Blue Fox gick segrande ur toppstriden

Skriven av Sofia Hedman
måndag, 14 januari 2019 10:18

Det var en fullsatt OP-arena som i fredags följde matchen mellan SB Paapat och Blue Fox. Glädjande många blårävsfans hade tagit sig till Smedsby för att följa toppstriden, och innan matchen var slut hade man fått ordentlig valuta för pengen.

Anton Kronqvist stod för en matchavgörande insats i Blue Fox-målet.

Matchen var bara 4 minuter gammal när Anton Kallvik satte det första målet. Paapat kvitterade ganska snart, men efter det var det Blue Fox som tog kommandot och lyckades näta hela 4 gånger inom de följande 10 minuterna. Tredje kedjan med Christoffer Lassander och Elliot Wingren var effektivast. Med endast 40 sekunder kvar av första perioden gjorde Teppo Haakana, på pass av den gamla blåräven Pekka Kontturi, mål och man gick därmed till periodpaus med ställningen 2-5.

Den andra perioden präglades av tre utvisningar, två för Paapat och en för Blue Fox. Tyvärr tappade Blue Fox energin och man blev lite för passiva. Det blev ingen utdelning i powerplay och Paapat passade på att utnyttja situationerna. I slutet av perioden hade Vasalaget spelat upp sig till 6-6. Lyckligtvis lyckades Johannes Vähäkangas i tiden 39:39 näta ännu en gång och man fick gå till pausvila med en 6-7 ledning.

I den första spelminuten av den tredje perioden satte Mikael Nyvall 6-8 och det var också det enda målet i tredje perioden. Vasaspelarna tappade allt mer humöret och ägnade mycket energi åt att protestera mot domarbesluten. I den 45:e minuten dömde domarna straff till Paapats fördel. Detta efter att Christoffer Lassander gjort sig skyldig till slag på klubba i målområdet. Mikko Kuusisto fick chansen att föra Paapat närmare en kvittering men målvakten Anton Kronqvist, som för övrigt storspelat hela kvällen, var uppmärksam och lyckades parera båda skotten. Kronqvist var fortsatt i hetluften när Paapat de 4 sista spelminuterna valde att ta ut målvakten och pressa hårt med 6 man mot 5. Kronqvist och försvaret gjorde vad de skulle och när Kari-Matti Viinmäki, som vilat största delen av matchen, dessutom i tiden 59:40 drog på sig en utvisning, var matchen avgjord.

Assisterande tränare Robin Holländer konstaterar att Blue Fox gjorde en bra första och sista period. Man höll högt tempo och såg till att Paapat fick det brått varje gång de hade boll.
- I andra perioden blev vi för passiva och det gav Paapat precis den matchbild de ville ha: lågt tempo så de kan föra boll, konstaterar Holländer.
- Men när vi i tredje perioden lyckades få upp pressen igen fick de problem att hänga med. Mot slutet fick vi kämpa och täcka mycket skott, men Anton Kronqvist gjorde en kanonmatch i målet, berömmer en nöjd Holländer.

Fredagens vinst förde Blue Fox upp i serieledning igen. Detta får man nu chans att försvara igen lördag 19.1. då Mailattomat (MLT) från Seinäjoki kommer på besök till Stjärnhallen. Den dagen blir det dessutom innebandy för hela slanten då damerna får besök av Steelers kl.14.00. Hoppas vi ses i Stjärnhallen!