Roope Mutka ny målvakt i Blue Fox

Innebandymålvakten Roope Mutka från Karleby förstärker Blue Fox målvaktsgarde. Mutka hade förra säsongen så kallat parallellavtal, vilket gav honom möjligheten att spela med både Nibacos i division 2 Österbotten och med SPV i A-juniorernas FM-serie. Vi ringde upp Mutka under några av hans sista dagar före hemförlovningen från militärtjänstgöringen.

Roope Mutka tar plats mellan stolparna i Blue Fox.
Foto: Mårten Andtbacka

 

Mutka berättar att han var överraskad när Blue Fox visade intresse för hans tjänster, men det var en positiv överraskning. Han säger att på grund av militärtjänstgöringen har han inte hunnit träna så många gånger med laget ännu och han har därför inte hunnit sätta upp någon personlig målsättning för den kommande säsongen. – Jag vill naturligtvis få så mycket speltid som möjligt och jag vill få möjlighet att lyckas i de matcher jag spelar.

Mutka beskriver sig själv som en täckande målvakt som är bra på att läsa spelet. Rörligheten är något han vill utveckla. – Man kan aldrig bli för bra på det.

Mutka född 1994 har spelat 6 ungdomslandskamper och han har även fått vakta målet i några matcher i Salibandyliiga. Han fick debutera i ligan i februari 2011, endast 16 år gammal. Han skulle den gången fungera som andremålvakt för Jarno Ihme när ordinarie andremålvakten Julius Kivimäki var upptagen med A-juniorerna, men eftersom Ihme skadade sig strax före match fick han ställa sig i målet. Nu är det Divari med Blue Fox som gäller den kommande säsongen. – Jag vill utvecklas som spelare och jag tror att Divari kan vara en bra nivå för det. Jag hoppas att jag får chansen att spela i ligan igen.

Mutka har erfarenhet från både A-juniorernas FM-serie med SPV och division 2 med Nibacos. - A-juniorernas FM-serie är en betydligt snabbare serie och spelarna är betydligt mera tekniskt skickliga berättar Mutka. Sen är nog A-juniorernas FM-serie också mera taktisk. Däremot är det mera fysiskt spel i division 2. Som målvakt har det varit helt annorlunda att förbereda sig för en match i A-juniorernas FM-serie än i division 2.

Mutka hemförlovas 19.6 från det militära, men han har inte några större planer för vad han ska göra. – Jag har en lägenhet i Karleby, men jag har inte hunnit fundera så mycket på vad jag ska göra. Före jag ryckte in så utbildade jag mig till VVS-montör i Seinäjoki.

Mutka säger att svenskan inte är en av hans styrkor. – Något lite har jag väl snappat upp under uppväxten i Karleby, men inte så mycket. Kanske jag kan bättra på min svenska under säsongen.

Mutka avslutar med att hälsa fansen att han hoppas att en bra säsong väntar hela laget.

Fotnot: Intervjun gjordes i början av juni.