Erä Akatemia fick stryka på foten

Blue Fox besegrade idag Erä Akatemia med 8-6 efter perioderna 2-0, 2-2 och 4-4. När Blue Fox ledde med 6-2 och 7-3 såg man uta att gå mot en komfortabel seger, men Erä Akatemia ville vara med ända till slutet och man gjorde två mål när man tagit ut målvakten.

Anton Kallvik gjorde hemmalagets två sista mål i matchen.

Erä Akatemia inledde matchen i högt tempo och försökte på så sätt ruska om hemmalaget. Vid tiden 5.03 kom matchens första protokollanteckning när Tero Saaristo utvisades två minuter för slag på klubba. Erä Akatemia behövde bara fyra sekunder på sig i numerärt överläge för att hitta motståndarmålet. Aapo Kakkola passade från backplats in till Mikko Jolma i slottet som vände om och sköt i samma rörelse. Efter det följde en lång period av böljande spel där de riktigt heta chanserna uteblev. När 16.30 hade spelats bröts äntligen dödläget. Sami Saari fick bollen på högerkanten i offensiv zon, tog några steg framåt och sköt in bollen vid bortre stolpen. Robin holländer fick passningspoängen. 16 sekunder senare fick Roope Mutka plocka bollen ur hemmalagets mål. Blue Fox gör ett misstag i uppspelsfasen, Joni Kuokkanen kan bryta och han passar genast in till Sauli Taipale framför mål som bara har att sätta klubban till och sprätta in bollen i mål. Ännu 14 sekunder framåt och Tero Saaristo kan kvittera. Allt börjar med att Jori Isomäki bryter en passning i egen zon, han spelar bollen snabbt framåt till Saaristo som avancerar in i motståndarzon och avlossar ett skott som Arttu Puska i Erä-målet inte hinner reagera på. Med 19.19 på matchuret utvisas Erik Helenius i Erä Akatemia för slag på klubba, men Blue Fox kan inte utnyttja läget att ta ledningen i matchen.

Hemmalaget får chansen att inleda andra perioden i numerärt överläge, men man lyckas inte. Med 31.15 spelat kommer däremot hemmalagets första ledningsmål i matchen. Sami Mountassir har bollen längs med vänstra kanten i egen zon och han vet inte riktigt vad han ska göra. Mountassir tar några steg framåt, in i anfallszon och skjuter ett skott som via en motståndarklubba går i mål. 3-2 till Blue Fox. Vid 35.32 bjuder första femman på ett riktigt mönsteranfall. Bollen går från Johnny Ojala på vänsterkanten till Tero Saaristo i vänstra offensiva hörnet. Saaristo passar med en beröring in till Keskisipilä i mitten som skjuter direkt på pass och ställningen är 4-2. Med fyra sekunder kvar att spela av perioden utvisas Tero Saaristo för spel med handen.

Blue Fox får inleda matchens sista period i numerärt underläge, men det bekommer inte hemmalaget. Johnny Ojala håller bollen i anfallszon och väntar in Jakob Klingeberg som kommer rusande på högerkanten. Klingenberg passar tillbaka till Ojala som sökt sig in i slottet. Ojala har ännu kylan att söka Samir Mountassir med en sidledspass och Arttu Puska i Erä-målet har inte en chans på direktskottet. 5-2 i numerärt underläge till Blue Fox vid tiden 41.14. Blue klarade också av att spela bort den resterande tiden av utvisningen. Vid tiden 44.28 utvisades Aku Aarnio i Erä Akatemia för farligt spel. Blue Fox behövde bara fem sekunder på sig för att utöka ledningen till 6-2. Johnny Ojala hade bollen på backplats och passade ut till Tero Saaristo på högerkanten. Saaristo sparade inte på krutet utan han sköt ett stenhårt slagskott som sökte sig högt upp i motståndarmålet. Vid 46.22 kunde Erä Akatemia reducera till 6-3 när Ville Leskinen sköt ett dragskott från vänsterkanten, Timo Iivonen fick passningspoängen. Vid 49.05 kunde Anton Kallvik föra upp hemmalaget i en ny fyramålsledning. Sami Saari lyfte upp bollen till Kallvik i det offensiva vänstra hörnet. Kallvik som är högerfattad vände in mot mål och sköt ett dragskott upp i främre krysset. Vid 53.51 ska Sami Saari rensa bollen i eget hörn, men Aapo Kakkola bryter och passar genast in till Mikko Jolma i slottet, Jolma sätter bara klubban till och ställningen är 7-4. Minuten senare åker Jukka Keskisipilä ut för farligt spel. Erä Akatemia rullar boll i anfallszon och kommer till ett par farliga avslut, men som tur är adressen inte den rätta. Vid 56.33 tar bortalaget time out, men inte heller det hjälper. Vid 57.40 får akademilaget däremot till det. Aapo Kakkola slår en väldigt bra crosspass från egen zon till bortre stolpen där Petri Ikonen kommer rusande. Ikonen drar till i steget och matchen lever igen, nu skiljer det bara två mål mellan lagen. Erä Akatemia plockar naturligtvis ut målvakten varje gång tillfälle ges under återstoden av matchtiden. Med 1.16 kvar att spela kan Anton Kallvik slita sig loss och rulla in bollen i mål, Sami Saari antecknas för assisten. Erä Akatemia lyckas ännu reducera en sista gång. Joni Kuokkanen för upp bollen i anfallszon och skjuter ett skott som Jori Isomäki täcker. Kuokkanen plockar upp returen och passar med ett tillslag till Teemu Tuhkanen som slår in bollen förbi en överspelad Roope Mutka i Blue Fox-målet.

Vi släppte in lite onödigt lätta mål på slutet säger Markus Åbb om matchen. Det var ett skickligt lag vi mötte, men vi släppte motståndaren onödigt nära. Trots det får vi som helhet vara väldigt nöjda med helgen. Vi får vara nöjda med fyra poäng. En bra sak var också att vi denna helg kunde ge speltid till 21 spelare. Vi hade bra puls idag igen och där tror jag att de utvilade spelarna hjälpte till.