Överlägsen vinst mot LoSB

Det blev en överlägsen vinst mot LoSB för Blue Foxs herrar på söndag kväll. Matchen slutade 10-3 till hemmalaget efter perioderna 4-0, 3-0 och 3-3. Glädjande var att spelet i numerärt överläge äntligen fungerade igen.

Tobias Brännbacka gjorde två mål från backplats och belönades som matchens spelare.
Foto: Glenn Hägg


Period 1

Redan från första tekning var det ett helt annat lag som steg ut på planen än dagen innan mot FBC Turku. Blue Fox valde att spela med hög press och stressa motståndarna till misstag. Det första målet för hemmalaget kom efter 5.59 och det var tack vare pressen. Kim Nyström fick tag i bollen och passade den vidare till Johnny Ojala som spräckte nollan. Vid 7.39 var det igen Kim Nyström som snappade upp en motståndarboll och passade vidare till Tobias Brännbacka som prickade in 2-0. Vid 15.09 blev Juuso Jolkkonen utvisad för fortsatt felaktigt spel. Det hade hunnit gå drygt 150 matchminuter sedan Blue Fox senast gjort ett mål i numerärt överläge, men nu lyckades det. Kim Nyström var målskytt på pass av Jori Isomäki när matchuret tickat fram till 16.15. Vid 17.42 blev Tobias Brännbacka tvåmålsskytt när han sköt bollen i krysset från halva plan. Petteri Toivola assisterade och ställningen var 4-0. Markus Narva drog ännu på sig en utvisning vid tiden 19.16 för slag på klubba.

Period 2

Blue Fox fick inleda perioden i numerärt överläge och som man gjorde det. Problemen med power play syntes ingenstans. Kim Nyström pangade in 5-0 vid tiden 21.12 på pass av Johnny Ojala. Vid tiden 23.59 blev Tuomas Tynkkynen utvisad för hindrande av spel, men denna gång kunde Blue Fox inte utnyttja läget. Knappt 7 minuter senare var det dags för Kalle Lonka att uppsöka syndabänken. Den här gången var power play-formationen effektiv och Tommi Ahola kunde skjuta in 6-0 på pass av Johnny Ojala. Vid 34.21 blev Thomas Enkvist utvisad för farligt spel, men LoSB kunde inte öppna målkontot. Någon som däremot ville öppna säsongens målkonto var Ronnie Ludén som vid tiden 36.43 prickade in 7-0.

Period 3

Det hade gått som på räls i två perioder, men den tredje började lite svajigare. Vid tiden 41.36 kunde Janne Laukkarinen slå in LoSB:s första mål för kvällen. Blue Fox behövde bara 40 sekunder på sig för att replikera. Målskytt Tommi Ahola och framspelare Jori Isomäki. Vid 42.22 blev Jerry Ståhlberg utvisad för farligt spel. Blue Fox kunde inte utnyttja läget. Istället var det LoSB som kunde reducera i spel fem mot fem vid tiden 45.45. Niclas Fromholz var måslkytt på pass av Jerry Ståhlberg. Vid tiden 46.27 blev Robin Holländer utvisad för farligt spel. LoSB kunde dock inte utnyttja läget. Vid 49.14 blev Niclas Fromholz utvisad för hindrande av spel. Blue Fox testade nu helt nya spelare i power play med Sami Saari och Anton Kallvik på planen. Bra att de yngre spelarna får börja prova på. Något mål blev det däremot inte. Vid 52.39 var det istället LoSB som kunde reducera till 8-3 genom Juuso Jolkkonen på pass av Tommi Palenius. Vid 55.51 var det Thomas Enkvists tur att återgälda Johnny Fredrikssons passning från matchen mot FBC Turku. Enkvist tog emot en långpass, spelad bollen vidare till Fredriksson i sidled som tryckte till direkt och ställningen var 9-3. Vid 57.02 bjöd Anton Kallvik och Mikael Nyvall på riktigt klapp-klapp spel. Blue Fox hade frislag i eget hörn. Nyvall fick bollen i farten och kom rusande i mitten av planen. Han passade till Kallvik till vänster om målet, men istället för att skjuta passade Kallvik tillbaka bollen och Nyvall kunde sätta den förbi en överspelad målvakt i tomt mål. Matchresultatet var därmed fastställt till 10-3.

Matchkommentarer

Utgångspunkten för den här matchen var att vi ville få fram en positiv känsla säger Markus Åbb dagen efter matchen. Vi ville skapa en positiv puls i laget. Med den höga pressen blir det mera ben är huvud, men det var just det vi eftersträvade. Vår öppningsfemma i matchen var också något helt annat än vanligt. Grabbarna i laget visste inte om det före speakern ropade ut vem som skulle starta matchen, så det blev en del konstiga blickar på avbytarbänken. Det kan vara bra att bryta invanda mönster ibland. Det kan bli för bekvämt annars. Samtidigt fick vi möjlighet att testa olika kombinationer och förändringar inför kommande matcher. Vi spelade hela matchen med 10 anfallare i varierande formationer. Vi pratade ganska länge på lördag efter matchen och kom fram till att vi behöver göra något för att få till stånd en förändring och den här gången lyckades det. Den höga pressen kräver ju också att man spelar med ett bredare material.

Anser du att kvalplatsen är klar nu med fem matcher kvar och Ilves åtta poäng bakom er?

Nej, kvalplatsen är absolut inte klar. Vi spelar om två veckor mot Ilves på bortaplan. Vinner vi den matchen så är kvalplatsen klar, men vinner Ilves den matchen så kan vad som helst hända. Ilves är det lag i division 1 som spelar bäst för tillfället och jag tror att de vinner de fyra matcher som kommer efter vårt inbördes möte. Vinner vi inte mot Ilves så måste vi vinna minst två matcher till för att säkra kvalplatsen, men vi går inte in för att bara säkra kvalplatsen. Nu vill vi vinna serien. Serieseger innebär nämligen hemmaplansfördel i kvalet. Det finns en stor ekonomisk aspekt i det också.

Hur spelas kvalet?

Seriesegrarna i division 1 östra och division 1 västra möter varandra i bäst av fem matcher. Det lag som har mera poäng vid seriens slut får hemmaplansfördel. Matcherna spelas lördag 5.3, söndag 6.3 och onsdag 9.3. Vid behov spelas matcher även lördag 12.3 och söndag 13.3. Vinnaren i matchserien stiger rakt till Salibandyliiga. Förloraren i matchserien får kvala mot det lag som slutar på 13:e plats i Salibandyliiga.
Tvåorna i division 1 östra och division 1 västra möter varandra i bäst av fem matcher. Det lag som har mera poäng vid seriens slut får hemmaplansfördel. Samma speldatum som föregående gäller. Vinnaren i matchserien får kvala mot det lag som slutar på 12:e plats i Salibandyliiga. Förloraren spelar vidare i division 1 nästa säsong.
Kvalets andra skede med kval mellan lag från Salibandyliiga och lag från division 1 spelas lördag 19.3, söndag 20.3 och onsdag 23.3. Vid behov används även lördag 26.3 och söndag 27.3. Förloraren i matchserien mellan ettorna i division 1 och Salibandyliiga 12:an har hemmaplansfördel.

Formationer

Blue Fox spelade med tio anfallare som roterade:

Ahola – Enkvist – Fredriksson – Kallvik – Ludén – Nyström – Nyvall – Ojala – Sjöblom – Toivola

Backparen var som följande:

J.Isomäki – Brännbacka
Saari – Klingenberg
Holländer - J.Isomäki/Brännbacka/Saari/Klingenberg

Målvakt:

Enlund

Matchprotokoll