Blue Fox besöker Korsholm och Forssa

Blue Foxs herrar besöker Korsholm och Forssa i helgen när det blir matcher mot Woodcutters och FoSu. Det blir två tuffa matcher. Lokalderbyn är alltid tuffa och FoSu har efter en knagglig inledning på säsongen spelat upp sig.

Blue Fox inleder alltså på lördag med match mot Woodcutters i Botniahallen i Korsholm. Woodcutters ligger för tillfället på sjätte plats, strax under kvalstrecket, i division 1 västra.Woodcutters har sin vana trogen varit ett lag som friskt blandat vinster med förluster. Laget har samlat på sig 17 poäng på 19 matcher. Poängen har kommit genom 8 vinster, 2 oavgjorda matcher och 10 förluster. Målskillnaden är inte allt för vacker med siffrorna 109-118. Blue Fox och Woodcutters har mötts en gång tidigare denna säsong och då utgick Blue Fox som segrare med siffrorna 5-4. I de tre senaste matcherna har Woodcutters tagit två vinster och en förlust. Vinsterna kom med siffrorna 6-4 mot KeLy på hemmaplan och 11-9 mot Papas på bortaplan. Förlusten kom mot PSS med 7-8 på hemmaplan.

På det personliga planet har Tero Saaristo varit i särklass i Woodcutters så här långt under säsongen. Saaristo som tidigare främst agerade back men numera spelar anfallare har skrapat ihop 31+11=42 poäng på 19 matcher vilket ger honom en fjärde plats i poängbörsen för division 1. Han följs i Woodcutters närmast av Kimmo Lintala med 6+17=23 poäng på 14 matcher och Pekka Kontturi med 13+8=21 poäng på 15 matcher. Kimmo Lintala har inte deltagit i lagets fem senaste matcher så han kan vara ett frågetecken. Däremot har man plockat in Kari-Matti Viinamäki från TU som har gjort bra ifrån sig med 7+2=9 poäng på de 5 senaste matcherna. Mellan stolparna har Woodcutters testat tre olika målvakter. Tuomas Karppinen har den bästa räddningsprocenten med 86,96, men han har stått minst antal matcher av målvakterna.

På söndag är det FoSu som står för motståndet. FoSu ligger för tillfället på sjunde plats i division 1 västra med 16 poäng på 19 matcher. Poängen har kommit genom 8 vinster och 11 förluster. Lagets målskillnad är 127-132. FoSu gör därmed tredje mest mål i serien, men man släpper också in tredje mest mål. I lagets tre senaste matcher har det blivit idel vinster. Först blev det vinst mot SC Kaneetti med 12-6 på hemmaplan. Den vinsten följdes upp av 8-5 mot FCV på hemmaplan och 11-2 mot Sbandy på bortaplan. Formen verkar det alltså inte vara något fel på. Blue Fox och FoSu möttes i den andra serieomgången och då utgick Blue Fox med segern med klara siffror, 11-2. Stor matchvinnare då var Thomas Enkvist med tre mål.

Innebandyfarfar Petri Mäkeläinen född 1971 är FoSu:s bäste poängplockare med 22+10=32 poäng på 19 matcher. Sami Romu är näst bäst med 19+6=25 poäng på 18 matcher. På tredje plats hittar vi poängkungen Juha Laitila som skrapat ihop 12+13=25 poäng på endast 10 matcher. Nämnas bör att Laitila i den senaste matchen mot Sbandy hade 5+2=7 poäng. Av målvakterna i FoSu är Tomi Aaltonen den bättre med räddningsprocenten 80,77.

Blue Fox leder fortfarande division 1 västra med 30 poäng efter 14 vinster, 2 oavgjorda och 3 förluster. Målskillnaden är 109-65. Tvåan i tabellen, M-Team, har spelat en match mindre eftersom deras senaste match mot Erä Akatemia blev uppskjuten på grund av att det läckte in vatten på golvet i Mosahallen. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust. Det blev förlust senast mot KeLy med 5-3, men före det blev det två vinster på hemmaplan, mot ÅIF med 2-1 och mot OLS med 8-2.

Johnny Ojala är naturligtvis fortfarande i topp i Blue Fox när det gäller poängen. Han har på 19 matcher samlat på sig 29+17=46 poäng vilket berättigar till en tredje plats i poängbörsen för division 1. I Blue Fox följs han närmast av Jori Isomäki med 9+19=28 poäng på 19 matcher och Tommi Ahola med 14+9=23 poäng på 14 matcher. Glädjande är att såväl andra kedjan som tredje kedjan har producerat bra med poäng i de tre senaste matcherna. Mikael Nyvall, Jonathan Sjöblom och Petteri Toivola har figurerat flitigt i målprotokollen. Mikael Enlund har varit säkerheten själv mellan stolparna i Blue Fox, men frågan är hur man gör i matchen mot Woodcutters. I säsongens första derby valde tränarteamet att spela med Tony Jumppanen och då gick det bra. Enlund brukar ha en tendens att övertända i derbymatcherna mot Woodcutters och det brukar ofta straffa sig.

Matcherna mot Woodcutters och FoSu kommer antagligen att bli som natt och dag. På lördag mot Woodcutters blir det kamp och åter kamp. Där är det viljan som kommer att avgöra. Det lag som klarar av att hålla sina nerver bättre i styr kommer att vinna den matchen. FoSu igen är ett lag som är kännt för sitt skönspel i anfallszon. Här gäller det att bryta FoSu:s passningsspel och vända spelet snabbt så att de inte kan etablera tryck i anfallszon. I matchen mot Woodcutters får Blue Fox bästa möjliga lag på benen. Såväl Ronnie Ludén som Jarno Pahkakangas kommer att delta, men till Forssa kommer de inte med. Laguppställningen kommer därför skilja sig en aning mellan de två matcherna. Vem det än är som spelar i helgens matcher hoppas vi naturligtvis på fyra poäng. Vi hoppas även att många Blue Fox supportrar dyker upp i Botnia Hallen på lördag för att stöda sitt lag. Matchen i Korsholm börjar kl. 17.00.