Förlust på straffar i derbyt

Det blev förlust på straffar för Blue Fox herrarna i derbyt mot SB Vaasa. Efter två perioder låg Blue Fox under med 4-1, men i den tredje perioden lyckades man kvittera matchen och under ett par minuter ledde man till och med matchen med 5-4. Ser man till hela matchen så var SB Vaasa kanske det bättre laget, men Blue Fox var bättre i tredje perioden och i förlängningen.

Niklas Paul stod för två mål i matchen mot SB Vaasa, medan Johnny Fredriksson gjorde ett.

Blue Fox hade ingen bra start på derbyt och man hade i den första perioden ställvis problem med att få ut bollen ur egen zon. Trots det lyckades man gå upp i ledning. Detta efter en misslyckade bakåtpassning av Kari-Matti Viinamäki. Pekka Kontturi snappade upp passningen och blev helt fri med Mikael Aromaa i SB Vaasas mål. Kontturi rundade Aromaa och lyft med backhand in bollen i mål. Matchuret hade hunnit fram till 6.21 när Kontturi förde upp Blue Fox i ledning. Den enda andra protokollanteckningen i andra perioden var Didrik Lillas utvisning vid tiden 13.39. Blue Fox spelade bra under utvisningen och man fredade det egna målet. SB Vaasa vann skottstatistiken i första perioden med 14-5 vilket tyder på en viss dominans.

I den andra perioden tog SB Vaasa över även målmässigt. Först rann Kevin Nylund igenom och kvitterade till 1-1 vid tiden 28.45. Tero Saaristo sparkade fram bollen till Nylund. Fyra och en halv minut senare tog hemmalaget över ledningen. Bollen spelades upp via vänsterkanten och där tappade Arttu Turunen som var på väg framåt klubban. Samtidigt som han plockar upp klubban hindrar han Jakob Klingenberg från att nå bollen som studsar till Konsta Kangas. Kangas tar ett några steg över mittlinjen och avlossar kanonen. Matchklockan stannar på 33.15. Knappt två minuter senare har Blue Fox första en dunderchans i anfallszon där Santeri Heitala prickar ribban. SB Vaasa vänder spelet och Tero Saaristo utökar hemmalagets ledning till 3-1. Kevin Nylund antecknas för passningspoängen. Två minuter senare och firma Saaristo – Nylund är framme igen. SB Vaasa har ett frislag från närhåll och Saaristo passar till Nylund som skjuter bollen lågt i mål. Som tur är tar hemmalagets målproduktion i andra perioden slut där.

Didrik Lillas kvitterade matchen till 4-4.

Till den tredje perioden kommer Blue Fox ut som ett nytt lag. Det som tidigare i matchen sett så nervöst ut ser nu avslappnat ut. Vägen tillbaka börjar när Aapo Lokasaari brytter en passning och bollen går vidare till Niklas Paul som skjuter ett lågt skott i mål. Perioden har då hunnit bli drygt fyra minuter gammal. En stund senare presenterar sig duon Lokasaari och Paul igen. Aapo Lokasaari slänger en lång pass från egen zon fram till mål där Niklas Paul styr in bollen på första beröring. Ytterligare två minuter senare, vid tiden 47.59, gör sig Didrik Lillas i kamp med Valtteri Pajunen i motståndarlaget fri och slår in kvitteringen till 4-4. Matchuret har hunnit fram till 50.53 när Blue Fox kommer upp i en kontring. Jonatan Nilsson spelar till Johnny Fredriksson bakom ryggen, Fredriksson missar det första skottet, men det andra skottet sätter han i bortre krysset. Blue Fox har på knappt sju minuter gått från underläge med 4-1 till ledning med 5-4. Tyvärr står sig inte ledningen matchen ut, utan Joona Kukko som oftast bara passar och passar, kvitterar till 5-5 vid 53.18.

Matchen går till förlängning. Förlängningen förblir mållös trots farliga chanser för båda lagen. Matchen går därför till straffar. I den första omgången lyckas endast Kevin Nylund i motståndarlaget. I den andra omgången lyckas endast Niklas Paul för Blue Fox. Efter de tre första omgångarna står det 1-1 i gjorda mål. Då följer en straff i gången tills en vinnare hittas. I den femte omgången gör Kari-Matti Viinamäki det avgörande målet för hemmalaget och SB Vaasa vinner matchen med 6-5.

Blue Fox bjöd verkligen SB Vaasa på dans. Serietabellens andra lag mot jumbon ska ju egentligen inte vara någon match. SB Vaasa hade ju också matchen som i en ask efter de två första perioderna när man ledde med 4-1, men sen hände något. Blue Fox fick igång maskineriet och SB Vaasa började darra på manschetterna. Med fyra mål på knappa sju minuter var Blue Fox både ikapp och förbi. I förlängningen och straffläggningen fanns alla chanser att avgöra matchen, men det lyckades inte denna gång. Jag hoppas verkligen att spelarna tar med sig det positiva från denna match. Att man lyckades hålla serietvåan till oavgjort resultat under ordinarie tid och att man stundvis kunde dominera spelet. Nu gäller det bara att få ihop spelet under tre perioder. Lyckas det som kommer poängen att börja ramla in och det behövs om vi inte ska börja sladda efter i tabellen.