Sami Saari vill ta större ansvar

Det har redan en tid varit klart att Sami Saari återvänder till Blue Fox efter en säsong med M-Team i Helsingfors. Saari flyttade till Helsingfors på grund av sina studier, men han har nu flyttat sin studieplats till Vasa och därmed återvänder han till välbekanta Blue Fox.

Bilden är från förra säsongen när Sami Saari besökte Stjärnhallen med M-Team.
Foto: Glenn Hägg

Vi får tag i Sami Saari efter han har deltagit i Minibolls-VM i Jakobstad. Saaris lag gick inte vidare till slutspelet, men han lovar trots besvikelsen att ge en intervju.

Saari berättar att han flyttade till Helsingfors för att studera, men nu har han lyckats överföra studieplatsen till Vasa. Han har samtidigt också bytt inriktning till företagsekonomi. – Jag siktar in mig på att specialisera mig på marknadsföring.

Saari säger att Blue Fox egentligen var enda alternativet när han flyttade tillbaka till Österbotten. – Det är klart att SB Vaasa kunde ha varit ett alternativ, men Blue Fox var bekant från tidigare och här känner jag största delen av laget.

Det var lärorikt och utvecklande att spela och träna med ett annat lag förra säsongen fortsätter Saari. – M-Team är ett bollskickligare lag än Blue Fox och det märktes både på matcher och på träningar. Det var väldigt utvecklande att få spela i samma femma med Riku Reunamäki och Antti Itkonen som båda har mycket erfarenhet av spel i division 1.

Saari berättar att det han främst vill hämta med sig från M-Team är spelet med boll. - M-Team är ett lag som försöker hålla i bollen, även i anfallszon. I Blue Fox spelar vi ett rätlinjigt spel, men det kan ibland bli ganska korta anfall. I M-Team försökte man variera med att ibland få till stånd längre anfall där man rullade boll från anfallare till backar och sen tillbaka. Just det här med längre anfall är något jag vill hämta med mig till Blue Fox. Där vill jag själv ta mera ansvar och visa att vi kan spela på det sättet.

Även om spelarna i M-Team besitter bättre teknik så är det högre tempo på träningarna i Blue Fox berättar Saari. – Det märktes på träningarna att M-Team inte försökte spela lika rätlinjigt som Blue Fox, när vi t.ex. spelade match på träningarna så blev det ett helt annat spel än på träningarna med Blue Fox. Sommarträningarna var också väldigt bra i M-Team. Under säsongen blev det däremot problem med tränaren. Laget tappade respekten för honom och när säsongen var över fick han gå.

Saari säger att det var en konstig känsla att komma till Stjärnhallen och spela med M-Team. Det var en av de första matcherna under säsongen och jag hade bara bott en månad i Helsingfors. Det kändes märkligt att vara i fel omklädningsrum inför matchen. När lagen presenterades när matchen började fick jag applåder trots att jag spelade för M-Team, det kändes bra.

Saari tycker att Blue Fox har ett bra lag med bra sammanhållning till den kommande säsongen. – Jag hoppas däremot att alla skulle ta mera ansvar för poängproduktionen så att det inte bara är några profilspelare som måste stå för alla poäng. Om vi kan göra poäng på en bredare front så bevisar det att vi är ett bättre lag.

Jag tycker att vi bör vinna varje match nästa säsong säger Saari. – Avancemang till ligan ska var möjligt med det här laget. Vi har varit som sämst femte i serien när jag har varit med och nu ska vi vara bland de tre bästa. Det skulle vara verkligt intressant att få spela i ligan med det här laget och se hur långt vi skulle räcka. Det är klart att vi i så fall måste höja på träningsmängden, men det skulle vara intressant att se hur vi skulle klara oss. Vi har också riktigt bra juniorer på gång inom föreningen och de knackar på dörren till representationslaget. Så småningom kan de ta över efter de äldre i laget.

Jag har som personlig målsättning att vi inte ska släppa in mål när jag är på planen fortsätter Saari. – Jag vill också vara med och avgöra matcher och ta en så stor roll som möjligt. Jag har tränat hårt i sommar och motivationen är hög. Jag har försökt klämma in ett träningspass varje dag och jag siktar på att göra min bästa säsong någonsin, det är ett misslyckande om det inte blir så.

Saari tror naturligtvis att Blue Fox och M-Team kommer att vara de två bästa lagen i Divari den kommande säsongen. - SB Vaasa och Lovisa Tor kommer strax därefter. De övriga lagen har tappat en del spelare och försvagats så de fyra lag jag nämnde tar hand om de fyra första platserna.

Till spelarna i M-Team vill Saari ännu hälsa. – Kämpa på, vi syns på planen och efter säsongen ser vi vem som är högre upp i tabellen.

Till Blue Fox fansen vill han hälsa. – Fyll läktarna. Fyll bastulaven och släng en skopa vatten i nacken på motståndarna. Bästa publiken i Divari finns fortfarande i Stjärnhallen trots att de försöker säga annat i SBS Wirmo.