Tredje perioden avgjorde derbyt

Tredje perioden avgjorde derbymatchen mellan Blue Fox och SB Vaasa. Ställningen inför den tredje perioden var 2-4, men Blue Fox gjorde tre mål på drygt sex minuter i början av tredje perioden och vände därmed på steken. Tero Saaristo utökade till 6-4 på straff med två och en halv minut kvar att spela och det räckte till att säkra segern även om SB Vaasa ännu lyckades reducera. SB Vaasa har därmed förlorat tredje perioden i sina fem senaste matcher.

Tero Saaristo avgjorde derbyt mot SB Vaasa med sin kyliga straff.

Blue Fox gjorde en hyffsad första period. Trots att Kevin Nylund öppnade målkontot för SB Vaasa lyckades Blue Fox behålla kylan och via mål av Jonatan Tynkkynen och Anton Kallvik tog man ledningen. Säga bör dock att Roope Mutka var väldigt bra i hemmamålet och att han räddade Blue Fox både en och två gånger.

Den andra perioden var helt i motståndarnas händer. Janne Karvonen kvitterade till 2-2 på en frislagsvariant. Kevin Nylund förde med ett precist skott upp SB Vaasa i ledning när perioden inte hunnit bli ens tre minuter gammal. 2-4 målet kom med knappt två minuter kvar av perioden. Valtteri Pajunen förde upp bollen från egen planhalva passade till Janne Karvonen i slottet. Karvonen sköt ett lågt skott som tog i stolpen och studsade ut till Valtter Nurmi som hade en enkel uppgift att rulla in bollen i mål. Båda lagen hade varsin chans i den andra perioden att spela numerärt överläge utan att lyckas.

Blue Fox hade gjort en del förändringar i formationerna till den tredje perioden och man gick ner på 11 utespelare. 42 sekunder in i perioden kom reduceringen till 3-4. Rami Isomäki avancerade från backplats till mittlinjen och drog iväg ett lågt slagskott som gick rakt i mål. Niklas Paul fick assisten. Tre minuter senare upprepades samma procedur. Denna gång sköt Rami ännu längre ifrån och bollen gick inte rakt i mål, men Johnny Fredriksson höll sig framme på returen och slog in den efter två försök. Matchen var kvitterad och allt var möjligt.

Johnny Fredriksson har precis kvitterat till 4-4 framför näsan på Sami Saari i SB Vaasa.

Tero Saaristo gjorde 5-4 målet, men allt fick sin början när Johannes Vähäkangas slog upp en boll i anfallszon för Anton Kallvik att jaga på. Trots att motståndarbacken Arttu Turunen var först på bollen lyckades Anton stressa honom till ett misstag och få den av honom. Anton rundade målet och passade till Tero Saaristo som prickade in bollen vid bortre stolpen. Vid 51.54 kände sig Jori Isomäki tvungen att ta time out trots att man var i ledning. Man behövde göra en del försvarsmässiga förändringar och lugna ner spelet.

Blue Fox tilldömdes en straff vid tiden 57.31. Tero Saaristo fick chansen och han förvaltade den på bästa sätt. En dragning från backhand till forehand och boom, boom, boom.

Tyvärr stod sig inte tvåmålsledningen värst länge. 20 sekunder senare fullbordade nämligen Kevin Nylund sitt hat trick. SB Vaasa hade plockat ut Mikael Aromaa ur målet och spelade med sex utespelare mot fem. Nyund fick skottläge från högerkanten och pricksköt igen bollen i mål. Denna gång via bortre stolpen.

Med en minut kvar av matchen tog SB Vaasa time out. Vid 59.36 utvisades Jakob Klingenberg för slag på klubba och SB Vaasa fick chansen att spela med sex utspelare mot fyra, men hemmalaget kämpade och slet som riktiga rävar. Inte ens när Tero Saaristo med fem sekunder kvar av matchen tvingades ta en utvisning var segern hotad.

Jonatan Tynkkynen i kamp om bollen med Sami Saari.

Det var inget skönspel som förde Blue Fox till seger i derbyt. Istället var det kamp från första sekund till sista. För SB Vaasa var det igen den ödesdigra sista perioden som sänkte laget. SB Vaasa var också alldeles för beroende av sin andra femma som stod för alla mål. Spelare som Jesse Palmberg, Olli Puputti, Pekka Kontturi och Rasmus Nyström var i princip helt osynliga.

I Blue Fox lyckades man på betydligt bredare front. Johnny Fredriksson och Jonatan Tynkkynen belönades i hemmalaget, men man kunde lika väl ha plockat någon av trion Anton Kallvik, Tero Saaristo och Rami Isomäki eller målvakten Roope Mutka.

Blue Fox försvarsspel är inte på topp för tillfället, men trots det lyckades man besegra SB Vaasa.

Hemmapubliken bjöds på underhållning för hela slanten på fredagskvällen. Denna derbymatch var en av de mera spännande som spelats mellan Blue Fox och SB Vaasa. Vasalaget hade chans att kvittera matchen i slutsekunderna, men Blue Fox kunder rida ut stormen.

Hemmapubliken gav hemmalaget ett fantastiskt stöd matchen igenom. Varje gång SB Vaasa hejarklack på tre personer började skandera Vaasa, Vasa så svarade hemmapubliken med ett betydligt starkare Blue Fox, Blue Fox.

Blue Fox har nu ett mentalt övertag på SB Vaasa. Blue Fox har vunnit de fyra senaste mötena. Båda matcher som lagen spelat denna säsong och före det förra säsongens båda möten i kvartsfinalen i Divari.