Ligakvalet börjar i Stjärnhallen

På lördag börjar ligakvalet mellan Blue Fox och OLS med match i Stjärnhallen, men vad är det som skiljer mellan Blue Fox och OLS? Vi ska ta och kolla lite närmare på lagens statistik.

Jakob Klingenberg var bäst på plan senast, vi hoppas på fortsättning i kvalet.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


OLS slutade alltså tvåa i division 1 östra zonen. Laget spelade 28 matcher i vilka det blev 18 vinster, 4 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 211-124 och 40 poäng. Av alla lag i division 1 var OLS det lag som gjorde tredje mest mål, OLS hade ett snitt på 7,5 mål framåt per match. Endast FoSu och M-Team i den västra zonen gjorde mera mål. Med tanke på att laget gjorde mycket mål så var försvaret även tämligen tätt. Endast Blue Fox och M-Team har släppt in färre mål. OLS är även ett schyst lag som bara drar på sig 5 utvisningsminuter/match. Numerärt överläge är inte en av OLS styrkor, laget behöver 5:02 minuter på sig för att göra mål i power play. Spelet i numerärt underläge är däremot helt hyfsat, 4:59 minuter tar det i snitt före motståndarna lyckas få hål på försvaret. I de tre senaste matcherna har det blivit två förluster och en vinst för OLS. Det tyder kanske på att formen har sviktat en aning. OLS förlorade 20.2 med 3-2 mot PSS på bortaplan, lördag 26.2 blev det vinst mot ÅIF med 8-2 på hemmaplan och 27.2 förlorade man seriefinalen mot NST med 9-2 på bortaplan.

Att OLS är en lagmaskin ser man när man börjar kolla in den personliga statistiken. Laget har sex spelare som gjort över 30 poäng och därtill ännu fem spelare som gjort mera än 20 poäng. Harri Naumanen är bäste poängplockare med 20+27=47 poäng på 28 matcher vilket berättigar till en ganska blygsam 19:e plats i den totala poängbörsen. Han backas upp av Petri Niemelä med 27+15=42 poäng på 28 matcher, Ville Turula med 22+13=35 poäng på 28 matcher, Jukka-Pekka Järvenpää med 13+19=32 poäng på 28 matcher och Petri Rantala med 19+12=31 poäng på 28 matcher. Antti Nieminen är bäste back med 10+21=31 poäng på 28 matcher. Av dessa spelare är både Turula och Rantala födda 1992. Mellan stolparna har Erkki Pasanen fått mest förtroende. Han har stått i 24 av 28 matcher. Räddningsprocenten för Pasanen är 83.88 och det ger honom en fjärde plats bland alla målvakter.

Att Blue Fox slutade tvåa i den västra zonen borde vara klart för de flesta vid det här laget. På 28 matcher blev det 43 poäng genom 20 vinster, 3 oavgjorda och 5 förluster. Målskillnaden slutade på 168-112. Blue Fox har ett snitt på 6 mål framåt per match, vilket kanske inte är så mycket, men med ett snitt på 4 insläppta mål per match så räcker det ju gott och väl. Blue Fox har levt högt på sitt försvarsspel under denna säsong. Blue Fox drar i snitt på sig 6 utvisningsminuter/match vilket är en minut mer än OLS. Ser man på spelet i numerärt överläge så gör Blue Fox mål efter 4:38 minuter vilket är lite bättre än OLS. Spelet i numerärt överläge höll på att bli ett problem för Blue Fox, men i de tre senaste matcherna har man bättrat på statistiken avsevärt. I numerärt underläge är Blue Fox bara aningen sämre än OLS, det krävs nämligen 4:56 minuter för att få hål på Blue Fox. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för Blue Fox. 19.2 blev det vinst med 7-6 mot SB Vantaa på bortaplan. Lördag 26.2 blev det vinst med 10-2 mot LoSB på hemmaplan och så blev det ju förlust i seriefinalen mot M-Team med 9-5 på hemmaplan.

Ser man till den personliga statistiken så lever ju Blue Fox ganska mycket på sin första femma. Johnny Ojala toppar statistiken med 44+32=76 poäng på 28 matcher vilket också gav honom vinsten i poängbörsen för division 1. Ojala följs närmast av Tommi Ahola som bara var ett snöpligt mål ifrån 30-målsgränsen, Ahola slutade på 29+13=42 poäng på 23 matcher. Sen följer Jori Isomäki med 10+30=40 poäng på 28 matcher och Kim Nyström med 13+13=26 poäng på 28 matcher. Lördagens match mot M-Team visade dock att Blue Fox inte lever bara på sin första kedja. När första kedjans spel inte fungerade så steg andra och tredje kedjan fram och bjöd upp till kamp. Nu får vi bara önska att första kedjan bättrar på och de två övriga fortsätter att spela lika bra som i lördags, då kommer kvalet mot OLS att bli riktigt roligt. Mikael Enlund har varit klar förstamålvakt under denna säsong med 23 spelade matcher av 28 möjliga. Enlund har även gjort sin bästa säsong rent statistikmässigt sedan 2003-2004. Årets räddningsprocent slutade på 84.46 och det gav Enlund en tredje plats bland alla målvakter i division 1.

Det är två ganska olika lag som kommer att mötas i ligakvalet. OLS är ungt och hungrigt med en medelålder på 22,5 år. Blue Fox är rutinerat och erfaret med en medelålder på 25,7 år. OLS är ett offensivt lag som gör mycket mål. Blue Fox är ett defensivt starkt lag som släpper in väldigt lite mål. Vad är det då som ska avgöra kamper som dessa. Erfarenhet brukar i trängda lägen gå före ungdomlig iver. Vi får hoppas att det också gäller för den här matchserien. För Blue Fox kan det vara viktigt att få Jarno Pahkakangas och/eller Sami Hillu på benen igen. När matcherna spelas tätt och med högt tempo behövs alla spelare i truppen! Båda är dessutom grovjobbande backar som behövs framför det egna målet. Spännande matcher blir det i varje fall. På lördag kl. 18.00 smäller det i Stjärnhallen och då hoppas vi att alla klär sig i klarblått för att visa sitt stöd för Blue Fox!

P.S. Kom ihåg att Blue Fox även ordnar en supporterresa till bortamatchen i Uleåborg på söndag 6.3. Mera info och anmälan via Svanbäcks bussar.