Hemmaplansfördelen är säkrad

Herrarna kunde på lördag säkra hemmaplansfördel i ligakvalet genom en 10-2 vinst mot USB från Nystad. Matchen mot USB inleddes med en tyst minut för att hedra minnet av en USB-spelare som förolyckats samma dag.

Jonathan Sjöblom gjorde 2+1 i matchen mot USB.

Den första perioden inleddes avvaktande och spelet ville inte flyta för Blue Fox. Vid tiden 3.14 kunde Michael Fager göra 0-1 på pass av Tomi Salo. Bollen studsade högt framför Blue Fox-målet och alla spelare lämnade att titta på bollen. Fager var först på bollen och slog in den på volley. Vid tiden 6.11 kunde Blue Fox kvittera. Tobias Brännbacka steg upp med bollen längs med högerkanten. När Brännbacka kom till motståndarmålet valde han att backhandpassa vid första stolpen där Johnny Ojala placerat sig och bara kunde sätta klubban till. Matchen var kvitterad till 1-1.

Den andra perioden fick en bra start när Johnny Ojala gjorde 2-1 efter bara 25 sekunder. Ojala fick en passning av Tobias Brännbacka i det offensiva högra hörnet, han tog ett par steg upp i banan och sköt upp bollen i det närmsta krysset. Vid tiden 25.57 blev Jarkko Takkinen utvisad för hands. Blue Fox plockade in sin power play-formation och resultatet skulle inte låta vänta på sig. Vid tiden 27.33 kunde Johnny Ojala pricka in sitt tredje mål för dagen. Denna gång på passning av Jori Isomäki. Målet kom genom ett slagskott från vänsterkant och det gick in strax under målvaktens högra arm. Vid tiden 30.16 kunde Blue Fox utöka ledningen till 4-1. Robin Holländer sköt bollen i mål från backplats till vänster. Vid det här målet gjorde Mikael Nyvall ett mycket bra arbete att skymma bortalagets målvakt Janne Lehtoniemi. Jonathan Sjöblom spelade fram Holländer. Vid tiden 37.05 blev Lauri Helminen utvisad för slag på klubba. In kommer power play-formationen igen. Bollen rullar på bra och precis när Helminen hinner in på planen slår Tommi Ahola till med ett stenhårt skott från backplats. Jori Isomäki passar till målet. Ställningen efter två periodet är därmed 5-1.

Mikael Nyvall har fått ta över Tommi Aholas plats i första femman inför den tredje perioden. Tränaren Markus Åbb valde att vila halvkraslige Ahola med tanke på den avslutande seriematchen mot M-Team. Nyvall tackar för förtroendet och spelar fram Johnny Ojala till sitt fjärde mål för dagen. Nyvall får bollen längs med vänsterkanten och passar in till Ojala som kommer rusande i slottet och bara trycker in bollen. 6-1 till Blue Fox vid tiden 42.53. Vid tiden 44.31 kommer följande mål. Johnny Fredriksson har bollen bakom mål och spelar fram den till Jonathan Sjöblom som sökt sig in i slottet där han trycker till direkt och bollen går in högt. Vid 49.44 kan USB reducera genom Janne Tissari som svänger om och skjuter direkt i ett läge till vänster om målet. Janne Pekkarinen står för passningen. Vid 52.24 blir Janne Tissari utvisad för hög klubba. In kommer den vilande Tommi Ahola och resten av power play-formationen. Passningarna flyter igen på bra och vid tiden 54.13 kan Ahola skjuta in 8-2 från backplats på pass av Johnny Ojala. Redan i det följande bytet ökar Blue Fox på till 9-2. Sami Saari passar till Jonathan Sjöblom på backplats. Sjöblom drar till direkt på passning och bollen går i mål bakom en skymd målvakt. Plus i kanten för Thomas Enkvist som stod för skymningen. 36 sekunder senare fastställer Anton Kallvik slutresultatet till 10-2. Robin Holländer skjuter ett skott från backplats och Kallvik slår in returen. USB tar samtidigt en time out och det blir den sista protokollförda anteckningen i matchen som slutar 10-2 till Blue Fox.

Markus Åbb säger efter matchen att det är viktigt för föreningen att hemmaplansfördelen nu är säkrad. Det är alltid svårt att spela den här typen av matchern när en viktigare match kommer dagen efter. Det är klart att morgondagens match hela tiden fanns med i tanken. I första perioden spelade vi lite för svårt, men vi var hela tiden det bättre laget. I den andra perioden släppte det för oss och då kom målen i jämn takt efter det. Vi valde att vila Ahola och Klingenberg i den tredje perioden eftersom de hade känning av förkylning under veckan som gick.

Vad tyckte du om Jumppanens insats i målet idag?

Jumppanen började lite osäkert som hela laget, men han spelade upp sig under matchen.

Vem spelar mot M-Team?

Enlund står mot M-Team.

Hur spelar M-Team? Pressar de högt?

M-Team kan variera sin press väldigt bra. Om de ser att de får läge för hög press så går de på, men annars avvaktar de. Det spelar ett aktivt försvarsspel.

Vad tror du om morgondagens match?

I morgon är det full fart som gäller. Då tar vi ut allt ur laget!

Tränaren Juha Hannpää från USB ville tacka sina pojkar för att de orkades spela i 60 minuter med tanke på vad de varit med om. Det var ingen lätt resa för oss hit. Vår säsong tar slut med den här matchen. Vi kommer inte att spela vår sista match mot Indians i Esbo. Vi har fått lov av förbundet avstå den matchen på grund av dödsfallet på en av våra spelare.