Nurmon Jymy bättre i derbyt

Motståndaren ville vinna mera. Vi var lata och hade inte rätta gnistan konstaterade Jori Isomäki efter matchen. Nurmon Jymy var det bättre laget och vann matchen med 5-2 efter perioderna 1-1, 1-0 och 3-1.

Roope Mutka var bäst för dagen i ett annars mycket blekt Blue Fox.

Hemmalaget Nurmon Jymy kom till spel utan både sin bästa målskytt Jose Kivipelto och första målvakten Rasmus Husu och det ingav en känsla av att Blue Fox hade bra chans att knipa två poäng. Blue Fox tog också ledningen i matchen efter 12 spelade minuter, Tero Saaristo var målskytt efter att han snappa upp bollen i anfallszon.

I periodens sista minut kvitterade Joona Hautala på pass av Miko Saarela. Bollen studsade in i mål från Hautalas bröst efter en lyftning mot mål av Saarela.

Lauri Lehtimäki förde upp hemmalaget i ledning i början på andra perioden. Petri Pollarinen var den som agerade framspelare. Strax efteråt åkte NJ på en utvisning, men spelet i numerärt överläge ville sig inte alls för Blue Fox. Blue Fox fick två chanser till att spela numerärt överläge i den andra perioden, men tyvärr kunde man inte kvittera.

Jarmo Eteläaho, tränare för NJ, var mycket nöjd med det egna lagets spel i numerärt underläge.

- Vi hade studerat Blue Fox spel i numerärt överläge på video och vi lyckades eliminera skyttarna Tero Saaristo och Anton Kallvik.

- Vårt power play var lika viljelöst som vårt spel i fem mot fem var Jori Isomäkis kommentar.

Början av tredje perioden var Jori Isomäki mest nöjd med efter matchen. – Annars var vi för lata och hade inte den rätt viljan.

Matchuret hade hunnit fram till 43.57 när Johnny Fredriksson kvitterade till 2-2 efter en räd mitt på planen. Jakob Klingenberg antecknades för passningspoängen.

Johnny Fredriksson i vitt stod för kvitteringen till 2-2.

NJ gjorde två snabba mål i mitten på den tredje perioden. Först var det brödraduon Olli-Jussi och Eetu Sariola som var i farten. Eetu spelade fram med en perfekt timad pass från backplats till en framstörtande Olli-Jussi som fick rulla in bollen förbi en överspelad Roope Mutka i Blue Fox-målet.

Dryga minuten senare ökade Juho-Veikko Kivipelto på till 4-2 på pass av Tommi Kärkkäinen och ställningen var 4-2.

Jori Isomäki var snabb att reagera och tog genast time out. Tyvärr hade time outen inte önskad effekt utan NJ tilldömdes en straff bara 10 sekunder senare. Hannu Palomäki fick chansen att slå straffen, men han misslyckades. Rami Isomäki utvisades därmed två minuter.

Blue Fox åkte på en något lättvindig utvisning när Tero Saaristo knuffade till Olli-Jussi Sariola. NJ fick chansen att spela fem mot tre i över en minut. Efter uppoffrande spel redde Blue Fox ut situationen.

Matchavgörande kom med dryga två minuter kvar att spela. Hannu Palomäki hade bollen bakom Blue Fox-målet. Trots uppvaktning lyckades han snurra sig fri och slå in bollen köksvägen i mål.

Blue Fox plockade naturligtvis ut Roope Mutka ur målet så fort tillfälle gavs för att spela med sex utespelare, men denna gång gav det inte någon utdelning.

Tungan på vågen i denna match var Joonas Viitala i Nurmon Jymys mål. Viitala hemma från Vimpeli och med SC Alajärvi som moderklubb var mycket säker i målet.

Även Roope Mutka i Blue Fox-målet gjorde bra ifrån sig och prisbelönades efter matchen.

- Roope var vår bästa spelare idag, han spelade jämnt konstaterade Jori Isomäki.

Jarmo Eteläaho tyckte att det var små marginaler i matchen.

- Kanske det trots allt var viljan som avgjorde matchen. Jag är benägen att hålla med Jori Isomäki om det.