Delade poäng i derbyt

Det blev delade poäng i derbyt mellan Blue Fox och SB Vaasa. Trots att Blue Fox inledde matchen bra låg man under med 1-0 efter första perioden. I den andra perioden tog SB Vaasa över och kunde gå upp i en 4-1 ledning. Blue Fox möblerade inför den tredje perioden om i sina femmor och det gav resultat eftersom man vann perioden med 5-2.

Nyförvärvet Joni Lehtinen fick hoppa in i den tredje perioden och gjorde mål med sitt första skott.

Blue Fox inledde derbyt bra. Man skapade bra chanser, men bollen ville inte gå i mål. Den första riktigt bra målchansen kom vid 4.30 när Alexander Nyman från backplats passade in i slottet till Jukka Keskisipilä som tyvärr misslyckades något med skottet. Med drygt 15 minuter spelade av första perioden kunde SB Vaasa gå upp i ledning. Pekka Kontturi slängde in bollen från offensiva vänsterhörnet till slottet och där styrde Markus Lehtivuori in bollen. Strax därefter fick Blue Fox chansen i numerärt överläge, men man kunde tyvärr inte kvittera. Trots att Blue Fox hade ett spelmässigt övertag i den första perioden och skapade flertalet farliga chanser var det SB Vaasa som gick till ledning i pausvilan.

Med bara 20 sekunder spelade av den andra perioden åkte Jori Isomäki på en utvisning. SB Vaasa spelade fram till skottläge åt Janne Karvonen på högerkanten. Karvonen sköt mellan benen på Roope Mutka i Blue Fox-målet, bollen gick inte i mål utan den stannade strax före mållinjen, men Teppo Haakana var först framme och slog in 2-0 till SB Vaasa. Med 23.04 på matchklockan dömde domarna pånytt mål för SB Vaasa. Blue Fox tappade boll i egen zon, den blev att studsa framför mål och Janne Karvonen, vem annars, var där och slog in den högt för SB Vaasa. Den stora frågan var dock om domarna faktiskt hann se om bollen var inne eftersom den studsade rakt ut från mål efter ett klart och tydligt klingande ljud. Det skulle vara intressant att se reprisen. Ställningen var hur som helst 3-0 till hemmalaget. Direkt i följande byte utvisades Jyri Järvinen i hemmalaget. Blue Fox hade svårt att komma till något läge i numerärt överläge, men vid den absolut sista sekunden av utvisningen kunde Kim Nyström från en position till höger om målet hitta bortre krysset. Nyström gjorde alltså mål i säsongens första match efter att förra säsongen förblev helt poänglös för hans del. Vid 25.50 åkte Blue Fox på ett hårt feminutersstraff när Jakob Klingenberg dömdes för att ha träffat Teppo Haakana med klubban i ansiktet. Om klubban verkligen träffade Haakana var svårt att bedöma från läktarplats. Blue Fox spelade ett mycket bra numerärt underläge och när Olli-Jussi Sariola vid 29.00 drog på sig en utvisning för farligt spel kunde bortalaget pusta ut och spela 4 mot 4 i två minuter. Tyvärr kunde hemmalaget trots det utöka sin ledning vid tiden 31.54. Pekka Kontturi hade bollen vid högerkanten och pressade sig in mot mål. Trots hård uppvaktning lyckades han trycka in bollen i mål. I periodens sista minut fick Blue Fox pånytt chansen i numerärt överläge, men man kunde inte reducera och ställningen efter andra perioden var därmed 4-1 till SB Vaasa.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge, men det gav inte utdelning. Istället var det Joni Lehtinen som hoppat in som spets i andra femman som reducerade till 4-2 vid 42.01. Lehtinen pressade med hjälp av Anton Kallvik fram bollen längs med vänsterkanten och kunde göra mål med sitt först skott i Divari. Vid 43.57 åkte Markus Lehtivuori i SB Vaasa på en utvisning efter slag på klubba framför eget mål. Blue Fox fick bra frislagsläge och Johnny Ojala petade till Kim Nyström som drog till direkt och ställningen var 4-3. Två minuter senare har Blue Fox tryck i motståndarzonen, Pasi Järvinen i SB Vaasa-målet greppar bollen och kastar ut till Rasmus Nyström som blir helt ren med Roope Mutka. Rasmus Nyström gör inte något misstag och SB Vaasa hade ny tvåmålsledning. Som tur var kunde Blue Fox reducera 15 sekunder senare. Sami Saari slog en långpass i mitten till Henry Backman som vände om drog in bollen i samma rörelse. Backman visade med sitt firande av målet vilket lag han brinner för. Kvitteringen till 5-5 kom vid 48.18. Anton Kallvik pressade fram bollen vid vänsterkanten och drev in med den mot mitten och avlossade ett dragskott som gick i mål. Robin Holländer fick passningspoängen. SB Vaasa tog naturligtvis time out för att samla sina styrkor. Tyvärr kunde SB Vaasa gå upp i en ny ledning dryga minuten senare. Janne Tuomivirta sköt en riktig sorkdödare från höger backplats. Bollen rullade försmädligt in vid bortre stolproten. Tuomivirta bjöd på dagens mest underhållande målgest när han själv sökte sig upp på läktarplats för att applådera sitt mål. Blue Fox var allstå pånytt tvunget att jaga och den stora frågan var om bortalaget skulle orka resa sig. När Johnny Ojala vid tiden 54.37 åkte ut på ett tvåminutersstraff såg det riktigt mörkt ut, men Blue Fox spelade otroligt uppoffrande i numerärt underläge. Precis när Ojala kom in från sin utvisning fick Jori Isomäki bollen. Isomäki lyfte på blicken och såg att Ojala var på väg mot motståndarmålet. Passningen var som vanligt perfekt och Ojala blev helt ensam med Pasi Järvinen. Ojala var hur kylig som helst och lättade bara bollen över Järvinen. Matchen var kvitterad med dryga tre minuter kvar att spela. Matchuret tickade vidare och ställningen förblev 6-6 efter ordinarie tid.

Förlängningen skulle bli en jämn historia. SB Vaasa hade den första riktigt bra chansen när man var en ribbträff ifrån segern. Med 2.33 spelat av förlängningen åkte Jyri Järvinen i SB Vaasa ut för fasthållning. Blue Fox tog time out för att planera spelet i numerärt överläge och man ändrade lite på positionerna, men tyvärr gav det inte utdelning och poängen i säsongens första derby delades broderligt.

Kim Nyström i mitten blev poänglös förra säsongen, men öppnade den nya säsongen starkt med två mål mot SB Vaasa.