EräViikingit Akatemia steget före

Blue Fox herrarna spelade på lördag mot EräViikingit Akatemia en match som slutade 2-5 efter perioderna 0-1, 1-0 och 1-4. Hemmalaget kom aldrig riktigt upp till sin egen standard och EräViikingit Akatemia var ständigt steget före.

Här firar Blue Fox herrarna Anton Kallviks kvitteringsmål, tyvärr blev det för lite av den varan.

Blue Fox drabbades redan före matchstart av två bakslag, när Roope Mutkas och Miikka Honkaniemis bil från Seinäjoki gick sönder och båda blev försenade. Tanken var att Roope Mutka skulle starta mellan stolparna och Honkaniemi skulle agera högerytter i första femman.

Istället fick Anton Kronqvist ta plats i Blue Fox-målet och Johannes Vähäkangas fick täcka upp för Honkaniemi. Både Mutka och Honkaniemi anlände till Stjärnhallen när matchen redan hade startat.

Blue Fox startade matchen bra och man skapade farliga chanser. Vid 4.41 tilldömdes Blue Fox en straff och Niklas Paul fick förtroendet. Tyvärr lyckades inte Paul hitta nätmaskorna. Blue Fox fick därmed spela numerärt överläge och det gjorde man riktigt bra. Man skapade många vassa chanser, men det det blev inte någon prick över i:et.

Tyvärr var det istället gästerna som tog ledningen. Det var ett riktigt äkta skitmål, där Miikka Kareinens skott på något märkligt sätt studsade i mål förbi tre Blue Foxare och Anton Kronqvist.

I mitten på andra perioden redda hemmaspelarna först upp ett numerärt underläge efter att Johannes Vähäkangas utvisats. När gästernas Joonatan Lindholm utvisades vid tiden 38.21 fick Blue Fox en ny chans i numerärt överläge.

Denna gång var man bättre på att utnyttja chansen och Anton Kallvik hittade rätt med ett skott från vänsterkanten efter en crosspass av Jukka Keskisipilä. Tyvärr utvisades Keskisipilä samtidigt som andra periodens slutsummer ljöd.

Blue Fox fick därmed inleda tredje perioden med endast fyra utespelare. Bollen studsade väldigt mycket för gästernas power play och speciellt Juho Niinikoski hade problem med passningsmottagningarna på vänsterkanten. När Niinikoski flyttade över till högra sidan gick det betydligt bättre och då hittade han Joonatan Lindholm med en perfekt crosspass som Lindholm tryckte till på direkten. Gästerna hade återtagit ledningen vid tiden 41.46.

Vid 43.07 rann snabbe Miikka Kareinen igenom på vänsterkanten och sköt bollen i mål vid bortre stolpen. Ställningen var plötsligt 1-3. I samma veva passade Blue Fox på att byta målvakt, Roope Mutka in i mål och Anton Kronqvist ut.

Trettio sekunder senare reducerade Blue Fox. Viktori Niemi kom in i anfallsszon på vänsterkanten och sköt ett skott som gick i mål via en motståndare. Aapo Lokasaari antecknades för passningspoängen.

Viktori Niemi stod för poäng i sjunde matchen i rad när han reducerade till 2-3.

Här stod matchen och vägde en stund. Skulle hemmalaget lyckas kvittera eller var det läge för gästerna att utöka sin ledning? Tyvärr blev det det senare. Miikka Kareinen såg med sitt tredje mål för dagen till att befästa EräViikingits ledning till 2-4 vid tiden 48.37. Petri Kuitunen fick passningspoängen.

Två minuter senare kom sista spiken i kistan. Otto Blomqvist prickade in 2-5 med ett lågt skott.

Det fanns ännu gott om tid för reduceringar, men det ville sig inte för hemmalaget. När det ännu var äver fyra minuter kvar av matchen plockade man första gången ut Roope Mutka till förmån för en sjätte utespelare. Vid 58.40 tog Blue Fox time out, men inte heller det hjälpte i jakten på en reducering och matchen slutade därmed 2-5.

Blue Fox hade problem med bollkontrollen matchen igenom. Bollen studsade alldeles för mycket för hemmaspelarna. Då gick det betydligt bättre för gästerna som hade bra fart och snabbare fick kontroll över bollen.

Jori Isomäki utryckte efter matchen att man igen föll på ineffektiviteten. ”Vi skapar gott om chanser, men vi faller på att vi inte gör mål. Men det är klart, man kan inte alltid säga att vi har oflyt i offensiven. Det brister också i den individuella skickligheten när vi inte gör mål.