Damerna öppnade poängkontot

Skriven av Mårten Andtbacka
söndag, 03 oktober 2021 22:49

Blue Fox damerna öppna på söndag poängkontot i F-liiga efter att man spelat oavgjort 3-3 under ordinarie tid mot O2-Jyväskylä. Tyvärr blev det förlust i förlängningen och hemmalaget for iväg med bonuspoängen.

Vilma Kangas, i vitt, gjorde två mål i matchen mot O2-Jyväskylä. Bilden är från lördagens match.

Precis som i säsongens tidigare matcher var det motståndarna som gick upp i ledning i denna match med den något ovanliga starttiden kl. 12.15. Ligadebutanten Mira-Tuulia Soininen som för dagen vaktade målet för Blue Fox kastade vid drygt åtta minuter ut bollen till högerkanten. Tyvärr kom det en dålig passning från högerkanten in i mitten av planen som hemmalaget kunde bryta. Med tre spelare på väg framåt för Blue Fox fick O2-Jyväskylä anfalla med fyra mot två. Jessica Lustig spelade fram till Katriina Louna som fick slå in bollen förbi en chanslös Soininen i Blue Fox-målet.

Knappt två minuter senare utökade hemmalaget sin ledning. Efter en snabb spelvändning gjorde Johanna Väliaho 2-0 på passning av Saimi Hyvärinen. Hemmalaget behöll 2-0-ledningen fram till pausvilan.

I den andra perioden åkte Iina Latvala i hemmalaget på en utvisning vid tiden 24.51. Blue Fox behövde bara 25 sekunder för att utnyttja läget. Vera Kosonen spelade fram till Sofia Lahti som från höger backplats sköt ett stenhårt skott i bortre krysset. Fyra minuter senare tilldömdes Blue Fox en straff. Sofia Lahti fick förtroendet, men lyckades inte överlista Kerttu Aro i hemmamålet. Knappa två minuter senare var matchen trots allt kvitterad. Susanne Nikko vann en närkamp i eget hörn och slängde iväg en hög boll i mitten. Bollen studsade fram till Vilma Kangas som blev fri och kunde slå in bollen förbi motståndarmålvakten. Tyvärr skulle ställningen bara stå sig i tre minuter. 3-2 kom efter ett misslyckad passning i uppspelsfasen av Blue Fox. Jessica Lustig bröt passning, trampade några steg till vänster och sköt ett skott vid bortre stolpen.

Elin Wik stod för framspelningen till kvitteringsmålet.

Matchuret hade hunnit fram till 46.02 när Vilma Kangas kvitterade matchen med sitt andra mål för dagen. Elin Wik kämpade till sig bollen längs med vänstra kanten i Blue Fox försvarszon. Hon trampade framåt och spelade in i mitten till Kangas. Kangas fick inte kontroll över bollen, men efter lite kamp med ett par motståndare fick hon iväg ett skott som gick in högt över Kerttu Aro i hemmamålet. 3-3 stod sig den ordinarie matchtiden ut trots att hemmalaget hade en riktigt vass chans i slutminuten.

Förlängningen hann bara bli 45 sekunder gammal innan Katriina Louna gjorde 4-3 köksvägen. Johanna Väliaho stod för framspelningen.

– Det var vår bästa laginsats hittills denna säsong. Vi har inte alltid försvarat som man måste göra i ett lagspel, men nu fungerade försvarsspelet bra. O2 hade svårt att komma till farliga lägen, sade Andreas Nyby till Österbottens Tidning.

– Vi öppnade poängkontot och visade att vi är ett lag som kan hämta in underlägen. Det har vi gjort även tidigare, men vi har inte riktigt hunnit i kapp. Båda matcherna denna helg har varit jämna. Det är små marginaler, sade Nyby.

Damerna spelar sin följande match lördag 9.10 mot Helsinki United i Stjärnhallen i Nykarleby.