Så nära, men ändå så långt borta

Skriven av Mårten Andtbacka
måndag, 29 mars 2021 22:01

Blue Fox damerna förlorade båda helgens finalmatcher med minsta möjliga marginal. På lördag vann hemmalaget SS Nova med 5-4 och på söndag med 6-5. Båda dagarna gick matcherna till förlängning.

Det gick inte vägen för damerna i helgens matcher. Två förluster i förlängning blev resultatet.

Finns det något värre än att förlora i förlängning? Man är så oerhört nära att vinna, men ändå så långt ifrån. Det var precis det som Blue Fox damerna fick uppleva i helgen. I princip var man bara två mål från en ligaplats. Som tur är får damerna ännu en andra chans. Som förlorare i finalen får man nämligen möta sista laget från F-liga B i ett kval som spelas bäst av fem matcher. Sista laget i F-liga B var LoSB från Lojo och kvalmatcherna inleds helgen efter påsk.

Ser vi då tillbaka på lördagens match så var det en svängig historia. Hemmalaget tog ledningen i den första perioden. Hanna-Riitta Tölli var målskytt på passning av Jasmin Paloniemi. Den enda andra protokollanteckningen från första perioden var Alma Hedmans utvisning i slutminuten.

I den andra perioden åkte gästernas Emmi Mörsky på en utvisning, men den kunde inte Blue Fox utnyttja. Ej heller det straffslag som Victoria Blomqvist fick chansen på gav utdelning för Blue Fox. Ställningen var därmed 1-0 inför tredje perioden.

Om de två första perioderna varit målfattiga, så lossnade det på allvar i den tredje perioden. Sofia Holm kvitterade vid tiden 49.39 när hon frispelades av Lina Nyby och rundade Niina Kovasiipi i hemmamålet. Dryga minuten senare styrde Riina Latvakoski in Henriikka Keinänens skott och förde upp SS Nova i en ny ledning.

Lina Nyby var poängbäst i lördagens match med 2+2.

Efter det tog Blue Fox över kommandot i matchen. Först kvitterade Lina Nyby vid 47.20 efter att hon snappat upp bollen av en motståndare. Tre minuter senare pressade Lina Nyby och Noora Lapinkoski till sig bollen och Nyby kunde avancera från offensiva vänsterhörnet och slå in bollen i mål på egen retur. Lapinkoski fick passningspoängen. 2-4 kom på en snabb spelvändning vid 55.42, där Lina Nyby snappade upp bollen och spelade upp den längs vänsterkanten till Noora Lapinkoski som avancerade mot mål och sköt bollen i bortre krysset.

Tyvärr stod sig tvåmålsledningen inte ens en minut. Emmi Mörsky gjorde nämligen 3-4 på passning av Jasmin Paloniemi vid tiden 56.27. Sex sekunder senare kvitterade Milla Koskenniemi till 4-4 på passning av Henriikka Keinänen. Det blev inga fler mål under ordinarie matchtid och därmed gick matchen till förlängning.

Blue Fox fick en ypperlig möjlighet att knipa vinsten när Satu Jokitalo i SS Nova utvisades vid 62.07. Emma Vähäkangas fick Blue Fox bästa möjlighet när hon sköt på en crosspassning av Noora Isomäki, men målvakten hann dit med sin hjälm. Tyvärr gick det som det ofta gör i förlängningar, sätter man inte sina egna chanser, så gör motståndarna det.

Jenni Morottaja stod bakom hemmalagets vinstmål. Det var hon som slängde bollen mot mål från egen planhalva. Hanna-Ritta Tölli var först på den, men fick inte kontroll över bollen. Blue Fox lyckades inte heller rensa och då höll sig Jasmin Paloniemi framme och avgjorde matchen vid tiden 68.40.

Emma Vähäkangas blev tremålsskytt i söndagens match.

Om lördagens match var en svängig historia, så var det precis samma visa på söndag. Efter första perioden var ställningen 1-1. Salla Palola förde hemmalaget till ledning vid 16.07 på Viola Värränkivis passning. Med 13 sekunder kvar av perioden kvitterade Lina Nyby på passning av Noora Isomäki.

