Blue Fox vände och vann i förlängningen

Det satt verkligen hårt åt i matchen mot ÅIF för Blue Foxs herrar. ÅIF kom till spel med 11 utespelare och försökte hålla ner tempot i matchen. ÅIF tog ledningen i början av den andra perioden. Matchen hade hunnit till den 53:e minuten innan Blue Fox kunde kvittera genom Jonathan Sjöblom. Kim Nyström avgjorde för hemmalaget i förlängningen och matchen slutade 2-1 efter perioderna 0-0, 0-1, 1-0 och 1-0.

Jonathan Sjöblom satte det viktiga 1-1 målet.

ÅIF kom alltså till spel med endast 11 utespelare. Man valde att backa hem med en låg 2-1-2 formation och försökte kontra snabbt när tillfälle gavs. Vid 2.17 kom Sami Hillu åt att skjuta från halva plan och det klingade riktigt vackert när bollen träffade ribban. Vid tiden 15.43 blev Kenneth Myllyniemi i ÅIF utvisad och Blue Fox fick möjlighet att spela i numerärt överläge. Ronnie Ludén gick rakt in i power play formation, men spelet ville sig inte riktigt för hemmalaget och det blev inte något mål. Vid tiden 18.52 blev Mikael Nyvall utvisad för hindrande av spel. Bästa chansen hade Kim Nyström när han sin vana trogen kom stormande i slottet och fick bollen passad till sig. Tyvärr var skottet några millimeter för högt och publiken fick bevittna kvällens andra ribbträff. Ställningen var därmed 0-0 efter den första perioden.

Publiken hann knappt bänka sig i den andra perioden innan ÅIF kunde utnyttja sitt numerära överläge. Fred Arle kunde pricka in bollen mellan benen på Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Passningen stod Wilhelm Wainio för. Vid tiden 32.15 blev Robin Holländer utvisad för fortsatt felaktigt spel, men Blue Fox klarar av det numerära underläget. Vid 35.25 är det Atte Huovinens tur att uppsöka syndabänken för slag på klubba. Ej heller denna gång kan Blue Fox utnyttja läget. Ställningen efter två perioder var 0-1.

Markus Åbb hade vaskat om friskt i femmorna inför den tredje perioden. Han försökte ständigt matcha de spelare som var heta, men det var svårt att få upp något tempo i matchen när ÅIF ständigt försökte dra ner på det. Matchuret hade tickat till 41.12 när Mikael Nyvall hade en bra chans och prickade stolpen med sitt skott. Vid tiden 43.07 drog Atte Huovinen på sig sin andra utvisning för dagen när han var vårdslös med sin klubba och träffade Jarno Pahkakangas i huvudet. Blue Fox hade fortfarande problem med spelet i numerärt överläge och trots att man skapade skottlägen ville bolluslingen inte gå in. Vid 48.37 blev Tobias Brännabacka utvisad för farligt spel, men hemmalaget lyckades freda sitt mål. Det förlösande 1-1 målet skulle komma vid tiden 53.19 när Jonathan Sjöblom kunde trycka in bollen hög från närhåll. Mikael Nyvall stod för passningen. Matchen var utjämnad och nu började publiken vakna till liv. Blue Fox trummade på och skapade chanser. I periodens sista skälvande sekunder var Jori Isomäki på väg igenom på vänsterkanten, men Tuomo Savuksoki i ÅIF vill inte släppa honom att spela in till mitten utan tacklade honom över sargen och blev därmed utvisad två minuter för hindrande av spel. Ställningen var 1-1 efter 60 minuter.

Förlängning

Savukoskis utvisning skulle visa sig vara ödesdiger för ÅIF. Blue Fox rullade på i sitt numerära överläge. Vid 60.51 sköt Johnny Ojala bollen mot mål, Kim Nyström kom åt returen och vispade in den via ribban. 2-1 till Blue Fox och stort jubel i Stjärnhallen.

Det här var en svår match för hemmalaget. Caj Lipponen i ÅIF:s mål storspelade och utespelarna gjorde allt för att dra ned tempot. Det syntes att båda lagen hade haft paus. Det var många skott med dålig adress från båda lagen. Ska Blue Fox slå OLS på fredag så måste nog spelet bli några klasser bättre. Däremot tror jag OLS kommer att spela ett mycket mera aktivt spel vilket öppnar upp matchen. Målvakterna Caj Lipponen och Mikael Enlund belönades rättvist i en målfattig match. Blue Fox övertog i och med vinsten serieledningen i division 1 västra eftersom M-Team samtidigt kryssade i sin hemmamatch mot FCV. Glädjande var också publikmängden på 411 personer. Vi får hoppas på lika mycket till toppmatchen mot OLS!