sami Hillu i laget. Efter några matcher anslöt Tommi Ahola och han skulle visa sig vara en riktig måltjuv. Trots att Keskisipilä återvände till SPV efter 11 matcher så hade laget byggt upp ett sådant självförtroende att det var svårt att stoppa. Blue Fox kämpade ända in i det sista om seriesegern i division 1 västra. Det räckte inte riktigt ända fram utan man slutade andra efter M-Team. I det efterföljande ligakvalet mot OLS orkade Blue Fox inte riktigt stå emot och OLS kunde vinna i tre raka matcher. Nu är det ny säsong som väntar. Blue Fox har truppen så gott som intakt. Borta är endast Jarno Pahkakangas, Rami Isomäki och Ronnie Ludén. In i truppen har kommit återvändaren Janne Karvonen samt Markus Backlund som gör comeback efter en skadefylld säsong. Genom farmavtalet med SPV har backarna Juho Väisänen och Jussi Hankkio anslutit till truppen. Det blir intressant att se om någon av dessa två kan ha samma effekt på inledningen av säsongen som Jukka Keskisipilä hade förra säsongen. Sami Hillu kan i sina bästa stunder vara en riktigt kompetent divariback. Vi får hoppas på en friskare säsong för hans del. För Tommi Aholas del får vi bara hoppas att SPV inte börjar rycka i honom allt för tidigt. En spelare som snittar mer än ett mål per match är aldrig fel att ha i laget. Janne Karvonen kan bli en viktig spelare i årets trupp trots att han sett lite loj ut i träningsmatcherna. Karvonen har trots allt på fyra säsonger i Blue Fox-dressen gjort 93 poäng. Spelare som snittar över 20 poäng/säsong har vi inte haft för många av i Blue Fox. Med tanke på de spelminutrar Petteri Toivola fick senaste säsong så är det snudd på fantastiskt att han gjorde 18 poäng. Kan Toivola få mera speltid denna säsong så ska det blir intressant att se vad han kan åstadkomma. Både Robin Holländer och Johnny Fredriksson har sett lättare ut i steget under försäsongen och vi hoppas formkurvan pekar uppåt. Tobias Brännabacka gjorde fina framsteg under förra säsongen och Sami Saari gjorde en riktigt bra debutsäsong i division 1. Det ser med andra ord lovande ut för innebandyn i Nykarleby!

Det kommer att bli en intressant säsong för Blue Fox i nya Divari! Möt upp i Stjärnhallen lördag 24.9 kl. 16.00 så blir du bjuden på toppinnebandy!