Steelers det effektivare laget

Serieledarna Steelers från Tavastehus visade i lördagens match i Stjärnhallen varför man är just serieledare. Man besegrade hemmalaget Blue Fox med 7-1 efter perioderna 3-1, 3-0 och 1-0. Även om matchen rent spelmässigt var jämn, så var bortalaget betydligt effektivare när det kom till målskyttet. Steelers hade också den för dagen bästa målvakten, Jaakko Vahtokari som bara släppte in ett mål.

Anton Kallvik och Mikael Nyvall stod bakom Blue Fox enda fullträff.

Det var stor Ville Lastikka show i Stjärnhallen på lördag kväll. Redan vid tiden 3.35 gjorde Ville Lastikka sitt första mål i matchen. Tuomas Mikkola sköt ett skott från vänster backplats i anfallszon och returen studsade till Lastikka som kyligt placerade in bollen vid bortre stolpen. När 10.55 hade spelats gjorde samme Lastikka 2-0 för bortalaget. Tuomas Mikkola spelade upp bollen längs med vänsterkanten och Lastikka fick bollen i vänstra offensiva hörnet, han lyfte snabbt på ögonen och såg att Mikael Enlund i Blue Fox släppt första stolpen. Från nollvinkel lyckades Lastikka hitta det smala utrymmet mellan Enlund och stolpen. Före Lastikkas andra mål hade Blue Fox fått chansen att utjämna till 1-1. Blue Fox tilldömdes en straff som Tero Saaristo fick förtroendet att ta hand om. Tyvärr lyckades inte Saaristo med straffen och Blue Fox spel i numerät överläge var inte heller lyckosamt. Däremot kunde man reducera till 1-2 vid tiden 13.20. Anton Kallvik frispelades av Mikael Nyvall. Jaakko Vahtokari i Steelers-målet räddade Kallviks avslut, men bollen studsade in i mål från bröstet på Nyvall som kom rusande in i slottet. I den första perioden utökade Steelers ännu sin ledning till 3-1 när backen Jere Kemppainen hittade målmaskorna från vänster backplats. Lauri Viitala fick passningspoängen.

Det enda som krävdes av hemmalaget inför den andra perioden, var ett par snabba mål för att vända matchen. Tyvärr skulle det bli två snabba mål, men av motståndarna. I det första bytet i den andra perioden var Anton Kallvik två gånger ensam med Steelers-målvakten utan att lyckas. Istället vände spelet och Ville Lastikka fick bollen på högerkanten. Lastikka fintade sig förbi en försvarare och drev in mot mitten där han avlossade ett lågt skott som gick i mål när matchklockan hunnit fram till 21.17. Bara 37 sekunder senare kom följande kalldusch. Första hade hemmalaget en bra chans i anfallszon, men Steelers vände spelet snabbt via vänsterkanten och Lastikka höll på att komma ensam mot Blue Fox-målet. Mikael Enlund valde då att komma emot med fötterna före, för att sparka bort bollen. Tyvärr sparkade Enlund bollen rakt på Alexander Nyman och från Nyman studsade bollen i mål. I det här skedet valde Blue Fox att byta målvakt och Roope Mutka kom in istället för Mikael Enlund. Med 28.41 på klockan utökade Iiro Nurminen bortalagets ledning till 6-1 på pass av Timo Johansson. I slutet på den andra perioden åkte Henry Backman på en utvisning för obstruktion, men hemmalaget kunde freda sitt mål.

I den tredje perioden kom endast en protokollanteckning. Nico Jonaeson frispelade Ville Lastikka med en lång pass från egen zon. Lastikka fintade ner Roope Mutka och lyfte in bollen som betydde 7-1. Kyligt och behärskat som en riktig målgörare.

Ville Lastikka var precis så bra som vi varnade före matchen. Han visade med sina avslut att man inte alltid behöver skjuta hårt för att göra mål. Lugna och avslappnade avslut fungerar det också.
Jaakko Vahtokari var säkerheten själv i motståndarmålet. Stor, lugn och följsam.
Marginalerna är små i innebandy. Blue Fox hade tre ramträffar och flera frilägen, men målskyttet ville sig inte denna gång.
Att hemmalaget trots allt vinner skottstatistiken och skapar flertalet farliga chanser tyder på en betydligt jämnare match än vad siffrorna visar.
Blue Fox nykomponerade första kedja var inne på fyra baklängesmål, men stod också för lagets enda mål.
Andra kedjan hade många bra spelidéer och kombinationer, vi hoppas de får en ny chans tillsammans.

Ojala – Nyvall – Kallvik
J.Isomäki – Klingenberg

Keskisipilä – Saaristo – Holländer
Mountassir – Nyman

Fredriksson – Sjöblom – Backman
Saari – Rynnäs

I den tredje perioden bytte Ojala och Kallvik platser med varandra. Ronnie Ludén kom in istället för Jonathan Sjöblom och Joni Lehtinen kom in istället för Henry Backman. Mathias Brännbacka fick för första gången var med på bänken.