Bragden i Helsingfors

Blue Fox herrarna stod för en riktig bragd när de på lördag kväll lyckades besegra M-Team i Helsingfors. Med 3:30 kvar av matchen låg Blue Fox under med 5-3. Man tog time out plockade ut Mikael Enlund ur målet och Ronnie Ludén reducerade till 5-4. Med bara en sekund kvar av ordinarie matchtid kunde Tero Saaristo göra det förlösande kvitteringsmålet. Förlängningen blev mållös och matchen gick till straffar. Robin Holländer och Jori Isomäki gjorde mål för Blue Fox medan endast en spelare från hemmalaget gjorde mål vilket betydde vinst för Nykarlebys stolthet.

Blue Fox jublar efter vinsten i Helsingfors.

Ställningen i matchen var 1-1 efter den första perioden. Henry Backman hade fört upp Blue Fox i ledning efter 14:28, men Janne Makkonen kunde kvittera knappt två minuter senare. Makkonens mål kom under en avvaktande utvisning. Trots att Blue Fox hade två utvisningar i den första perioden kudne man håll jämna steg med motståndaren M-Team.

M-Team kunde ta ledningen i matchen vid tiden 27.42 när Niko Mäkinen sköt ett dragskott på pass av Mikko Malinen. 7 minuter senare gjorde Antti Itkonen 3-1 på volley efter en pass av Riku Reunamäki. Jens Riska utvisades ännu slutet av den andra perioden och Blue Fox fick chansen i numerärt överläge, men man lyckades inte reducera.

Blue Fox fick en bra start på den tredje perioden. Tero Saaristo kunde vid tiden 41:26 slå in reduceringen till 3-2. Tyvärr var Blue Fox inte skärpta i det efterföljande bytet och M-Team kunde återta sin tvåmålsledning efter ett frislag från hörnet. Jens Riska var målskytt på pass av Riku Reunamäki. Vid 48 minuter jämnt gjorde Alexander Nyman 4-3 efter en kontring. I det efterföljande bytet åkte Jakob Klingenberg på en utvisngin för farligt spel, men Blue Fox kunde freda sitt mål. M-Team tilldömdes en straff vid 51.38 efter låsning av klubba av Jakob Klingenberg. Riku Reunamäki fick förtroendet, men han lyckades inte skjuta bollen i mål. M-Team fick istället spela numerärt överläge och då spelade Reunamäki fram till Antti Itkonen som gjorde 5-3. Vid 55.48 tilldömdes Blue Fox en straff efter slag på klubba av Jami Sjöblom. Tero Saaristo fick förtroendet, men inte heller han lyckades sätta bollen i mål. Blue Fox fick spela i numerärt överläge och vid 56.29 valde man att ta time out, samtidigt passade man på att plocka ut Mikael Enlund ur målet och ta in en sjätte utespelare. Sju sekunder senare var bollen i mål. Ronnie Ludén var målskytt på pass av Jori Isomäki. Blue Fox tog ut Mikael Enlund ur målet vid tiden 58.53 och vid 59.59 kom så kvitteringen till 5-5 som gjorde av Tero Saaristo på pass av Ronnie Ludén.

Det följde en 10-minuters förlängning som blev mållös och därmed gick matchen till straffar. Vardera lagen skulle skjuta fem straffar. Riku Reunamäki fick inleda och han satte bollen säkert i mål. Därefter var det Robin Holländers tur och även han lyckades göra mål. Saario gjorde inte mål för M-Team och det gjorde inte heller Saaristo för Blue Fox. I den tredje omgången var det Janne Makkonen och Johnny Ojala som fick förtroendet utan att lyckas. Niko Mäkinen inledde den fjärde omgången för M-Team och han lyckades inte göra mål. Jori Isomäki var följande i tur och han satte bollen i bortre krysset. Timo Elomaa var därmed tvungen att göra mål för att hålla kvar M-Team i matchen, men Mikael Enlund räddade och därmed hade Blue Fox besegrat M-Team på bortaplan.

Blue Fox bjöd på en fantastisk vändning. Kvittering vid 59.59 och avgörande på straffar. Ett manuskript man inte hade kunnat skriva bättre om man så försökt.
Det rutinerade gardet steg fram när det behövdes. Ronnie Ludén var inblandad i båda målen när man plockade ut målvakten. Jori Isomäki stod för den avgörande straffen.
Kommer det rutinerade gardet att orka med ny match imorgon efter 70 minuter idag? Blue Fox övernattar i Tavastehus och kör upp till Nykarleby på söndag.
Ny match blir det i Stjärnhallen kl. 18.00 på söndag.