Blue Fox fick en pangstart på andra perioden. Endast nio sekunder hann gå före Noora Isomäki förde upp de blåa i ledning med 2-1, Sofia Holm stod för framspelningen. Efter det tog hemmalaget över kommandot i matchen och pangade in tre raka mål. Mellan 27.41 och 30.23 gick hemmalaget från 1-2 underläge till 4-1 ledning. Målgörare var Hanna-Riitta Tölli, Riina Latvakoski och Jasmin Paloniemi. Blue Fox kunde reducera till 3-4 i periodens sista minut, när Emma Vähäkangas hittade rätt på passning av Noora Isomäki.

I början på tredje perioden ökade landslagsmeriterade Jenni Morottaja på till 5-3 för hemmalaget på passning av Henna Haikara. Blue Fox ville inte ge sig och Emma Vähäkangas såg med sina två mål till att jämna ut ställningen till 5-5. De första målet oassisterad, men det andra målet med assistans av Noora Lapinkoski.

Precis som på lördag gick söndagens match till förlängning, men denna gång kom avgörandet betydligt snabbare. Endast 23 sekunder hann gå innan hemmalaget avgjorde. Viola Värränkivi gjorde målet som gav SS Nova en plats i F-liga B, på passning av Emmi Mörsky.

Att förlora två matcher i förlängning tar på humöret.

När jag får tag på Blue Fox damernas tränare Andreas Nyby på måndag kväll är han trots allt nöjd.

- Känslan är bra, vi mötte bra motstånd. Det var det bästa motståndet vi stött på hittills den här säsongen. Vi var ute med 13 utespelare + Hannah Pekkarinen i mål och tvingade motståndarna till förlängning båda dagarna. Det tycker jag säger vad vi hade för inställning.

- Både motståndare och domare sa efter matcherna att det hade kunnat gå hur som helst. Vi gick all in på lördag, för jag tänkte att det hade varit viktigt att ta en seger i första matchen. Vi hade några riktigt vassa chanser i förlängningen. En styrning av Lina Nyby i numerärt överläge och så Emma Vähäkangas skott som målvakten slänger sig och räddar med hjälmen.

- Trots att vi belastade vissa spelare väldigt hårt på lördag, så är jag stolt att vi orkade så bra på söndag. Vi visar en enorm vilja. Sen har vi äldre spelare som Suvi Hautala och Pia Juhala som med sin inställning är förebilder för hela laget.

Nyby berättar att första perioden på söndag hade kunnat sluta annorlunda.

- Där hade vi flera riktigt bra målchanser och med lite bättre skärpa hade vi kunnat leda matchen med 3-1 efter första perioden.

- Motståndarna var tunga att möta. De var storväxta, men trots det hade de bra fart. En annan sak som vi reagerade på var att de var väldigt bra på att ta bollen utan att göra fel.

Nyby vill även berömma domarna från både denna helg och helgen före, domarparet Olli Mustalahti och Janne Savolainen.

- Före matcherna så kallade de till ett kort möte med båda lagens tränare. Där gick de igenom vilka saker de kommer att tillåta och vilka saker som de kommer att ta bort. De tillät fysiskt spel, men tog bort tacklingar i ryggen och slag på klubban. Sen höll de det som de hade lovat till 99%. Jag tyckte det var bra domarnivå. På söndag var det ny session med domarna och då fick vi också ge vår syn på hur de hade lyckats på lördag.

Blue Fox får nu sikta in sig på att kvala mot LoSB från Lojo som slutade sist i F-liga B. Det kvalet inleds helgen efter påsk och det ser Nyby redan fram emot.

- Det blir spännande och intressant att se vad LoSB är för lag. Jag hoppas att våra spelare tycker samma sak.

Kvalet mot LoSB spelas bästa av fem matcher, vilket betyder att det krävs tre vinster för att säkra en plats F-liga B.