Vinst på straffar

Blue Fox damerna lyckades på söndag vinna en match mot Hatsina där man inte var i ledning en enda gång. Matchen avgjordes nämligen först på straffar och där drog Blue Fox det längre strået och inkasserade två poäng med slutresultatet 3-2.

Hannah Pekkarinen i Blue Fox-målet stod för en matchavgörande insats under straffläggningen.

Redan från första perioden syntes det att denna match skulle bli tempofattig. Gästerna Hatsina kom till spel med 13 utespelare och de hade en klar målsättning att dra ner på tempot. Trots chanser i båda ändar av planen förblev den första perioden mållös.

I den andra perioden kom matchens första mål när Veera Lokka förde upp gästerna i en 1-0 ledning på passning av Silva Jääskeläinen.

Blue Fox försökte flytta upp pressen en aning till den tredje perioden. Vid 45.58 sköt Sophie Björk ett skott från högerkanten, Emma Vähäkangas var först framme på returen och slog in bollen i mål. Äntligen var måltorkan bruten.

Tyvärr stod sig kvitteringen inte speciellt länge, 26 sekunder senare tilldömdes nämligen Hatsina en straff. Den fick Veera Lokka förtroendet att ta hand om och hon förde upp Hatsina i ny ledning.

Vid 47.33 utvisades Silva Jääskeläinen två minuter och Blue Fox fick chansen i numerärt överläge. Det såg ut som att Blue Fox inte skulle kunna utnyttja läget, men med bara 4 sekunder kvar av utvisningen hittade Simone Blom fram med en passning till Johanna Strömsholm som mitt framför motståndarmålvakten prickade in kvitteringen till 2-2.

Blue Fox fick ännu en chans att spela i numerärt överläge när Silva Jääskeläinen utvisades på nytt vid tiden 56.41, men denna gång gav det inte önska utdelning.

Matchen gick till förlängning vid ställningen 2-2. Förlängningen blev mållös och därmed gick matchen till straffar.

Suvi Hautala satte den första straffen för Blue Fox, medan Hannah Pekkarinen räddade Veera Lokkas strafförsök med en fin handparad. Lena Gillberg var följande från Blue Fox och hon satte sin straff säkert, medan Silva Jääskeläinen misslyckades med sin zorrodragning. Pia Juhala var säkerheten själv och förde upp Blue Fox i en 3-0 ledning i straffskyttet.

Pia Juhala satte sin straff säkert mot sin moderförening.

Veera Pulkkinen var därmed pressad att sätta sin straff och det klarade hon. Rose-Marie Sandin som var följande straffskytt från hemmalaget kunde därmed avgöra matchen. Hon valde att skjuta, men tyvärr gick skottet stolpe ut. Gästernas Jonna Saalasti var följande i tur och igen var det mål eller förlust som gällde. Hannah Pekkarinen i hemmamålet var följsam och styrde ut Saalasti i dålig vinkel och sen knep hon skottet och två poäng var säkrade för Blue Fox.

Emma Nordström debuterade i division 1 i söndagens match mot Hatsina.

Blue Fox har problem med att styra tempot i matcher där motståndarna vill dra ner det. Däremot är Blue Fox svårslaget om matcherna går till förlängning eller straffar, det har man bevisat vid tre tillfällen. Glädjande i söndagens match var att den fjärde egna junioren född 2002, Emma Nordström, fick debutera i division 1.