Herrarna har det kämpigt

Blue Fox herrarna har det fortsatt kämpigt. På lördag och söndag spelade Blue Fox två matcher på hemmaplan och man förlorade båda med 4-5. På lördag var det SB Welhot som stod för motståndet och perioderna skrevs 1-1, 2-2 och 1-2. Söndagens motståndare var Karhut och peridsiffrorna skrevs 0-2, 3-3 och 1-0.

Ville Rynnäs till vänster, var en av de bättre i helgens matcher.

Blue Fox – SB Welhot

Blue Fox fick en bra start på matchen mot SB Welhot och man kunde ta ledningen efter 5.01 på en bra frislagsvariant där Jonatan Tynkkynen fick avsluta på pass av Johnny Ojala. SB Welhot kunde kvittera fem minuter senare genom Mikko Niiva på pass av Riku Tuononen.

När drygt en minut spelats av den andra perioden åkte SB Welhot på en utvisning och Blue Fox fick en första chans att spela i numerärt överläge, men det lyckades inte. Blue Fox kunde däremot återta sin ledning vid tiden 26.39 genom en ny fin frislagsvariant. Jori Isomäki spelade fram och Johnny Ojala fick avsluta. Tyvärr kunde hemmalaget in utöka sin ledning utan istället var det motståndarna som kvitterade fem minuter senare genom Tero Korhonen på pass av Janne Pitkänen. Ytterligare fem minuter senare gick SB Welhot upp i ledning efter ett lyckosamt avslut av Matti Turunen på pass av Juha Rautiainen. Tero Saaristo kunde kvittera för hemmalaget vid tiden 37.34 på pass av Mikael Nyvall. Vid den efterföljande tekningssituationen utvisades Matti Turunen i SB Welhot 2+10 minuter för osportsligt uppträdande. Johnny Ojalas klubba gick av i samband med tekningen och Turunen sparkade i förbifarten iväg Ojalas blad och eftersom man i innebandy måste samla ihop alla delar av klubban innan man kan byta så blev Ojala tvungen att ta en extra omväg. Domaren Tuomas Hartikainen var uppmärksam och såg Turunens sparkrörelse i steget. Tyvärr kunde inte Blue Fox dra nytta av utvisningen och ställningen förblev 3-3 efter den andra perioden.

Blue Fox fick en ny chans till spel i numerärt överläge i början på den tredje perioden när Manu Rytkönen utvisades två minuter, men inte heller denna gång vill det sig för hemmalaget. SB Welhot hann bara vara fulltaliga i en halvminut innan man åkte på följande utvisning, denna gång efter att man haft för många spelare på planen. Tyvärr visade hemmalaget ännu en gång upp ett uddlöst spel i power play och man lyckades inte hitta målet. Vid 50.21 drog Mikael Nyvall på sig en utvisning för slag på klubba. Det gick naturligtvis som det brukar gå, om man inte utnyttjar sina egna chanser i numerärt överläge så gör motståndaren det. Eero Vepsäläinen förde upp SB Welhot i en 3-4 ledning vid tiden 51.13. Mikko Niiva stod för framspelningen. En minut och fyrtio sekunder senare utökade SB Welhot ledningen till 3-5 genom Juha Rautiainen på pass av Olli Taskinen. När Manu Rytkönen i SB Welhot drog på sig en utvisning vid tiden 54.47 passade Blue Fox på att time out, men inte heller denna gång ville det sig för hemmalaget i numerärt överläge. Under den sista spelminuten plockade Blue Fox ut Roope Mutka ur målet och spelade med 6 utespelare och det lyckades. Vid 59.21 kunde Ville Rynnäs reducera till 4-5 med ett skott från vänsterkanten. Alexander Nyman fick passningspoängen. Där tog tyvärr det roliga slut. SB Welhot tilldömdes en straff i följande byte efter att Rami Isomäki räddat med hög klubba. Joonas Makkonen fick chansen att skjuta straffen, men lyckades inte. Rami Isomäki utvisades därmed två minuter för sitt tilltag och matchen slutade 4-5.

Mutka

På bänken fanns Enlund, Ludén, Nilsson och Niemi.

Blue Fox – Karhut

Blue Fox hade gjort en del förändringar i femmorna från lördagens match och man bjöd på ett aktivt spel där man försökte pressa motståndarna så fort tillfälle gavs. Publiken var också extra tänd med en hejarklack bestående av Blue Fox-damer som extra krydda. Blue Fox fick efter 7.08 chansen att spela numerärt överläge, men det verkar vara helt omöjligt för tillfället att göra mål i power play. Matchens första mål kom istället vid tiden 14.10 när Benjamin Lepola hittade rätt på pass av Rami Prokki. Prokki visade prov på sitt spelöga när han snurrade runt på en femcentare och samtidigt passade till Lepola. Följande mål kom 1,5 minut senare när Karhut bröt en passning i egen zon, Rami Prokki avancerade längs med vänsterkanten och passade in i mitten till Juha Tikka som avlossade ett lågt skott förbi Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Där kunde Blue Fox-anfallarna jobbat bättre hemåt.

I den andra periodens fjärde byte spräckte Blue Fox äntligen nollan. Tero Saaristo bröt en motståndarpassning i egen zon och passade vidare till Didrik Lillas. Lillas spelade upp bollen längs med vänsterkanten till Ronnie Ludén och fortsatte själv mot mål. Ludén fortsatte med bollen bakom mål, men passade in slottet mellan backen och första stolpen. Där kom Lillas rusande och slog in bollen med backhand i bortre krysset. Tyvärr återtog Karhut sin tvåmålsledning endast 28 sekunder senare. Rami Prokki hittade Juha Tikka med crosspass från vänsterkant till högerkant och Tikka avlossade ett skott som gick in i främsta krysset. Vid 25.51 reducerade Blue Fox till 2-3 efter att man skapat tryck i anfallszon. Johnny Fredriksson hade bollen i högra hörnet och sökte sig bakom mål, samtidigt smög Timo Salo upp på första stolpen och Fredriksson hittade honom med en perfekt pass. Efter detta följde en period där hemmalaget skapade flera farliga chanser och man var nära en kvittering. Tyvärr åkte hemmalaget på två snabba utvisningar efter det. Vid 30.19 utvisades Ville Rynnäs för obstruktion och vid 32.04 var det Timo Salos tur att åka ut för obstruktion. Blue Fox redde ut den första utvisningen, men under den andra gjorde Juha Tikka 2-4 på pass av Tomi Jerkku. Därmed hade Tikka fullbordat sitt hat trick. Blue Fox kunde reducera till 3-4 vid 37.11 efter en tilltrasslad situation. Först hade Mikael Nyvall och Robin Holländer en dubbelchans. Sen studsade bollen ut till vänsterkanten där Ville Rynnäs stoppade bollen och drog iväg den mot mål. Bollen studsade ännu ut från Rasmus Österman i Karhut-målet, men Robin Holländer var först på returen och petade in den i mål. Tyvärr skulle Karhut snabbt återta sin tvåmålsledning. Rami Prokki slog ett frislag från vänstra offensiva hörnet och Juha Tikka nöp till direkt, 3-5 till Karhut.

Blue Fox bytte målvakt inför den tredje perioden. Roope Mutka kom in istället för Mikael Enlund. Redan i tidigt skede av den tredje perioden lyckades hemmalaget också reducera till 4-5 efter ett långskott av Ville Rynnäs. En skymd Österman i Karhut-målet såg inte mycket av det skottet. Robin Holländer fick passningspoängen till Rynnäs mål. Blue Fox som hade gått ner på manskap i den tredje perioden tog en tidig time out för att låta alla pusta ut. Trots ett febrilt tryck mot Karhut-målet lyckades inte Blue Fox komma ikapp. Vid 56.20 fick man också chansen att spela fem mot fyra, men spelet i power play fortsatte att vara uddlöst.

Ludén – Saaristo – Lillas

Ojala – Fredriksson – Tynkkynen

Nilsson – Holländer – Nyvall

På bänken fanns Björkholm, Niemi, Salo och Mutka. Salo var med redan från första perioden som tionde anfallare. Mutka tog Enlunds plats i tredje perioden. När Blue Fox gick ner på folk i tredje perioden Salo en av dem som fick mera speltid.

Spelet i numerärt överläge är fortfarande en akilleshäl för Blue Fox. Det går för långsamt och kommer för lite skott. Det blev mera skott på söndag, men på lördag var det alldeles för få skott. Skulle det vara läge att skapa två helt olika power play formationer som delar på ansvaret?
Andra femman var inne på sju baklängesmål och tre mål framåt i helgen. Där finns att bättra på.
Blue Fox vann inte målvaktsmatchen någondera dagarna.
Jori Isomäki meddelade direkt efter söndagens match att laget kommer att avstå från innebandyträning denna vecka. Man går istället in för vila och alternativ träning.
Ville Rynnäs gjorde mål båda dagarna och var en av de bättre i Blue Fox.